Credirect
Бързи кредити – 5 полезни съвета при заемане на пари

На всеки се е случвало да изпадне в ситуация, в която има нужда от пари, които няма на момента. В такъв случай единственият вариант е да вземем пари назаем от някого.

Повечето хора имат навика да се обръщат към роднини или приятели, но това не винаги е най-добрият вариант. Нерядко подобно заемане на пари се превръща в повод за спор, спречкване и дори прекратяване на отношенията.

Прочети още

Ефективните навици на хората с добра кредитна история
Ефективните навици на хората с добра кредитна история

За да сме уверени в това, че ще се справяме винаги с финансите си, без да имаме проблеми, трябва да спазваме известни правила. Дори да нямаме особени икономически познания, можем да създадем свои принципи, които да ви водят винаги напред. Кредитната история е едно от нещата, с които много хора се налага да работят и на която да разчитат.

Терминът е придобил популярност сравнително скоро и постепенно завладява света на парите. В случай, че някога сте теглили заем, независимо колко малък или голям е бил той, със сигурност сте стигали до момента, в който служителите на банковата или небанкова институция споменават тези две думи.

На практика това е много важен за заемодателите принцип, който всъщност представя информация за вашите парични дела за определен период от време. Кредитната история е с наистина сериозно значение, когато трябва да бъдете одобрени за даден заем. Тя е важна дори, когато искате просто да откриете кредитна карта на ваше име, друг тип заем, овърдрафт или друга подобна услуга, касаеща отпускането на дадена сума пари за определен период от време.

Всеки специалист в бранша смята, че занапред този тип обслужване по събиране на информация ще продължава да бъде от огромно значение за това как банките и другите подобни финансови институции ще успяват да преценяват добре своите клиенти и занапред.

От кредитната история зависи и размерът на таксите и лихвите, които се определят първоначално от учреждението към вашето финансово искане. Той също оказва сериозно влияние и при желанието на всеки потребител да закупи какъвто и да е тип лизингова стока и други, които подлежат на известен период на изплащане на фази.

На практика кредитната история представя информация за всички ваши предишни финансови процедури, от вида на теглене на заеми, изплащане на движимо или недвижимо имущество, както и друг тип покупки, за които сте се ангажирали с месечно или годишно разплащане. От тази „база данни“ служителите на дадената банка, които трябва да ви одобрят могат да преценят възможно най-правилно дали е разумна идея да ви отпуснат кредита или друг тип парична услуга, за която сте изявили желание.

Ето защо, логично е да имате наистина добра кредитна история, за да сте спокойни, че следващия път, когато ще имате нужда от заем или подобен тип услуга, както и покупка на изплащане, няма да срещнете никакви проблеми по пътя към получаването ѝ. Накратко казано – вие сте подходящи и напълно надеждни, за да ви бъде предоставен заемът.

Но какво да направите, за да бъдете точно този профил потребители? Разбира се, трябва да бъдете винаги изрядни в плащанията си на каквито и да е кредити, които имате на ваше име. Също така цялото ви финансово минало е добре да бъде „неопетнено“ от закъснели твърде дълго време плащания, неизплатени заеми и други подобни неприятности. Причината е, че те са проблем не само за вас самите, но и за банковото или небанково учреждение, което ви ги е осигурило.

Кои са най-ефективните навици на хората с добра кредитна история

 1. Постоянно са наясно с кредитните извлечения на свое име

Независимо колко е напрегнат живота на този тип хора (както на всеки от нас), когато искате да бъдат съвсем разумни и успешни в следенето на финансите си и стремежа към добра кредитна история, те следят по перфектен начин всички свои парични извлечения. Това трябва да правите и вие, за да сте уверени, че правите всичко необходимо, за да си подсигурите стабилна финансова ситуация и най-вече добра кредитна история.

