как да пестим без да се лишаваме
Как да пестим, без да нарушаваме стандарта си на живот

Животът притежава едно странно умение да ни поставя твърде често пред трудни ситуации. Понякога те изискват нашето благоразумие, разсъдливост, както и умения. В други ситуации е възможно да се стигне до финансово разрешаване на дадени ситуации. В подобни моменти много хора разчитат на бързите кредити и друг тип икономическа подкрепа. Прочети още

начини да печелим допълнителни пари
Най-добрите начини да печелим допълнителни пари

Реалностите, в които живеем често ни налагат различни ограничения и трудности. Една основна част от тях са свързани с плащането на сметки, разходите за различни задължителни неща от ежедневието, както и странични харчове за удоволствия.

Понякога обаче финансовото ни състояние не би могло да издържи на този натиск на реалността и стигаме до момента, в който се налага да се настроим или за повече работа, или за търсене на допълнителни начини за средства, които да ни помогнат да се стабилизираме. Прочети още

Как да изкарате празниците евтино
3 начина да изкарате празниците евтино

Ако се замислим няма сезон в годината, през който да липсва даден голям празник. Не че има нещо лошо в това хората да се събират по различни случаи, но в повечето ситуации това е свързано с доста солидни разходи. Някои от тях могат да достигнат такива висоти, че да навредят сериозно на месечния бюджет, както и на този за следващия месец. Прочети още

Ефективните навици на хората с добра кредитна история
Ефективните навици на хората с добра кредитна история

За да сме уверени в това, че ще се справяме винаги с финансите си, без да имаме проблеми, трябва да спазваме известни правила. Дори да нямаме особени икономически познания, можем да създадем свои принципи, които да ви водят винаги напред. Кредитната история е едно от нещата, с които много хора се налага да работят и на която да разчитат.

Терминът е придобил популярност сравнително скоро и постепенно завладява света на парите. В случай, че някога сте теглили заем, независимо колко малък или голям е бил той, със сигурност сте стигали до момента, в който служителите на банковата или небанкова институция споменават тези две думи.

На практика това е много важен за заемодателите принцип, който всъщност представя информация за вашите парични дела за определен период от време. Кредитната история е с наистина сериозно значение, когато трябва да бъдете одобрени за даден заем. Тя е важна дори, когато искате просто да откриете кредитна карта на ваше име, друг тип заем, овърдрафт или друга подобна услуга, касаеща отпускането на дадена сума пари за определен период от време.

Всеки специалист в бранша смята, че занапред този тип обслужване по събиране на информация ще продължава да бъде от огромно значение за това как банките и другите подобни финансови институции ще успяват да преценяват добре своите клиенти и занапред.

От кредитната история зависи и размерът на таксите и лихвите, които се определят първоначално от учреждението към вашето финансово искане. Той също оказва сериозно влияние и при желанието на всеки потребител да закупи какъвто и да е тип лизингова стока и други, които подлежат на известен период на изплащане на фази.

На практика кредитната история представя информация за всички ваши предишни финансови процедури, от вида на теглене на заеми, изплащане на движимо или недвижимо имущество, както и друг тип покупки, за които сте се ангажирали с месечно или годишно разплащане. От тази „база данни“ служителите на дадената банка, които трябва да ви одобрят могат да преценят възможно най-правилно дали е разумна идея да ви отпуснат кредита или друг тип парична услуга, за която сте изявили желание.

Ето защо, логично е да имате наистина добра кредитна история, за да сте спокойни, че следващия път, когато ще имате нужда от заем или подобен тип услуга, както и покупка на изплащане, няма да срещнете никакви проблеми по пътя към получаването ѝ. Накратко казано – вие сте подходящи и напълно надеждни, за да ви бъде предоставен заемът.

Но какво да направите, за да бъдете точно този профил потребители? Разбира се, трябва да бъдете винаги изрядни в плащанията си на каквито и да е кредити, които имате на ваше име. Също така цялото ви финансово минало е добре да бъде „неопетнено“ от закъснели твърде дълго време плащания, неизплатени заеми и други подобни неприятности. Причината е, че те са проблем не само за вас самите, но и за банковото или небанково учреждение, което ви ги е осигурило.

Кои са най-ефективните навици на хората с добра кредитна история

 1. Постоянно са наясно с кредитните извлечения на свое име

Независимо колко е напрегнат живота на този тип хора (както на всеки от нас), когато искате да бъдат съвсем разумни и успешни в следенето на финансите си и стремежа към добра кредитна история, те следят по перфектен начин всички свои парични извлечения. Това трябва да правите и вие, за да сте уверени, че правите всичко необходимо, за да си подсигурите стабилна финансова ситуация и най-вече добра кредитна история.

В повечето случаи, всяка банка ще налага известно постоянство в предаването на дадена информация на определен период от време. Тя често включва кредитни плащания дължими суми, история на плащанията, различни видове вноски за закупени стоки и други движения по кредитната карта. В повечето случаи това се прави веднъж годишно.

В случай, че сте от хората, които имат изрядна кредитна история, вие ще знаете, че дори това да е така, тази информация не се подминава просто ей така. Много е важно да знаете какво се случва с парите ви – тези, с които разполагате и тези, които инвестирате в продукти и други плащания.

Ако искате и вие да имате добро познание по историята на кредитите си и да бъдете наистина изрядно информирани, правете като успешните хора. Дори да сте наясно какво има в бележките за извлеченията, които получавате, все пак се информирайте. Едва ли ще загубите твърде много време. Докато преглеждате данните, направете сравнения с другите си месечни извлечения.

Така ще бъдете напълно сигурни, че не са се получили разминавания между това, което сте плащали с картата и това, което фигурира в официалната справка на банката. Така, дори да имате и малка или по-сериозна причина за притеснение, можете да се свържете с банковите служители навременно, за да решите изникналия проблем.

Точно така правят успешните хора. Не става дума единствено за собственост и пари. Говорим за висока доза заинтересованост, която се явява идеалният начин да предпазите себе си и банковата си сметка от нередности или финансови проблеми. Така няма да се случи и евентуално влошаване на кредитния ви рейтинг, в случай на появили се неточни данни.

