Как да подобрите финансовата си култура

Как да подобрите финансовата си култура

Как да подобрите финансовата си култура? Това е съвсем конкретен въпрос, на който обаче е трудно да дадем точен отговор, особено когато не сме отделяли достатъчно време, за да бъдем в час с всички новости в икономическата среда на света, в който живеем.

Финансовата култура изисква от нас сериозно внимание, редовно следене на процесите, които се случват на пазарите и сферата на банковите услуги. Не става въпрос само за нещата, които интересуват лично нас и нашите потребности. Става дума з това, да имаме един много по-мащабен поглед над нещата и да постигнем високо ниво на умения, когато трябва да управляваме своите лични средства, ежедневни пари, семеен или годишен бюджет.

Понякога лесно успяваме да разпределяме задачите и да се грижим „виртуално“ за несъществуващи пари . Съвсем друг въпрос е, когато трябва да се заемем със собствените си приходи и разходи, както и с всички разноски, които са ни нужни ежедневно. Именно поддържането на добра финансова грамотност би довело до много по-високи резултати и спокойствие за собствения ни джоб и парите, които управляваме.

Какво е важно, за да изградим добра финансова култура

На първо място е добре да признаем, когато нямаме тези умения. Няма нищо страшно в това да сме наясно със себе си и понякога липсващите ни знания по конкретна тема или сфера. Сферата на парите е реално свят, в който живеем и е добре да бъдем съвсем наясно какво се случва в него. Ако успеем да признаем неяснотата, която понякога ни обзема, много по-лесно ще разберем какво да предприемем и също толкова лесно ще открием и решения за грижите си.

Статистиката

Според редица изследвания, голяма част от българското население не е наясно с основни икономически процедури, които са нужни всеки ден за нормалното функциониране не обществото. Тези липси задължително трябва да бъдат покрити, като за това всеки един от нас трябва да се справи сам и да намери начин да постигне желаните цели, свързани с управлението на пари.

Къде е началото

Нужно е да се започне още от детска възраст. Въпрос на време е да се разбере категорично нуждата от финансово образование още в ранните ученически години. Наред с всички знания, които децата възприемат в учебния час, нуждата от базови познания е не по-малко важна от всичко останало. Доказателство за това са множеството случаи, при които дори пораснали и зрели хора не могат да управляват средствата, с които разполагат и правят ненужни грешки в решенията си.

В случай, че сте родители и децата ви могат да разберат основна част от тематиката на света на парите чрез вас, е добре да ги запознаете с някои важни факти и тенденции. В този случай са важни те, тъй като в най-скоро време ще им се наложи да правят съвсем прости, но наистина важни парични операции. Ето защо, именно ваш е дългът да ги въведете в някои специфики, за да бъдете спокойни.

Изключително важно е да познавате и вие самите материалния свят, в който живеем. В него трябва да изградим способности за анализиране на информацията, която достига до нас чрез различни канали, както и да използваме това знание за собствените си нужди в тази насока. Така ще взимате и много по-лесни и бързи решения.

На какво оказват влияние правилните знания и добрата финансова култура

 • На управлението на ежедневните личните финанси;
 • На справянето с различни плащания;
 • На правилното преценяване на това, кое е по-важно да платим от месечните си задължения и кое може да почака;
 • На управлението на различни кредитни и дебитни карти;
 • На успешното възпитание на децата в същата тази сфера;
 • На редовното и навременно връщане на всеки тип кредит, независимо дали е бърз кредит, онлайн или ипотечен;
 • На правилно взети решения за продажба или закупуване на движимо или недвижимо имущество;
 • На личните спестявания.

Това са една основна част от нещата, с които бихте се справяли доста добре, когато става дума за икономически умения. Те на практика са и един начин да предвидите своето бъдеще в тази насока.

Как да поддържаме финансовата си компетентност

На първо място трябва да бъдем доста наблюдателни и да следим точните за целта интернет или печатни издания. Редовната осведоменост ще ви помага много в тази насока, а вероятно всички сте наясно, че качествената и количествено задоволителна информация води до успехи в личен бизнес план.

Независимо обаче дали имате частен бизнес или трябва да се грижите за семейните приходи и разходи е добре да имате солидни познания и редовни навици, които да поддържат това ниво възможно по-високо и задоволително. В крайна сметка, това е важно не само за вас, но и за вашето семейство.

 • Четете правилните издания;
 • Не пренебрегвайте новинарски емисии и специални предавания, които могат да ви държат в течение, какво се случва в икономическата част на ежедневието ни;
 • Комуникирайте с приятели и познати, които имат по-добри умения в тази насока или просто има по-сериозен опит от вас самите. В крайна сметка преработената информация би могла да бъде много по-лесна за разбиране и осъзнаване, когато финансите не са вашето призвание;

Финансовата култура обаче не касае единствено наличието на знания. Напротив! Тя изисква и различни действия, които трябва да предприемете, за да поддържате приличен до много добър икономически статус. Това са не само действия в бъдещето, но и най-вече ежедневни дейности и навици, които трябва да си изградим.

Повечето от тях са свързани със семейния и личен бюджет и тяхното правилно управление.

Какви стъпки да предприемем за да поддържаме добро икономическо поведение и състояние

 • Правете ежедневни, ежеседмични или ежемесечни преглеждания на всички изхарчени суми;
 • Записвайте всички разходи и приходи в специални книжа или компютърен файл;
 • Не харчете повече, отколкото имате;
 • Ако се наложи да изтеглите бърз кредит или друг тип заем, преценете много добре възможностите за връщане и собствените си способности;
 • Направете списък с нещата, за които сте изразходвали пари и преценете кои от тях са излишни и могат да бъдат отложени за друг етап;
 • Преценете кои са начините, чрез които можете да пестите дори малки суми всеки месец;
 • Преди покупки на по-скъпи предмети или услуги се осведомявайте за тарифите при конкурентни фирми или търговски обекти;
 • Четете – събирайте възможно повече полезна информация за икономическите пазари и финансов живот.