В повечето случаи, всяка банка ще налага известно постоянство в предаването на дадена информация на определен период от време. Тя често включва кредитни плащания дължими суми, история на плащанията, различни видове вноски за закупени стоки и други движения по кредитната карта. В повечето случаи това се прави веднъж годишно.

В случай, че сте от хората, които имат изрядна кредитна история, вие ще знаете, че дори това да е така, тази информация не се подминава просто ей така. Много е важно да знаете какво се случва с парите ви – тези, с които разполагате и тези, които инвестирате в продукти и други плащания.

Ако искате и вие да имате добро познание по историята на кредитите си и да бъдете наистина изрядно информирани, правете като успешните хора. Дори да сте наясно какво има в бележките за извлеченията, които получавате, все пак се информирайте. Едва ли ще загубите твърде много време. Докато преглеждате данните, направете сравнения с другите си месечни извлечения.

Така ще бъдете напълно сигурни, че не са се получили разминавания между това, което сте плащали с картата и това, което фигурира в официалната справка на банката. Така, дори да имате и малка или по-сериозна причина за притеснение, можете да се свържете с банковите служители навременно, за да решите изникналия проблем.

Точно така правят успешните хора. Не става дума единствено за собственост и пари. Говорим за висока доза заинтересованост, която се явява идеалният начин да предпазите себе си и банковата си сметка от нередности или финансови проблеми. Така няма да се случи и евентуално влошаване на кредитния ви рейтинг, в случай на появили се неточни данни.

Друга много важна стъпка за вас, ако искате да бъдете с добра история на кредитите си е да банкирате някои услуги по интернет онлайн банкирането е сравнително нов метод, но много хора вече го използват за различни финансови нужди и ежедневни плащания. Защо не и вие?

 1. Дневник на месечните си и годишни доходи

Записвайте. Това е много важна функция, която трябва да бъда категорично навик за вас и семейството. Поддържането на добри баланси се влияе наистина добре от воденето на бележки и записки за всички плащания и приходи, които влизат в личния или семеен бюджет. Много хора смятат, че воденето на списък с тези данни не помага по никакъв начин на финансите им. Това е категорична грешка и я доказват редица факти. На първо място – така правят успешните потребители със също такава успешна кредитна история.

На второ място – по този начин можете да проследите кои неща в живота ви изразходват най-много средства, следователно бихте могли да прецените дали няма да се получи добре, ако съкратите някои разходи.

Успешните хора предварително отделят пари за покриването на плащанията по различни цели и задължения. Те са напълно наясно с месечния си бюджет и се отнасят напълно сериозно първо към задължителните плащания и сметки и чак след това към останалите допълнителни неща в ежедневието.

Няма реална причина, заради която да не направите подобна схема, в която да въвеждате всичките си приходни и разходни данни.

 1. Плащане с дебитна и кредитна карта – трябва да бъде следено

Много хора се подлъгват и несъзнателно забравят за доста от плащанията си с дебитна карта или друг тип подобна пластика. Да, този начин е супер удобен, пести време, притеснения и не се налага да носите големи суми в джоба си. Но от друга страна е доста по-опасен от друга гледна точка. Плащането с пластики рискува да се самозабравите и да не обръщате внимание на това къде и колко плащате по този начин.

Ето защо и това е един много важен принцип, който следват хората с успешни финанси и добра история на всичките си заеми. Те изкъсо следят всяко свое плащане с подобен тип карта. По този начин, макар и да не се занимават реално с банкноти, те са напълно наясно колко са изхарчили и за какво. Това е начин на стабилност от икономическа гледна точка и е добре всеки човек да има подобни навици, ако желае да бъде успешен в поддържането на добър баланс на сметките си.

 1. Обмисляне на евентуален нов кредит или карта

Хората, които държат достатъчно сериозно на своята финансова стабилност не действат прибързано. Не става дума за постоянно очакване на добри оферти на банкови продукти или заеми, когато са ви нужни. Говорим по-скоро за онези ситуации, когато просто се налага да обмислите доста подробно известна ситуация.

