ценни финансови навици

Ценни финансови навици, с които всеки трябва да се сблъска

Изграждането на характера на човек няма как да премине без стъпката с развиването на финансовите навици и накратко казано – науката за това как да харчим и пестим парите си правилно. Всичко това е един дълъг процес, за който учим уроците си от самото ежедневие, тъй като именно то „преподава“ най-добре теорията и практиката на живота.

Културата ни на харчене и пестене на пари е до голяма степен обоснована от начина, по който работим, печелим пари и по това как ги харчим. Всеки на практика има желанието да не се ограничава от нужните му продукти, услуги и допълнителни харчове, които честно казано правят живота по-лесен и приятен. Но в същото време е добре да бъдем наясно, че времената се менят и икономическата атмосфера също. Това значи, че днес бихме могли да си позволяваме един вид харчене, а утре да имаме по-сериозни ограничения.

А животът трябва да бъде живян оптимално, именно заради коeто е добре да имаме своите разумни и практични навици, които да ни помагат в различни ситуации. Но под „живеене“ не трябва да разбираме безусловното пребиваване в реалността, харченето на всичко, което имаме и липсата на мисъл за утрешния ден. Напротив. Дори понякога да ни бъде по-трудно е добре да сме изградили базов характер в себе си, който да ни подсказва кое е разумно и кое не е, когато говорим за пари.

Какви финансови навици трябва да имаме

  • Целите ни. Когато имаме определени планове и цели за икономическото си бъдеще е добре те да бъдат обосновани, конкретни, стегнати и най-важното – реалистични. Именно това ще ги направи малко по-лесни за постигане, както и вероятността от разочарование би била по-малко вероятна. Ето защо плановете за това как да постигаме целите си, от които да градим стабилен живот, трябва да бъдат максимално „близо до земята“;
  • Проследяване на месечните разходи, които се повтарят. Те биха могли да бъдат най-лесно контролирани, ако има нужда от тяхното намаляване или не. Ежемесечните ни харчове са онези, които най-често са свързани с храна, грижа за дома, тялото и здравето ни.

Добре е да знаем кои от тях са наложителни и от кои бихме могли да се ограничим, ако определена ситуация го налага. Това е една наистина добра настройка в характера, която би могла да ни създава условия да пестим повече и да се чувстваме малко по-сигурни във възможностите си;

  • Ограничаването на импулсното пазаруване и емоционално взетите решения за покупка на нещо. Това са едни от най-пагубните неща за месечния ни бюджет. Бъдете сигурни, че ако това не е нещо, което да контролирате и то добре, лесно можете да попаднете в ситуация на безпаричие в края на месеца.

Решението – винаги, когато усетите, че правите емоционална покупка се замислете дали конкретният продукт ви е наистина нужен и как би могъл да промени живота ви неговото закупуване. Това е един достатъчно добър метод-проверка за това дали една покупка си струва или не;

  • Спестяването, както казахме и преди, е един от начините, с които да тренираме характера си и да изградим наистина работещ механизъм, с помощта на който сами да опазваме парите си от неразумни харчове. Спестявайки пари логично можем да разчитаме на тях след време, ако ситуацията го изисква. А ако няма подобни случаи, нищо не пречи да имаме известна заделена сума просто ей така, нали?;
  • Инвестиране. Добре е да можем да инвестираме в определени услуги, стоки и др. Не всеки от нас притежава подобен нюх, който да му подскаже в точната ситуация в какво и колко трябва да инвестира. Но затова може да се допитате до опитен познат, който да ви посъветва.

Независимо кой от начините за изграждане на самоконтрол и управление на парите сте избрали, бъдете сигурни, че те работят. Във всички случаи непредвидените разходи могат да „разнообразят“ ежедневието ви, като именно в тези ситуации ще трябва да бъдете подготвени. Ако все още нещо „куца“ в тези ви умения, винаги можете да се доверите на нас в BurziKrediti.bg  с изтеглянето на заем за определена нужда.

Ние държим всеки наш клиент да бъде добре информиран от служителите ни за това от какво може да се възползва и каква сума да изтегли, както и в какъв времеви период да я върне. Това е финансов урок, който ние даваме безплатно и който е една стъпка по-близо до качественото управление на личните ви пари.