Друга много важна стъпка за вас, ако искате да бъдете с добра история на кредитите си е да банкирате някои услуги по интернет онлайн банкирането е сравнително нов метод, но много хора вече го използват за различни финансови нужди и ежедневни плащания. Защо не и вие?

 1. Дневник на месечните си и годишни доходи

Записвайте. Това е много важна функция, която трябва да бъда категорично навик за вас и семейството. Поддържането на добри баланси се влияе наистина добре от воденето на бележки и записки за всички плащания и приходи, които влизат в личния или семеен бюджет. Много хора смятат, че воденето на списък с тези данни не помага по никакъв начин на финансите им. Това е категорична грешка и я доказват редица факти. На първо място – така правят успешните потребители със също такава успешна кредитна история.

На второ място – по този начин можете да проследите кои неща в живота ви изразходват най-много средства, следователно бихте могли да прецените дали няма да се получи добре, ако съкратите някои разходи.

Успешните хора предварително отделят пари за покриването на плащанията по различни цели и задължения. Те са напълно наясно с месечния си бюджет и се отнасят напълно сериозно първо към задължителните плащания и сметки и чак след това към останалите допълнителни неща в ежедневието.

Няма реална причина, заради която да не направите подобна схема, в която да въвеждате всичките си приходни и разходни данни.

 1. Плащане с дебитна и кредитна карта – трябва да бъде следено

Много хора се подлъгват и несъзнателно забравят за доста от плащанията си с дебитна карта или друг тип подобна пластика. Да, този начин е супер удобен, пести време, притеснения и не се налага да носите големи суми в джоба си. Но от друга страна е доста по-опасен от друга гледна точка. Плащането с пластики рискува да се самозабравите и да не обръщате внимание на това къде и колко плащате по този начин.

Ето защо и това е един много важен принцип, който следват хората с успешни финанси и добра история на всичките си заеми. Те изкъсо следят всяко свое плащане с подобен тип карта. По този начин, макар и да не се занимават реално с банкноти, те са напълно наясно колко са изхарчили и за какво. Това е начин на стабилност от икономическа гледна точка и е добре всеки човек да има подобни навици, ако желае да бъде успешен в поддържането на добър баланс на сметките си.

 1. Обмисляне на евентуален нов кредит или карта

Хората, които държат достатъчно сериозно на своята финансова стабилност не действат прибързано. Не става дума за постоянно очакване на добри оферти на банкови продукти или заеми, когато са ви нужни. Говорим по-скоро за онези ситуации, когато просто се налага да обмислите доста подробно известна ситуация.

Подобна е нуждата от нов кредит или карта. Такъв продукт не е всекидневна случка, към която прибягваме, това е напълно ясно. На всеки обаче се налага спешна нужда от допълнителни пари. Ситуациите, които налагат това са не една и две, но начините в повечето случаи опират до едно единствено нещо – пари.

Когато не ви достигат, че сто се уповавате на варианта кредит. Това е правилен изход в много ситуации, тъй като решава проблемите ви мигновено. Трябва да е ясно обаче, че в един момент ида ред на връщането на сумата. Ако не сте сигурни дали бихте могли да се справите с изплащането, то тогава е редно да помислите добре дали да отваряте нова сметка и дука в бюджета си.

Какво правят хората с добра кредитна история? Дори те понякога прибягват към допълнителни финансови продукти и заеми по една или друга причина. Има нещо обаче, което ги различава от останалите в подобни ситуации. Те са абсолютно предпазили и преди всичко обмислят всяко свое действие и подпис под договор за нов кредит или друг тип парична услуга. Този тип хора не приемат кредитната карта само защото банката им я предоставя безплатно. Те стигат до това решение, единствено ако има нужда от него.

Ето защо е добре да не се изкушавате от всеки един баков продукт, който ви се предложи. Замислете се – ако реално имахте нужда от такъв, то най-вероятно вече щяхте да сте си го осигурили, нали така? Това е перфектно доказателство как понякога правим редица финансови грешки, макар и със съвсем малки суми. Ето защо, както казахме, е добре да бъдете максимално предпазили, за да не се стига до финансови грижи, с които не можете да се справите и по този начин да влошите сериозно кредитната си история.

 1. Защита на самоличността и данните

Много е важно да се пазите от кражба на самоличността и личните данни случаите на подобни проблеми са стотици и се увеличават с всеки изминал ден. Ето защо трябва да бъдете предпазливи. Като големи и разумни хора е добре да се придържате към някои правила, които да ви помогнат в това начинание.

Финансово успешните хора не предоставят личните си данни за каквото и да е просто ей така. Имайте предвид, че кражбата на самоличност е сериозно престъпление, от което са се опарили много хора по целия свят. Ако искате да действате максимално разумно в подобни ситуации, трябва да бъдете много бдителни.

Как да се предпазите от подобни проблеми?

Хората с успешна и добра кредитна история често преглеждат всички свои месечни извлечения за евентуални несъответствия и неточности. В случай, че вие се натъкнете на подобен проблем, мигновено се свържете с банката, която управлява и съхранява парите ви, както и борави с този тип лични данни. Понякога се налага да блокирате дори кредитните и дебитните си карти, в случай дори на бегло съмнение, че някой има достъп до тях с помощта на вашите лични данни.

В подобни ситуации от банката могат наистина да блокират картата и да реагират веднага. Така ще бъдете максимално разумни и няма да се притеснявате, че от ваше има ще бъдат направени сериозни разходи, парични тегления и други процедури.

Разбира се, по този начин и вие няма да имате достъп до парите си, но това е възможно най-добрият вариант, който да направите в подобна ситуация. Проблемът за вас ще бъде само за известно време, докато бъде установено решението му и защитени парите ви.

Кое е най-важното, за да бъдете и вие сред хората с добра кредитна история

На първо място следвайте правилата, които описахме малко по-горе. Ако имате свои принципи, които да ви поддържат в добра финансова форма, то не забравяйте и за тях. Много е важно да бъдете нащрек и често да следите отблизо всичко, което се случва с парите ви. Дори скоро да не сте извършвали сериозни и големи плащания или пък не сте получавали приходни суми, то това далеч не е причина да не бъдете в час с всичко, което се случва с парите ви.