Подобна е нуждата от нов кредит или карта. Такъв продукт не е всекидневна случка, към която прибягваме, това е напълно ясно. На всеки обаче се налага спешна нужда от допълнителни пари. Ситуациите, които налагат това са не една и две, но начините в повечето случаи опират до едно единствено нещо – пари.

Когато не ви достигат, че сто се уповавате на варианта кредит. Това е правилен изход в много ситуации, тъй като решава проблемите ви мигновено. Трябва да е ясно обаче, че в един момент ида ред на връщането на сумата. Ако не сте сигурни дали бихте могли да се справите с изплащането, то тогава е редно да помислите добре дали да отваряте нова сметка и дука в бюджета си.

Какво правят хората с добра кредитна история? Дори те понякога прибягват към допълнителни финансови продукти и заеми по една или друга причина. Има нещо обаче, което ги различава от останалите в подобни ситуации. Те са абсолютно предпазили и преди всичко обмислят всяко свое действие и подпис под договор за нов кредит или друг тип парична услуга. Този тип хора не приемат кредитната карта само защото банката им я предоставя безплатно. Те стигат до това решение, единствено ако има нужда от него.

Ето защо е добре да не се изкушавате от всеки един баков продукт, който ви се предложи. Замислете се – ако реално имахте нужда от такъв, то най-вероятно вече щяхте да сте си го осигурили, нали така? Това е перфектно доказателство как понякога правим редица финансови грешки, макар и със съвсем малки суми. Ето защо, както казахме, е добре да бъдете максимално предпазили, за да не се стига до финансови грижи, с които не можете да се справите и по този начин да влошите сериозно кредитната си история.

 1. Защита на самоличността и данните

Много е важно да се пазите от кражба на самоличността и личните данни случаите на подобни проблеми са стотици и се увеличават с всеки изминал ден. Ето защо трябва да бъдете предпазливи. Като големи и разумни хора е добре да се придържате към някои правила, които да ви помогнат в това начинание.

Финансово успешните хора не предоставят личните си данни за каквото и да е просто ей така. Имайте предвид, че кражбата на самоличност е сериозно престъпление, от което са се опарили много хора по целия свят. Ако искате да действате максимално разумно в подобни ситуации, трябва да бъдете много бдителни.

Как да се предпазите от подобни проблеми?

Хората с успешна и добра кредитна история често преглеждат всички свои месечни извлечения за евентуални несъответствия и неточности. В случай, че вие се натъкнете на подобен проблем, мигновено се свържете с банката, която управлява и съхранява парите ви, както и борави с този тип лични данни. Понякога се налага да блокирате дори кредитните и дебитните си карти, в случай дори на бегло съмнение, че някой има достъп до тях с помощта на вашите лични данни.

В подобни ситуации от банката могат наистина да блокират картата и да реагират веднага. Така ще бъдете максимално разумни и няма да се притеснявате, че от ваше има ще бъдат направени сериозни разходи, парични тегления и други процедури.

Разбира се, по този начин и вие няма да имате достъп до парите си, но това е възможно най-добрият вариант, който да направите в подобна ситуация. Проблемът за вас ще бъде само за известно време, докато бъде установено решението му и защитени парите ви.

Кое е най-важното, за да бъдете и вие сред хората с добра кредитна история

На първо място следвайте правилата, които описахме малко по-горе. Ако имате свои принципи, които да ви поддържат в добра финансова форма, то не забравяйте и за тях. Много е важно да бъдете нащрек и често да следите отблизо всичко, което се случва с парите ви. Дори скоро да не сте извършвали сериозни и големи плащания или пък не сте получавали приходни суми, то това далеч не е причина да не бъдете в час с всичко, което се случва с парите ви.