Много хора смятат, че малките месечни приходи, които получават са причина да не бъдат достатъчно запознати с всичко, което се случва в света на парите. Това е доста грешно възприятие, макар и доста да следват тази тенденция. За съжаление именно нежеланието да придобиване на подобен тип информация води до лоши лични резултати в поддържането на добър паричен баланс.

Ето защо, без значение размера на приходите ви за един месец или година, най-важното е да следите всички тях, да имате изграден добър баланс и дори да ви се струва излишно, да поддържате информираността си в тази насока.

Само когато сме отделили достатъчно внимание и време тези насоки можем да бъдем малко по-спокойни, че сме достатъчно запознати с всеки един елемент на паричните процеси.

Един изключително важен момент от финансовите ни умения и култура е да знаем как да работим с различните банкови, небанково и изобщо икономически институции. С много от тях няма как да избегнем контакта, колкото и да ни се иска това. Все пак дори веднъж да ни се наложи да работим с дадено подобно учреждение, трябва да сме наясно с поне малка част от процедурите и как работят те.

Подобни паричн и отношения можем да имаме не само личната си банка. Понякога е нужно да правим различен тип преводи до частни лице или учреждения. В други ситуации може да се наложи да използваме различни видове кредитни или дебитни карти за да платим поръчана онлайн стока или услуга. Също така, икономически знания са ни нужни дори когато се налага да плащаме данъците си за недвижимо или движимо имущество. Всичко това важи и за месечните сметки за ток, вода и други консумативи, които не са чужди за никое домакинство.

Понякога се оказва, че правим редица грешки в много от тези насоки и не сме наясно с много от нещата, които се случват с парите ни. Най-основните сред тях са тези, че понякога не знам колко пари харчим , както и колко сме спестили. В такъв случай и най-вече, когато напрегнатото ежедневие ни обземе, ние често можем да проявим неглижираност и да не обърнем внимание на дори дребни на вид ситуации, които по-късно могат да се окажат причината за финансови несгоди.

Ето защо всеки един разумен човек трябва да бъде съвсем наясно с грешките които би могъл да направи, за да случат тези нежелани последствия.

Как да разберете, че не управлявате парите си достатъчно добре

 • Нямате представа колко пари печелите или харчите. Често се обърквате във воденето на тези сметки или изобщо не го правите. Това е грешка, която трябва задължително да поправите. Става въпрос за обикновено количество информация, с което да бъдете наясно и нищо повече. Така едва ли ще стигнете до момента, в който се чудите къде са се изпарили средствата ви;
 • Имате задължения по кредитна карта. Това е неприятен момент, до който е по-добре да не стигате никога. Да, такъв продукт е огромно удобство и ви позволява да не носите суми в кеш в себе си, но и в същото време създава усещане за прекалена свобода и често води до излишни разходи по нея. Така се стига и до съответните дългов по този продукт. Опитвайте се да плащате навреме таксите си в такива ситуации, за да не се стига до лихви след преминаването на гратисния период;
 • Чувствате се напрегнати, когато става дума за пари. Това е един от знаците, че най-вероятно не е трябвало да купувате толкова нови дрехи или електронни джаджи за себе си или като подаръци този месец. Понякога ненужните харчове или тези, които могат да бъдат отложени са фактор, който може да ви притесни. Начин да избегнете тези притеснения е спестяването. То ще окаже дори психологически ефект на успокоение във вас, особено когато го правите редовно, било то с малки суми;
 • Отлагате твърде дълго пестенето или отварянето на сметка за пенсиониране. Това е един от знаците, които сочат, че не управлявате парите си достатъчно добре. В момента, в който вече имате работа, кариера или сте започнали собствен бизнес трябва да сте наясно с правилото на 10-те процента. Използвайки го всеки месец ще заделяте 10% от месечните си приходи за тази цел. Спокойствието, което ще постигнете е най-важното нещо и поука в тази ситуация;
 • Инвестициите ви плащат – още един знак, че дълбоко вътре в себе си се страхувате, че не управлявате средствата си правилно. Прекалената предпазливост в тази насока означава точно това. Въпреки това, ако имате идеи за добри инвестиции или можете да почерпите такива от средата, в която живеете, няма нищо лошо да опитате. Не става дума за високи рискове. Купуването на акции е един пример, как можете да инвестирате в нещо, което някой ден да ви носи доста добри приходи;
 • Изпитвате затруднения с изплащането на кредита си. Понякога това е причина за неправилно взето решение, без да преценили възможностите си. Във всички случаи обаче, ако изпитвате реални затруднения в тази насока, това е знак, че в определен момент сте взели грешно решение.

Най-важното нешо е да водите собствен семеен или личен бюджет. Това е малката стъпка към по-високите резултати, когато става дума за правилна и подобрена финансова култура. Следейки тези неща, вие правите ясна заявка пред себе си, че вече сте достатъчно зрели и можете да поемате все повече информация, която да ви помага да оцелеете в света на парите.

Започнете от малките неща. Това простото въвеждане на приходите на всеки член от семейството. Последвайте го с информация за ежедневните харчове, както и по-големите покупки през месеца, ако сте направили такива. Така много по-лесно бихте могли да забележите дали правите грешки в някоя от процедурите в тази насока. Бихте се справили много по-лесно с всяка изникнала парична ситуация и със сигурност ще избегнете момента на притеснение, свързан с месечните или годишни процедури, свързани с плащането на такси, данъци и други задължения.