Така поне биха правили успешните хора, които знаят какво искат. Ако и вие сте от тях, то бъдете наистина бдителни, проверявайте всичко по паричния си баланс и ще се радвате на една наистина добре кредитна история. От там нататък, всяко финансово начинание, което се стремите да постигнете е далеч по-лесно и изпълнимо.

Как да се справим с финансите по време на пролетните празници
Как да се справим с финансите по време на пролетните празници

Вече е пролет и зимата все повече се отдалечава. Много от нас обаче все още си спомнят миналите вече коледни и новогодишни празници и най-вече харчовете около тях. Подаръци, празнични вечери, разходи по пътуване и други на вид дребни неща. Те са способни да източат финансите ни за нула време. Проблемът е, че когато наближат подобни дни, всеки човек е склонен да „развърже кесията“ и да си позволи малко по-обширни разходи.

Наближават пролетните празници, сред които и най-голeмият от тях Великден. Да, точно така. Това означава същото финансово напрежение, харчове по приготовления и други разходи, които са на практика обосновани, но все пак тежат на личния или семеен бюджет. Трябва да знаем обаче къде да сложим чертата и да преценим дали не надхвърляме възможностите си.

Това мoже би е най-трудната задача от всички. Представете си ситуацията, при която трябва да закупите украса или друг тип неща, нужни за подготовката на празничната вечеря. Понякога, дори да се стараете да бъдете пестеливи, прекрачвате границата и се стига до преразход. Тогава в ума ви може да зазвъни аларма, която напомня за момента, но в повечето случаи еуфорията около празничните дни притъпява това усещане за разумност.

Ако ситуацията, която наближава ви е напълно ясна, то тогава вероятно ще е добра идея да помислите как да се справите с нея достатъчно добре, за да не изпитвате големи трудности в покриването на разходите си.

Вариантите не са един или два

 • Можете да пестите малко повече преди празниците;
 • Добре е да помислите за допълнителни начини да заработите нужната сума;
 • Винаги важи и вариантът да се доверите на странична помощ във вид на бърз кредит.

Най-лесните начини те спестите пари за празниците

 1. Намалете излишните разходи от ежедневието

Направете това поне месец преди да е дошло време за празничните покупки и организации на свободното ви време. Тъй като най-вероятно ще искате да си позволите повече неща на трапезата, някои от които по-скъпи, добре ще бъде месец преди това да се ограничите поне частично от луксозни покупки. Не е нужно да избирате най-скъпите стоки от рафта в магазина. Много често плащате не толкова за качество, а за реномираност и опаковка. Подберете такива, които са идеален баланс между достатъчно добро качество и възможно по-ниска цена

 1. Задръжте пътуванията в чужбина или дори наблизо

Имайки предвид, че по време на празнични и почивни дни, пролетна ваканция, свободни уикенди и Великден, често ни се приисква да пътуваме тук и там. Във всички случаи обаче, по-добре да се въздържим от подобни неща, особено в месеца преди да е дошло време за еуфорията. Дори малките пътешествия в страната са способни да „изядат“ няколко стотачки от портфейла ни. Да, сега може да смятате, че можете да си го позволите, но представете си какво би могло да бъде, ако заделите тези пари сега за след няколко седмици.

Те ще ви бъдат много повече нужни по време на празничните дни и тъкмо това е добре да направите. Спестявайки пътуването си сега, можете да си го предоставите около празничните емоции, за да бъде всичко още по-приятно.

 1. Забравете за малко за скъпите ресторанти

Хапването навън може да бъде доста приятно, но не забравяйте, че ни излиза поне три пъти по-скъпо, ако приготвим храната си у дома. Една вечеря навън в приличен ресторант често е трицифрена сума. Дори да си го позволявате рядко, по-добре да задържите за известно време набезите към любимото място с приятна храна и добро вино.

За сметка на това можете да изкарате една спокойна вечер у дома със също толкова вкусно хапване и напитки, което е ви излезе доста по-пестеливо. Намаляването на посещенията на скъпи заведения за хранене е една стъпка към по-добре финансово подготвен портфейл за празничните събития.

 1. Намалете киното и театъра

Изкуството със сигурност не трябва да бъде оставяно настрана. Когато обаче имате цел и тя е да спестите пари за празниците, по-добре се опитайте да ограничите този тип удоволствия. Подбирайте единствено тези филми и представления, които искате да видите най-много. Така, дори да редуцирате частично списъка с желани заглавия, със сигурност ще стигнете до момента с доста спестени пари. Именно тях можете да използвате за празничните дни и така ще улесните предстоящата ситуация.

 1. Ако често се събирате с приятели, опитайте да го направите на неутрално място

Ако класическото събиране по традиция са прави във вашия дом, често се налага по-голямата част от разходите по празненството да падат на ваш гръб. Това може да се промени, като „изнесете“ партито навън. Пролетта е перфектното време за един пикник. По този начин няма да има нужда да се притеснявате за преразход, а и вероятно всички ще счетат тази идея за много по-оригинална. В същото време похапването на открито е далеч по-приятно и забавно.

 1. Промоциите

Ако все пак се налага да направите някои неотложни покупки, подаръци или други разходи, можете да следите за промоционални цени. Голямо разнообразие от стоки се появяват в интернет пространството, а с наближаването на празниците можете да се възползвате и от намаления, които ще се отразят по-добре на джоба си.

 1. Психологическия момент на плащането в брой и с карта

Има тънка граница между това, как да плащаме сметките си в магазина, кафенето, книжарницата или друго място. Когато го правим в брой, много по-лесно осъзнаваме стойността и цената на парите. Използването на карта е категорично лесно и удобно. То обаче създава неусетно чувство за спокойствие и в един момент можем да се самозабравим в разходите си. Когато искате да бъдете по-пестеливи е добре да плащате в брой, тъй като така много по-лесно бихте могли да се контролирате.

 1. Пресмятането на бюджета

Това не е начин да спестите, но пък е едно от основните неща, които ще ви помогнат в това ви желание. Имайте предвид, че ако до този момент не сте водили списък с разходите си, то това е много важно. Причината е, че по този начин ще съумеете да прецените в каква посока харчите прекалено много средства. Така ще разберете как и кое бихте успели да намалите, за да не се стига до сериозни преразходи.

Редовното водене на сметки и записването на разходите създава добри навици у всеки от нас и е със сигурност една успешна стъпка към акумулирането на дадени спестявания малко преди празничните дни.