Така поне биха правили успешните хора, които знаят какво искат. Ако и вие сте от тях, то бъдете наистина бдителни, проверявайте всичко по паричния си баланс и ще се радвате на една наистина добре кредитна история. От там нататък, всяко финансово начинание, което се стремите да постигнете е далеч по-лесно и изпълнимо.

Как да се справим с финансите по време на пролетните празници
Как да се справим с финансите по време на пролетните празници

Вече е пролет и зимата все повече се отдалечава. Много от нас обаче все още си спомнят миналите вече коледни и новогодишни празници и най-вече харчовете около тях. Подаръци, празнични вечери, разходи по пътуване и други на вид дребни неща. Те са способни да източат финансите ни за нула време. Проблемът е, че когато наближат подобни дни, всеки човек е склонен да „развърже кесията“ и да си позволи малко по-обширни разходи.

Наближават пролетните празници, сред които и най-голeмият от тях Великден. Да, точно така. Това означава същото финансово напрежение, харчове по приготовления и други разходи, които са на практика обосновани, но все пак тежат на личния или семеен бюджет. Трябва да знаем обаче къде да сложим чертата и да преценим дали не надхвърляме възможностите си.

Това мoже би е най-трудната задача от всички. Представете си ситуацията, при която трябва да закупите украса или друг тип неща, нужни за подготовката на празничната вечеря. Понякога, дори да се стараете да бъдете пестеливи, прекрачвате границата и се стига до преразход. Тогава в ума ви може да зазвъни аларма, която напомня за момента, но в повечето случаи еуфорията около празничните дни притъпява това усещане за разумност.

Ако ситуацията, която наближава ви е напълно ясна, то тогава вероятно ще е добра идея да помислите как да се справите с нея достатъчно добре, за да не изпитвате големи трудности в покриването на разходите си.

Вариантите не са един или два

 • Можете да пестите малко повече преди празниците;
 • Добре е да помислите за допълнителни начини да заработите нужната сума;
 • Винаги важи и вариантът да се доверите на странична помощ във вид на бърз кредит.

Най-лесните начини те спестите пари за празниците

 1. Намалете излишните разходи от ежедневието

Направете това поне месец преди да е дошло време за празничните покупки и организации на свободното ви време. Тъй като най-вероятно ще искате да си позволите повече неща на трапезата, някои от които по-скъпи, добре ще бъде месец преди това да се ограничите поне частично от луксозни покупки. Не е нужно да избирате най-скъпите стоки от рафта в магазина. Много често плащате не толкова за качество, а за реномираност и опаковка. Подберете такива, които са идеален баланс между достатъчно добро качество и възможно по-ниска цена

 1. Задръжте пътуванията в чужбина или дори наблизо

Имайки предвид, че по време на празнични и почивни дни, пролетна ваканция, свободни уикенди и Великден, често ни се приисква да пътуваме тук и там. Във всички случаи обаче, по-добре да се въздържим от подобни неща, особено в месеца преди да е дошло време за еуфорията. Дори малките пътешествия в страната са способни да „изядат“ няколко стотачки от портфейла ни. Да, сега може да смятате, че можете да си го позволите, но представете си какво би могло да бъде, ако заделите тези пари сега за след няколко седмици.

Те ще ви бъдат много повече нужни по време на празничните дни и тъкмо това е добре да направите. Спестявайки пътуването си сега, можете да си го предоставите около празничните емоции, за да бъде всичко още по-приятно.

 1. Забравете за малко за скъпите ресторанти

Хапването навън може да бъде доста приятно, но не забравяйте, че ни излиза поне три пъти по-скъпо, ако приготвим храната си у дома. Една вечеря навън в приличен ресторант често е трицифрена сума. Дори да си го позволявате рядко, по-добре да задържите за известно време набезите към любимото място с приятна храна и добро вино.

За сметка на това можете да изкарате една спокойна вечер у дома със също толкова вкусно хапване и напитки, което е ви излезе доста по-пестеливо. Намаляването на посещенията на скъпи заведения за хранене е една стъпка към по-добре финансово подготвен портфейл за празничните събития.

