Как да направим правилен избор за небанкова финансова институция

Кое е водещо при избор на кредитна компания

В последните години се разви много скоростно услугата, предлагана от кредитните дружества така наречените бързи кредити. Те създадоха една нова пазарна ниша, която увеличи обема си многократно.

Днес на родния пазар има над 200 небанкови финансови институции, които могат да отпуснат бърз заем и да са в помощ на голяма част от обществото ни. Предлагат се различни видове кредити с различни условия по тях, за да прецените как да се насочите към най-подходящия за вас е необходимо да следвате няколко наши съвета.

1. Проучете добре пазара на кредитните дружества

Изберете си няколко компании, които работят на територията, на която се намирате вие. Запознайте подробно с условията на бързите кредити, отпускани от тях. Посетете Интернет страниците им и разберете дали предлагат и онлайн своята услуга. Това ще ви спести много ценно време и усилия.

2. Доверете се на мнение на приятели и личен опит

За ваше добро е да се допитате до ваши близки и приятели, които имат опит с кредитни компании. Те ще ви дадат съвет, а вие сами ще прецените как да постъпите и към коя точно да се обърнете.

Ако имате предишен опит с небанкова институция и сте доволно, то ще е добре да се обърнете отново към нея. Повечето кредитори предлагат преференциални условия за своите лоялни клиенти. Все пак вие изграждате трайни партньорства с дружествата и това ще ви е от голяма полза.

Няма да е зле и да проверите различни форми, за да разберете дали съответната институция е лоялен и отговорен кредитор.

3. Задължително проверявайте лиценза на избраната кредитна институция

След като сте събрали основната информация за избраната компания, е необходимо да проверите и едно много важно и определящо избора ви условие – притежава ли лиценз от БНБ.

Това трябва да е задължително условие, което да ви води и да ви насочи към правилната институция. Така си гарантирате една услуга, която е строго контролирана от закона и предпазва вас и интересите ви.

Освен лиценза от БНБ, трябва да следите и дали кредитното дружество е администратор на лични данни. Все пак вие оставяте в базата данни много лична информация – ЕГН, номер на лична карта, адрес.

Ако искате да сте сигурни, че ще се използва по предназначение и само за нуждите на кредитора и да не се допускат злоупотреби, то трябва дружеството да има правото да е администратор.

Ако следвате тези 3 стъпки, то си гарантирате един сигурен партньор, на който можете да разчитате да ви помогне в случай на спешна нужда от свеж капитал.