Допълнителната работа

В случай, че искате да сте подготвени по-добре за прииждащите с главоломна скорост празници е добре да се ориентирате не само към пестене, но и да опитате да заработите допълнителни средства. Какви са вариантите за това?

 • Помислете дали хобито ви не може да бъде комерсиално и да ви носи определени доходи;
 • Направете подробна преценка, дали имате свободно време за втора работа. Ако мислите, че можете да се справите с почасови задължения, в които да впрегнете собствените си умения, то тогава не чакайте „втора покана“. Времето е пари и вие го знаете. Не трябва да прекаляваме, тъй като човек винаги има нужда от почивка и време за себе си, но в случай, че можете да си го позволите, защо да не опитате?

Като за начало е добре да предвидите онези неща, от които няма как да се лишите. Ясно е кои са те за великденските празници. След това помислете върху онези, които не са задължителни, но пък биха направили празника по-хубав. Накрая оставете онези неща, които желаете да закупите, но реално можете да минете и без тях. При подобни записки можете много лесно да селектирате важните неща и онези, които единствено натоварват бюджета ви прекомерно и ненужно.

 • По-добре платено работно място. Това е доста по-сериозно решение и само защото наближават празнични дни, при които ще се нуждаете от допълнителни пари, не е достатъчно силна причина за сериозни промени. В случай, че сте планирали такива неща от доста по-дълго време, няма нищо лошо да използвате момента и да се доверите на един нов опит наново място с нови възможности и перспективи. Може да се окаже точно това, от което сте имали нужда.

Продайте ненужни вещи

Ако прегледате гардероба си или наличието на други лични вещи, със сигурност ще се появят неща, от които нямате нужда. Дрехите, които са ви непотребни, но все още са подходящи за носене могат да сменят притежателя си. Онлайн платформите за тази цел не са една и две. В този ред на мисли няколко артикула биха могли да ви донесат значителен приход, който да добавите към сумата, която ви е нужна да посрещнете наближаващите празнични дни.

Как да подсигурим празниците, без големи харчове

 1. Умно готвене

Това означава да не се впускате в неконтролируеми харчове за продукти, които в крайна сметка ще останат до определена степен. Гответе умно. Част от празничната трапеза може да бъде приготвена и с продуктите, с които разполагате в хладилника си. За целта дори можете да прегледате различни готварски рецепти тип leftover. Това означава да мислите креативно и в същото време няма да се наложи да изхвърляте храна, която е годна за консумация.

 1. Ограничете масовите посещения на платени събития

Вместо да посещавате концерти и други организирани забавления, където се плаща вход или такса за цялото семейство, можете да спестите тези пари. Забавленията са възможни и у дома. Организирайте различни семейни игри вкъщи, в които да се включат и гостите ви. Друг вариант е да планирате кино вечер. Така всеки може да подбере любим филм или сериал и така да прекарате няколко приятни часа в жилището си с любимите хора.

 1. Спестете от картички

Всеки е правил ръчно изработени картички някога в училище. Някои умения не се забравят и това е едно от тях. Вместо да изхарчите малко състояние за картички на цялото семейство и близките си хора, се насочете към най-близкия магазин с творчески стоки. Така на много по-ниска цена ще успеете да изработите уникални и неповторими картички, носещи вашия личен почерк. Независимо дали са с фабричен вид или не, жестът ще бъде повече от перфектен и ще зарадвате всеки, който е получил вашата картичка за избрания празник.

 1. Посетете безплатни събития

Великденските концерти и масови събития по подобни поводи рядко са платени. В повечето градове се организират различни мероприятия, за които няма да похарчите и лев. Така цялото семейство и приятели можете да изживеете приятен момент на концерт, театрална постановка или друг тип забава, без да се налага да определяте бюджет за нея.

 1. Заложете на разходките

Да, те са едно от безплатните неща в ежедневието ни. Посетете парк, близка природна забележителност и подобни. Така не само ще спестите пари, но и със сигурност ще си изкарате добре в социална или природна обстановка. Какво по-хубаво от това?

Страничната помощ и кредитите

Защо да се доверите на бърз заем за празниците? А защо не? Това е един невероятно бърз вариант, който няма нужда от дълго планиране. Няма да имате нужда и от прекалено сложни аритметични познания, за да прецените как и за колко време бихте могли да върнете заема. Когато става за малки суми, изисквани за празничните дни, няма нужда те да бъдат баснословни. В повечето случаи са трицифрени и могат да бъдат лесно възстановени още на следващата заплата.

Какви са предимствата за тегленето на кредит за празничните дни

 • Справяте се достатъчно бързо с финансовата ситуация без особени притеснения;
 • Можете сами да прецените сумата, от която се нуждаете. Това е крайно важно,тъй като няма да има нужда да получавате пари, от които не се нуждаете. По този начин, ако ви трябват 200 лева, получавате точно толкова. В случай, че се нуждаете от малко повече, отново няма проблем;
 • Пестите време. Много често добрите кредитни компании предлагат дори онлайн услуги. Няма да има нужда от чакане по гишета, както се случват нещата в банките. Няма за какво да преценявате дали ще успеете да комбинирате работното си време с посещението на подобен офис. Също така можете да кандидатствате от собствения си дом;
 • Времето, нужно за одобрението е съвсем малко, понякога дори в рамките на няколко минути.

Следвайки някои основни правила от споменатите дотук, празничните дни няма да ви се сторят толкова безкрайни. С помощта на добра финансова подготовка ще забравите за неприятното напрежение, свързано с харчовете, които са характерни за подобни поводи. Така, доказано бихте могли да се справите с финансовата си подготовка няколко седмици преди пролетните празници и да сте напълно спокойни с тяхното наближаване.

Най-добрите начини да пестим пари
Най-добрите начини да пестим пари

Ежедневието ни е изпълнено с изкушения, които ни тласкат от двете крайности на „искам да си купя това“ и „по-добре да спестя пари“. Много често изпадаме в ситуации, при които не можем да вземем категорично и бързо решение, относно това кой тип хора бихме искали да бъдем. Дали да сме онези, които мислят и действат супер педантично, грижейки се за портфейла и личния си бюджет, сякаш той е държавен резерв или бихме били онези хора, които предпочитат да отделят време и пари за удоволствията в живота.