 1. Намалете киното и театъра

Изкуството със сигурност не трябва да бъде оставяно настрана. Когато обаче имате цел и тя е да спестите пари за празниците, по-добре се опитайте да ограничите този тип удоволствия. Подбирайте единствено тези филми и представления, които искате да видите най-много. Така, дори да редуцирате частично списъка с желани заглавия, със сигурност ще стигнете до момента с доста спестени пари. Именно тях можете да използвате за празничните дни и така ще улесните предстоящата ситуация.

 1. Ако често се събирате с приятели, опитайте да го направите на неутрално място

Ако класическото събиране по традиция са прави във вашия дом, често се налага по-голямата част от разходите по празненството да падат на ваш гръб. Това може да се промени, като „изнесете“ партито навън. Пролетта е перфектното време за един пикник. По този начин няма да има нужда да се притеснявате за преразход, а и вероятно всички ще счетат тази идея за много по-оригинална. В същото време похапването на открито е далеч по-приятно и забавно.

 1. Промоциите

Ако все пак се налага да направите някои неотложни покупки, подаръци или други разходи, можете да следите за промоционални цени. Голямо разнообразие от стоки се появяват в интернет пространството, а с наближаването на празниците можете да се възползвате и от намаления, които ще се отразят по-добре на джоба си.

 1. Психологическия момент на плащането в брой и с карта

Има тънка граница между това, как да плащаме сметките си в магазина, кафенето, книжарницата или друго място. Когато го правим в брой, много по-лесно осъзнаваме стойността и цената на парите. Използването на карта е категорично лесно и удобно. То обаче създава неусетно чувство за спокойствие и в един момент можем да се самозабравим в разходите си. Когато искате да бъдете по-пестеливи е добре да плащате в брой, тъй като така много по-лесно бихте могли да се контролирате.

 1. Пресмятането на бюджета

Това не е начин да спестите, но пък е едно от основните неща, които ще ви помогнат в това ви желание. Имайте предвид, че ако до този момент не сте водили списък с разходите си, то това е много важно. Причината е, че по този начин ще съумеете да прецените в каква посока харчите прекалено много средства. Така ще разберете как и кое бихте успели да намалите, за да не се стига до сериозни преразходи.

Редовното водене на сметки и записването на разходите създава добри навици у всеки от нас и е със сигурност една успешна стъпка към акумулирането на дадени спестявания малко преди празничните дни.

Допълнителната работа

В случай, че искате да сте подготвени по-добре за прииждащите с главоломна скорост празници е добре да се ориентирате не само към пестене, но и да опитате да заработите допълнителни средства. Какви са вариантите за това?

 • Помислете дали хобито ви не може да бъде комерсиално и да ви носи определени доходи;
 • Направете подробна преценка, дали имате свободно време за втора работа. Ако мислите, че можете да се справите с почасови задължения, в които да впрегнете собствените си умения, то тогава не чакайте „втора покана“. Времето е пари и вие го знаете. Не трябва да прекаляваме, тъй като човек винаги има нужда от почивка и време за себе си, но в случай, че можете да си го позволите, защо да не опитате?

Като за начало е добре да предвидите онези неща, от които няма как да се лишите. Ясно е кои са те за великденските празници. След това помислете върху онези, които не са задължителни, но пък биха направили празника по-хубав. Накрая оставете онези неща, които желаете да закупите, но реално можете да минете и без тях. При подобни записки можете много лесно да селектирате важните неща и онези, които единствено натоварват бюджета ви прекомерно и ненужно.

 • По-добре платено работно място. Това е доста по-сериозно решение и само защото наближават празнични дни, при които ще се нуждаете от допълнителни пари, не е достатъчно силна причина за сериозни промени. В случай, че сте планирали такива неща от доста по-дълго време, няма нищо лошо да използвате момента и да се доверите на един нов опит наново място с нови възможности и перспективи. Може да се окаже точно това, от което сте имали нужда.

Продайте ненужни вещи

Ако прегледате гардероба си или наличието на други лични вещи, със сигурност ще се появят неща, от които нямате нужда. Дрехите, които са ви непотребни, но все още са подходящи за носене могат да сменят притежателя си. Онлайн платформите за тази цел не са една и две. В този ред на мисли няколко артикула биха могли да ви донесат значителен приход, който да добавите към сумата, която ви е нужна да посрещнете наближаващите празнични дни.

Как да подсигурим празниците, без големи харчове

 1. Умно готвене

Това означава да не се впускате в неконтролируеми харчове за продукти, които в крайна сметка ще останат до определена степен. Гответе умно. Част от празничната трапеза може да бъде приготвена и с продуктите, с които разполагате в хладилника си. За целта дори можете да прегледате различни готварски рецепти тип leftover. Това означава да мислите креативно и в същото време няма да се наложи да изхвърляте храна, която е годна за консумация.

 1. Ограничете масовите посещения на платени събития

Вместо да посещавате концерти и други организирани забавления, където се плаща вход или такса за цялото семейство, можете да спестите тези пари. Забавленията са възможни и у дома. Организирайте различни семейни игри вкъщи, в които да се включат и гостите ви. Друг вариант е да планирате кино вечер. Така всеки може да подбере любим филм или сериал и така да прекарате няколко приятни часа в жилището си с любимите хора.

 1. Спестете от картички

Всеки е правил ръчно изработени картички някога в училище. Някои умения не се забравят и това е едно от тях. Вместо да изхарчите малко състояние за картички на цялото семейство и близките си хора, се насочете към най-близкия магазин с творчески стоки. Така на много по-ниска цена ще успеете да изработите уникални и неповторими картички, носещи вашия личен почерк. Независимо дали са с фабричен вид или не, жестът ще бъде повече от перфектен и ще зарадвате всеки, който е получил вашата картичка за избрания празник.

 1. Посетете безплатни събития

Великденските концерти и масови събития по подобни поводи рядко са платени. В повечето градове се организират различни мероприятия, за които няма да похарчите и лев. Така цялото семейство и приятели можете да изживеете приятен момент на концерт, театрална постановка или друг тип забава, без да се налага да определяте бюджет за нея.

 1. Заложете на разходките

Да, те са едно от безплатните неща в ежедневието ни. Посетете парк, близка природна забележителност и подобни. Така не само ще спестите пари, но и със сигурност ще си изкарате добре в социална или природна обстановка. Какво по-хубаво от това?

Страничната помощ и кредитите

Защо да се доверите на бърз заем за празниците? А защо не? Това е един невероятно бърз вариант, който няма нужда от дълго планиране. Няма да имате нужда и от прекалено сложни аритметични познания, за да прецените как и за колко време бихте могли да върнете заема. Когато става за малки суми, изисквани за празничните дни, няма нужда те да бъдат баснословни. В повечето случаи са трицифрени и могат да бъдат лесно възстановени още на следващата заплата.

Какви са предимствата за тегленето на кредит за празничните дни

 • Справяте се достатъчно бързо с финансовата ситуация без особени притеснения;
 • Можете сами да прецените сумата, от която се нуждаете. Това е крайно важно,тъй като няма да има нужда да получавате пари, от които не се нуждаете. По този начин, ако ви трябват 200 лева, получавате точно толкова. В случай, че се нуждаете от малко повече, отново няма проблем;
 • Пестите време. Много често добрите кредитни компании предлагат дори онлайн услуги. Няма да има нужда от чакане по гишета, както се случват нещата в банките. Няма за какво да преценявате дали ще успеете да комбинирате работното си време с посещението на подобен офис. Също така можете да кандидатствате от собствения си дом;
 • Времето, нужно за одобрението е съвсем малко, понякога дори в рамките на няколко минути.