Във всички случаи, може би най-ефективното решение се състои в това да умеете да комбинирате тези два профила. Така ще бъдете човека, който е достатъчно разумен и пресметлив, за да може да действа едновременно умно и да не се лишава от твърде много неща, които му доставят удоволствие.

Как да пестим пари лесно

Все пак човек не трябва да бъде краен нито в мислите, нито в действията си. Финансовото състояние обаче, е друг момент, на който изрично трябва да обърнем внимание. На практика, нещата, които оказват влияние на паричния ви статус са редица.

 • Икономическото състояние в страната и региона, в който живеете;
 • Месечните ви доходи;
 • Наличието на допълнителни харчове за непредвидени ситуации;
 • Способността ви да пестите ефективно.

Това са една малка част от факторите, които се оказват наистина влияещи на портфейла и спестяванията ви. Но както казахме, характерните неща, които най-често източват сметката ни са онези малки ежедневни изкушения, на които трудно можем да устоим. Някои от тях са свързани със собственото ни емоционално щастие, други касаят нуждата от удовлетворяване на желанията на близките ни и любими хора. Независимо каква е вашата причина да не успявате да спестите пари, има начини, които да ви помогнат в тази насока. Все пак, за всеки проблем има конкретно решение.

Ако често изпитвате нуждата да се „покриете“ в последните дни до заплата, тъй като изкушенията, свързани с харчове са твърде много и със сигурност биха изтънили портфейла ви, имайте предвид, че със сигурност тази тенденция едва ли би си отишла сама. Нужна е вашата воля, както и желание да се справите с някои трудности и да спестите пари за черни дни. Това в крайна сметка носи голямо спокойствие и увереност, че можете да се справяте сами с личния си или семеен бюджет.

Но от къде да започнете? Кои са най-ефективните методи за пестене на финансови средства, без това да бъде непосилна задача или да нарушава ежедневния ви или емоционален баланс, свързан с покупките на някои стоки. Тук сме подбрали едни от най-важните и ефективи методи, които да ви помогнат да спестите част от заплатата и да я прибавите към другите спестявания.

 1. На първо място е нужен сериозен контрол

Важен е сегашният момент. Не отлагайте и си наложете този тип мислене и действие възможно по-скоро, дори сега, докато четете тази статия. Не става въпрос за обещание. Трябва да реагирате адекватно и да разберете, че го правите за себе си. Добра идея е да започнете с касичка или място в дома ви, където да събирате дадени малки или по-големи суми. Добър навик е винаги, когато се въздържите от дадена малка или по-голяма покупка, да оставяте в касичката си парите, които сте били на път да похарчите.

Друг вариант е да заделяте съвсем малки суми във вид на монети или дребни банкноти на определен период от време – всеки петък, всеки уикенд и т.н. Не използвайте никакви извинения пред себе си. В крайна сметка това е слабостта, която ви е довела до този момент.

 1. Ежедневните навици и разходи

Може би не го осъзнавате, но голяма част от парите, които харчим и не знаем къде отиват са предназначени за ежедневните ни разходи. Дори по цял ден да бъдете заети, малките покупки в кафетерията до офиса, закуската или обядът са онези „дреболии“, които в края на месеца се оказват сериозно перо и разход, от който бихте могли да спестите една част. Добра практика е да приготвяте обяда си у дома и да го взимате със себе си на работа.

По този начин ще спестите парите, които често давате в близкия бюфет или ресторант. Там цените е логично да бъдат завишени. Действайки по този план, вие ще имате не по-малко вкусна домашна храна, както и спестени пари за съответния ден, които спокойно можете да поставите в касичката си.

Имайте предвид и други финансови навици, които оказват влияние на джоба ви. Това са сутрешните кафета, а понякога и цигари, които също са фактор, който влияе на бюджета ви. Ако работите в големия град и край офиса ви има предимно скъпи кафетерии, можете да приготвяте топлата напитка у дома. След това да я отнесете със себе си на работното място с помощта на термо чаша.

По този начин ще успеете да намалите всекидневните разходи и в края на месеца ще забележите реалния ефект от всичко това. Въпросът е в това да изградите подобни навици.

 1. Пазарувайте по време на специални разпродажби

Дори качествените марки дрехи, обувки и други стоки могат да бъдат намерени на различни разпродажби и подобни случаи, при които добри и реномирани брандове са достъпни на ниски цени. Следете рекламите в социалните мрежи и интернет, свързани с различни промоции и винаги сравнявайте цените на продуктите, които купувате. Дори да звучи твърде педантично, често се оказва, че харчим най-много пари за необмислени и непланирани покупки.

 1. Продайте ненужното

Огледайте се у дома. Прегледайте гардероба и ще забележите поне няколко чифта дрехи, които не носите, но все пак „складирате“ поради незнайни причини. Имайте предвид, че това в никакъв случай не ви върши добра услуга. Не става въпрос просто да се отървете от пуловер, дънки или няколко тениски, които не използвате. Идеята е да се включите в някой от често организираните „секънд хенд“ базари и там да предложите вещите, от които нямате нужда. Това е един доста лесен и ефективен начин да спестите (и да акумулирате) пари.

 1. Ограничете клубовете

Посещението на барове, нощни заведения, клубове и ресторанти е доста приятен навик, който обаче оказва сериозно въздействие на джоба ви. Ето защо е добре да осмислите още веднъж приоритетите си и да намалите месечните излизания навън с приятели и познати до известна степен. Така със сигурност ще успеете да спестите не малко количество средства, които да вложите в нещо друго или просто да заделите малка сума. Ако това стане тенденция, тя ще се увеличава със сигурност.

За да ви бъде по-лесно, просто измислете други занимания, които да заместят достатъчно добре честите посещения на заведения за хранене.

 1. Спортувайте умно

Идеята тук е да намалите разходите за скъпи фитнес зали. Ако си направите труда да проверите колко ви струва този тип тренировка на месец, вероятно ще бъдете леко фрустрирани. Можете да намалите тази тенденция, като просто намерите алтернативни начини да се грижите за тялото си. Тичането е перфектен метод да поддържаме фигура, а факт е, че вече всеки парк разполага с безплатни за използване фитнес уреди, които могат да ви бъдат напълно полезни.