Следвайки някои основни правила от споменатите дотук, празничните дни няма да ви се сторят толкова безкрайни. С помощта на добра финансова подготовка ще забравите за неприятното напрежение, свързано с харчовете, които са характерни за подобни поводи. Така, доказано бихте могли да се справите с финансовата си подготовка няколко седмици преди пролетните празници и да сте напълно спокойни с тяхното наближаване.

6 източника на бързи пари назаем
6 източника на бързи пари назаем

Ежедневието, в което живеем често ни поставя пред трудно преодолими премеждия. Голяма част от тях са свързани тясно или доста по-сериозно с наличието на финанси. Парите са една от движещата сила на света и вероятността да се окажат проблем никак не е малка. Допълнителен проблем може да се окаже и икономическото положение в страната, което е далеч от цветущо и кара много хора да търсят допълнителни начини и източници на средства, с които да закърпят личния си и семеен бюджет.

Не всеки успява да намери подобни допълнителни методи, за да се справи с трудна финансова ситуация. Причините за това могат да бъдат редица – липса на търсене на работна ръка, за да започне лицето допълнителна работа, неспособност, поради лични причини, икономическото положение в дадения район на страната и много други. Независимо какви са те, едно е сигурно – няма как да се справите с дадена парична ситуация, ако нямате наличието на съответната сума налице.

Както казахме, много хора изпадат често в подобно положение. Тогава търсенето на алтернативни методи се разширява и в един момент вече обхваща и фактора варианта „пари назаем“. Точно така. Не всеки би се чувствал достатъчно спокоен, ако има да връща дадена сума на учреждение или частно лице. В същото време обаче, със сигурност човек би бил много по-напрегнат, в случай че не може да разреши финансов проблем навреме.

Всеки попаднал в такава ситуация започва да търси алтернативата и я намира точно в парите назаем. Тя е чест метод, особено когато лицето има нужда от по-малки суми, които по презумпция би трябвало да могат да бъдат върнати много по-лесно, както и по-бързо. На това успокоение разчита всеки човек, на който се налага да разчита на съответната помощ, независимо от къде и от кого идва тя.

Няколко са начините, чрез които бихте могли да си предоставите допълнителни средства във формата на пари назаем, за решаването на даден казус

 • Различни видове кредити от небанкова институция;
 • Заем от банка;
 • Продажба на имот или движимо имущество;
 • Приятели и познати;
 • Лихвар;
 • Заложна къща.

 