 1. Планирайте разходите си по почивката

Ранното закупуване на самолетни билети или запазването на хотел за лятната ваканция със сигурност ще ви спести разходи. В повечето случаи компаниите, които предлагат подобни туристически услуги и продукти предоставят варианти за ранни записвания. По този начин те гарантират сигурна маса с клиенти, а вие получавате по-ниски цени на дадените услуги.

 1. Придържайте се към списъка за пазар

Много хора тръгват към близкия супермаркет без ясната идея какво искат да си купят. За да избегнете излишните разходи е добре да имате цел и дори кратък списък с покупките, от които се нуждаете. По този начин няма да се стига до необмислени харчове и екстремни решения за продукти, от които не се нуждаете или от които можете да се ограничите.

 1. Мислете творчески за всеки разход

Когато се нуждаете от определена сума и се насочвате към най-близкия банкомат, помислете дали той е на банката, която обслужва картата ви. Голяма част от хората не осъзнават съвсем дребни ежедневни харчове, които правят по този начин. Ако се насочите към което и да е подобно устройство, рискувате да бъдете таксувани няколко лева в повече. Идеята да си спестите това не е никак лоша, особено ако често се възползвате от подобна услуга.

 1. Използвайте приложения, които намират промоции

Има различни видове мобилни приложения, които могат да сравняват цените на различни стоки от една сфера. Така, използвайки свойствата на дигиталните услуги, вие ще можете да намерите най-добрите цени за дадени стоки само за няколко минути през телефона си.

 1. Следете месечния си бюджет

Имайте предвид, че добрата информираност е една от най-важните стъпки към добър баланс на спестяванията. Когато си водите подробен списък на разходите и приходите всеки месец, със сигурност ще имате перфектна яснота за това как се движите финансово. По този начин можете да забележите всички онези малки и невидими харчове, които правите ежедневно. Така, след добра преценка, ще успеете да намалите една част от тях и да постигнете заветната цел да спестите желаната сума за месеца.

 1. Не избирайте „най-най“ услугата

Когато планирате екскурзия или просто тръгвате на път през свободния си уикенд извън града, избягвайте да се насочвате към най-скъпите оферти. Имайте предвид, че в повечето случаи, вероятно има редица начини да си изкарате добре и без да запазвате стая в 5-звезден хотел. На подобно място е логично всичко да бъде много по-скъпо. Спа процедурите, цените в ресторанта, както и всички други екстри със сигурност ще костват много повече. Вместо това, имате редица варианти, които просто ще намалят звездите на хотела, в който отсядате. Това е перфектен начин да спестите известна сума, която да допринесе на „пълнежа“ на касичката ви.

 1. Пътувайте умно

Когато сте тръгнали на път е добре да имате план за града и страната, в която ще пребивавате. Там има специални закони и правила, които ако следвате, със сигурност ще успеете да намалите разходите си и логично да намерите начини да пестите, макар и да си доставяте дадени удоволствия. На първо място се стремете да избягвате супер туристическите места в дадената локация. Там заведенията и храната, която си купувате са със сигурност по-скъпи, понякога дори в пъти.

Когато резервирате билети за полет, не е нужно да се възползвате от платената услуга за избор на конкретно място. В крайна сметка става дума за няколко часа транспорт, който можете да понесете и без да сте седнали до прозореца.

Информирайте се за местата, които искате да осетите. Богатството, което ни предоставя съвременния свят се нарича информация. Когато сте с намерение да посетите музеи, ресторанти, клубове и различни мероприятия, когато се намирате в чужбина, можете да планирате всичко предварително и да сте наясно със стойността на всяко ваше желание. Проверете цените на музеите, пресметнете колко ще ви излезе една вечеря в ресторанта, който сте избрали. Всичката тази информация може да бъде намерена в интернет невероятно бързо и лесно.

За целта можете дори да използвате различни мобилни приложения, в които потребители споделят своите преживявания в дадените заведения и могат да наклонят везните с ценна информация за местата, които желаете да посетите.

От друга страна, пътуванията се състоят и от много безплатни дейности, които ще се отразят чудесно на джоба ви. Това е перфектен начин да успеете да си предоставите емоционалното щастие от пътуването и в същото време да не влезете в прекалено големи разходи.

Друг важен момент, когато резервирате пътуване е да подберете правилно локацията, на хотела, в който ще бъдете. Ако той бъде максимално близо до дестинациите, които искате да посетите, няма да се налага да използвате транспорт.

 1. Философията на пестенето на пари

Тя е много тясно свързана с нещо друго, което е изначално важно. Това е приходът. Има максима, която гласи, че не трябва да се притесняваме от големи харчове, а от малки приходи. Няма нищо по-важно от това не само да пестите и да изпитвате трудност от това, а просто да имате стабилен и достатъчно висок месечен приход. Това е принцип, който трябва да се стремите да следвате.

Начините да постигнете това касаят сериозно количество упоритост, работа и внимание към бюджета, който поддържате. Въпреки това, независимо колко пари заработвате, е добре да бъдете винаги наясно с поддържането на баланс, когато става дума за практичност. Пестенето на пари изисква точно тази перфектна комбинация от доходи и разумни харчове. Именно този начин на живот и мислене ще ви помогне да се справите с финансовите пречки и да създадете положителна стабилност в бюджета си.

Плюсове и минуси на небанковото кредитиране

Преди да се решим да изтеглим заем от фирма, която се е специализирала в областта на небанковото финансиране, трябва да сме на ясно с това, че както всичко друго, тук също си има своите особености и тънкости. Ето какво трябва да се знае.

За какво са подходящи и какво точно представляват

Бързите заеми са форма на паричен аванс, която може да се използва за всякакъв вид нужди, който ви дойде на ум. Те са чудесен продукт за онзи, който знае, че ще може да ги върне обратно навреме.

При подаване на заявление за заем по Интернет, можете да получите одобрение в рамките на няколко минути. По тази причина този тип финансиране е подходящо за плащане на неочаквано възникнали задължения, за осъществяване на кратка ваканция или пък за закупуване на нещо, което смятате за необходимо, но в момента нямате пари за да го вземете.

Изключително облекченият процес на получаване на средствата при кандидатстване е това, което прави този вид заем толкова атрактивен.Всеки, навършил осемнадесет години, с редовна месечна заплата и собствена разплащателна сметка, има реалната възможност да бъде одобрен за подобен кредит.

Интересното е, че дори и хората с лоша кредитна история, имат реална възможност да получат заем, ако кандидатстват за малко пари при нужда. Поради висококонкурентния пазар може много лесно да намерите заемодател, който да ви предложи атрактивна лихва, а одобрението след кандидатстване вече отдавна не отнема по 2 или 3 дни.

Паричните средства след одобрение се депозират във вашата сметка в рамките на няколко часа, което прави достъпът до парите много бърз, лесен и удобен. Онлайн компаниите за бързи кредити са също един са чудесен вариант. Те в повечето случаи оперират единствено в Интернет, а това им позволява да работят с минимум персонал и да предложат доста добри условия.

Недостатъци на бързите кредити

Когато кандидатствате за заем, много е важно да обърнете специално внимание на споразумението. Цените (тоест лихвите) понякога достигат до 10% или дори 30%. Това се счита за висок лихвен процент и носи риск от възникване на невъзможност да се изпълни погасяването навреме. Това от своя страна ще доведе до допълнително увеличаване на лихвата и сериозни проблеми с кредиторската фирма.

В повечето случаи имате максимум 30 дни, в които да върнете заема с лихвата, в зависимост от плана си за погасяване. Хората, които вече имат някакви дългове се препоръчва да не използват този тип заеми, защото ще се окажат още по-затънали в задължения.

Кредитополучателите, които са решили да изтеглят заем онлайн, трябва да обърнат допълнително внимание, като е важно тогава да четат ситния шрифт дори още по-внимателно и да завишат критериите си в избора на фирма.

Друг недостатък е, че ако нямате фиксирано работно място или редовна работна заплата, няма да получите заем, независимо колко ви трябва и без значение, че сте сигурни в своята платежоспособност.

Ако нямате сключен трудов договор или пък банкова сметка, на която да получите парите, няма да можете да си осигурите заем, защото фирмата ще отхвърли вашето искане, дори и ако става дума за съвсем малки суми.

Ако се случи да изпаднете в подобно положение, може би е по-добре да се обърнете към близки и приятели, които да ви услужат с малка сума пари, вместо да се опитвате да изтеглите заем от друга компания. Това създава риск да попаднете на някоя не много лоялна и стриктна фирма.

Ако в края на краищата не сте успели да получите парите, от които се нуждаете, независимо колко фирми сте обиколили и колко близки сте попитали, помислете за кандидатстване за необезпечен личен заем. Тогава може и да се получи, но все пак не забравяйте да четете условията. А кой знае – докато получите сумата може и да се окаже, че тя просто не и е необходима.

Проблемите не идват по график

Проблемите нямат разчертан график. Те могат да се появят по всяко време и да бъдат с всякакъв характер, предизвиквайки сериозен финансов удар. Често може да възникнат нежелани и неочаквани разходи, които да окажат неблагоприятно влияние върху финансовото състояние на лицето.

Обикновено при тези обстоятелства, когато човек няма достатъчно финансови средства под ръка, той се оказва принуден да се възползва от услугите на този тип фирми. Кредитите от този сорт осигуряват на лицето малка сума, като предлагат в същото време сигурност за един наистина много кратък период от време, така че клиентите просто леко отлагат своите финансови проблемите.

Много често кредитополучателят получава пари, за които не е необходимо да се прави каквото и да било обезпечение. Това е една от главните причини за типичното бързо и понякога дори незабавно одобрение.

Има и един голям плюс – обикновено фирмите от сферата на небанковите кредитни институции не се интересуват от кредитното ви минало, но за това ще говорим по-късно.

Имайте предвид и това

 • Въпреки че заемодателите много често одобряват сумата без обезпечение, някои кредитори от съображения за сигурност позволяват да си доведете гарант, който да погаси вашия заем в случай на нужда.
 • Лихвата върху сумата на кредита е малко по-висока поради краткия срок на погасяване и необезпечението. Въпреки това сериозното предлагане на пазара и голямата конкуренция може да помогне на заемополучателя да намери кредитори, предлагащи конкурентни цени.
 • За да получите бърз достъп до финансиране, можете да изберете и опцията да ползвате някое онлайн приложение. Тук, както казахме и малко по-рано, заемите могат да имат доста ниски лихвени проценти. Освен това, много често условията при онлайн кредитирането са по-лесни за спазване, а лихвите са по-ниски.

Вашата кредитна история няма влияние върху процеса на одобрение

Една много голяма разлика от останалите форми на финансиране ще откриете в подхода на фирмите за бързо финансиране при одобрението на потенциалните си клиенти.

Те нямат нищо против да одобрят кандидатурата ви за заем, дори ако имате лоша кредитна история, твърде много неизплатени задължения в миналото или дори неотдавнашен фалит.

Това е нещо невъзможно при традиционния заемодател, каквато е банковата институция. Освен това, не е нужно да правите твърде много за комплектоването на документите, тъй като тяхната изискуемост е свита до минимум.

Не се изискват никаква форма на сигурност или кредитен рейтинг. Можете да получите достъп до този тип финансиране, дори ако имате трагичен кредитен рейтинг и нямате право да получавате пари от друга финансова институция.

По тази причина, много хора в нужда от малка сума пари, се насочват в тази посока. Фактът че тук шансовете им са реални ги кара да преглътнат малко по-високата лихва и да се възползват. Всичко, което трябва да покрие като изискване, е да се докаже, че имате постоянна работа и сте я задържали поне за известно време.

Все пак, без значение колко лесно е да получите пари от фирма за бързи заеми и дори когато това не изисква обезпечение, трябва да сте сигурни, че ще можете да изплатите сумата навреме.

Това е така, защото неплащането на дължимите суми навреме може да доведе до тежки санкции, като по този начин да увеличат цената на кредита до степен, в която да ви затруднят още повече.

Дискретност и професионализъм

Неотложните парични нужди могат да бъдат причина за сериозни тревога за всеки човек, особено ако сметките прииждат, а следващата ви заплата все още е далеч и не се очертава да я получите скоро.

Недостигът на средства между две последователни заплати може да се определи като обща характеристика за много от нас, което ни принуждава твърде често да се обърнем към семейството или приятелите си за помощ, с която да преодолеем тази ситуация.

Въпреки това, може да е доста неудобно да се обърнете към близък човек за финансова помощ, тъй като това предполага разкриване на вашето финансово състояние на това лице, било то и вашите родители.

Как да сме силни и независими ако зависим от близките си? По-подходящ вариант би бил да се обърнете към финансова институция за бързи кредити. Времето, обаче, е решаващ фактор, особено когато имате нужда от средства по спешност.

В същото време докато вие бързате, повечето финансови агенции включват в кандидатстването обширни документи, които да се попълнят преди да получите средствата.

Всичко това отнема вашето време или авторитет, както беше в първия случай с помощта от семейството. В този случай бързите заеми могат да са точно това, от което се нуждаете, защото те носят професионализъм и дискретност.

Онлайн кредитите

Финансовите небанкови институции, които предоставят онлайн заеми, обикновено имат свои собствени сайтове в интернет. Това се оказва един от най-прогресивно развиващите се начини за теглене на пари.

Като потенциален кредитополучател, вие просто трябва да сърфирате в Интернет и да намерите тези уеб сайтове, които предлагат точно онази услуга, от която се нуждаете вие. Това може да стане и ако разгледате някой списък в надежден уебсайт, на който имате доверие.

Препоръчително е да сравните различните лихви по кредитите, преди да изберете всъщност най-подходящия за вас план. Не бързайте и отделете на това поне няколко минути.

След като се чувствате добре с избора си на план, можете просто да попълните онлайн формуляра за кандидатстване, който се намира на уебсайта на заемодателя.

Компанията ще се свърже незабавно с вас. Това ще стане до няколко минути след кандидатстване.

Защо отговарят бързо

Истината е, че заемодателите се притесняват от евентуална ваша смяна на решението. Те се страхуват, че можете да преосмислите, в случай, че разполагате с няколко часа, в които да изчакате отговора. По тази причина през последните години се наложи и практиката да се отговаря до няколко минути.

Ще забележите също така и още нещо – масово кредиторите са много неясни в отговорите, които дават. Те просто искат всичко да звучи добре, защото знаят, че така ще станете техен клиент. От там нататък им остава единствено да се надяват, че ще покриете всички критерии за финансиране, след което ще можете и да изплатите своите задължения.

Внимавайте с фирмите които рефинансират

На пръв поглед да попаднете на кредитор, който предлага услугата рефинансиране може да звучи добре, но имайте предвид и това, че тук също има “подводни камъни”. Не малко от тези фирми всъщност предпочитат вие да не можете да покриете своите задължения. Вместо това, те се надяват, че вие отново и отново ще кандидатствате за заем, с който да покриете своето предишно задължение. По този начин сумата постепенно ще набъбва, а вие ще изпадате във все по-голяма задлъжнялост.

Не забравяйте, че малките заеми са защитени

Не забравяйте, че малките по размер заеми се защитават от Закона за потребителските кредити. Тук попадат всички суми, които са в размер до 400 лева. Това означава, че кредиторът е задължен да ви предостави един лист, на който да фигурират всички важни и основни условия по заема.

Ето и кратък списък на най-важните изисквания

В списъкът, който сме предложили на редовете по-долу, ще намерите няколкото задължителни условия, които трябва да покриете за да получите бърз кредит. Ако ги прочетете внимателно, всъщност ще откриете какъв точно е моделът на работа на този тип фирми.

 • Работата е най-важното условия, на което трябва да отговорите и в повечето случаи, трябва да предложите солидно доказателство за това, че сте наети. Някои компании могат дори да приемат за доказателство ваши лични платени сметки към мобилни оператори, интернет доставчици и други подобни.
 • Ако последните пари, които сте получили като работна заплата, не са от миналия месец. В повечето случаи срокът е до няколко седмици назад. Някои кредитори няма да приемат заплати, които са по-стари, тъй като това няма как да послужи като доказателство за заетост. Ако имате работа, защо не сте получили последните две заплати, нали?
 • Най-доброто, което можете да направите за финансовото си положение е да изплатите заема възможно най-бързо и никога да не теглите пари за плащане за нещо, което не ви е нужно да оцелеете до следващата си работна заплата. Това може да включва всичко, стига то да е важно за вашето ежедневно съществуване – плащане на храна, за да ремонтирате основното си превозно средство, за закупуване на газ, за ​​да започнете нова работа.
 • Тегленето на пари без основателна причина е обида за онези хора, които действително се нуждаят от това за да посрещнат свои спешни нужди. Именно подобни потребители, които го правят без реална необходимост, са една от причините, поради които индустрията е атакувана от всички страни.

Запомнете

Моля, използвайте бързите кредити отговорно! Наложете си правило да теглите само колкото ви е необходимо и ги използвайте само за спешни случаи, когато трябва да платите важни сметки навреме.

Промяната в ЗПК е в сила от 23.07.14г
Последните промени в Закона за потребителските кредити

През 2014г се направиха някои корекции в Закона за потребителските кредити (ЗКИ), които назряваха дълго време и бяха се превърнали в голям проблем. За първи път от много време на сам се защитиха интересите на обикновените хора.

Промените засегнаха като банките и техните кредити, така и услугите предлагани от небанковите финансови институции. Прочети още

Бързият кредит е подходящ за придобиване на нова вещ
Разумно ли е да изтегля бърз кредит за покупка на някакъв продукт

Ние живеем в изключително консуматорско и потребителско общество, което не спира да ни създава нови и нови потребности, а те трябва да бъдат задоволявани с конкретни вещи.

Най-простият пример е необходимостта от компютър, която се наложи масово в последните 20 години. Друг подобен предмет са нашумелите смарт телефони, които ни осигуряват 24 часов достъп до Интернет, където и да се напираме и правят невероятни снимки, които можем да споделяме веднага в социалните мрежи. Прочети още

Информация за студентския заем
Какво представлява студентският кредит

Пред младите хора в сегашното ни модерно общество се разкрива една много ценна възможност за развитие. Образованието в 21 в. е водещо и абсолютно задължително за всички, които искат да постигнат по-големи успехи в своя живот. Прочети още