 1. Бързи кредити от небанкова институция – предимства и недостатъци

 • Предимствата на бързите заеми често са свързани с бързината, с която могат да се случат те. Тя е изначално важна, когато става дума за попълване на парични пропуски в бюджета или нуждата от навременна реакция при непредвидени плащания. Този тип финансова асистенция улеснява много всеки потребител, който се е решил на ефективна стъпка и начин на бързо финансиране с пари назаем.
 • Минималните изисквания за кандидатите са друго предимство, което тласка хората във финансова нужда към подобни операции. Динамичността на съвременните нужди от парични средства с различен характер налагат и ефективността при кандидатстване. В повечето случаи се изисква документ за самоличност, както и допълнителните изисквания да бъдете български гражданин и да имате навършени 18 години (в някои случаи 22-23 години). Също така понякога се налага и удостоверите наличието на стабилни доходи.
 • Минималното количество документи, които се налага да подготвяте при такива процедури е огромен плюс за много кандидати за бързи кредити. Спестяването на изискването на информация на хартия понякога е доста добра идея, тъй като улеснява самия процес по преглеждане на кандидатурата и одобряването на заема. Така се изключват всички документални справки, свързани със семеен статут, работни договори и др. Има случаи, при които е нужно единствено да предоставите лична карта и банкова сметка.
 • Яснотата е друг плюс, указващ съдействие, когато искате да знаете цялата сума, която ще се наложи да върнете. С помощта на онлайн калкулатори, вие можете да прецените нейния размер и да разпределите възможностите си относно месечните вноски.
 • Можете а извършите кандидатстването от дома си. Онлайн бързите заеми са доказателство за това. На практика са ви нужни няколко минути, обмислена цел и идея, след което няколко клика на бутона на мишката и готово.
 • Дори да се частни дружества, небанковите институции се регулират законово (можете да ги откриете в Закона за кредитните институции). Така нямате излишни притеснения, че с услугата към вас би могло да се злоупотреби по някакъв начин.
 • Недостатъците са свързани с неточната или понякога голяма липса на публична информация. Това касае самия избор на небанково учреждение, към което се насочвате. Има риск то да е от онези, които не са регистрирани законово и да ви доведе до нежелани проблеми. Ето защо, каквото и решение да взимате, следете за достатъчно достъпна и изчерпателна информация за услугата.
 • Сроковете понякога могат да бъдат доста кратки. Но всичко това зависи и от сумата, с която сте се сдобили при тегленето на парите. Отново факт, който бихте могли да контролирате по един или друг начин.
 • Условия и лихви. Те могат да се окажат затрудняващи целия процес по кредитиране. Въпреки това, ако се насочите към лоялна компания, специалистите в нея със сигурност ще ви обяснят всички подробности по възстановяването на сумата и таксите и лихвите, на които тя подлежи.
 1. Заем от банка

Това е друг начин, с който можете да си помогнете, ако имате нужда от допълнителни пари за дадена цел. Въпреки всичките си предимства, имайте предвид, че този тип асистенция има и своите рискове. Както всички средства, които са взети назаем, тези също ще трябва да бъдат върнати за определен период от време.

В повечето случаи хората разчитат на този тип кредитиране за по-големи разходи, покупки и инвестиции в движимо или недвижимо имущество. Това е фактор, който често бива съпоставян с тегленето на пари от небанкови учреждения и между двата „лагера“ често се изграждат сравнения на положителните и отрицателните им страни.

От друга страна банките предлагат не само задължения към своите клиенти, но и най-вече сигурност на услугата. Все пак това е едно от най-важните неща при подобни формални отношения.

 1. Заем от приятели и познати

Това е също доста често срещан начин да се сдобиете със спешни и бързи пари за дадена ситуация. Много хора предпочитат именно този метод на извънредно финансиране. Причините за това могат да бъдат различни и не една или две. Много лица се чувстват прекалено притеснени, когато са във формални бизнес отношения с различни финансови институции.

Неоспорим факт е, че когато сме се изправили пред малка или по-сериозна парична криза, начините да се справим с нея не са особено много и често прибягваме до пари назаем. Ако не желаем да се ангажираме с официалното кандидатстване пред банкови или небанкови институции за желаната сума, често се насочваме към помощ от приятели и познати. Да, това е начин, който работи, но освен предимствата, той крие и не малко уловки и проблеми, които на практика се базират на емоционално ниво.

Макар и да е свързан с известно неудобство заем от приятел е бърз начин да се сдобиете с желаната сума достатъчно ефективно. В тази ситуация няма такси, няма лихви, липсват и рисковете от просрочване, които да ви създадат допълнителни парични трудности.

Тук става въпрос за обикновени приятелски ли роднински отношения. Бидейки достатъчно разсъдливи и разумни хора обаче, може да се случи така, че да изпитваме сериозно количество притеснения, когато взимаме заем от приятел. Независимо колко малък или голям е той, забавянето на връщането му със сигурност ще създаде напрежение. Ето защо, за да го избегнете, е може би доста по-добра идея да се насочите към друг тип финансова подкрепа, която да реши появилия се изневиделица проблем.

 1. Продажба на движимо или недвижимо имущество

На практика това е начин да решите много бързо даден икономически казус в живота си. Когато сте в крайна нужда от бързи пари и няма друг начин, по който да си ги набавите, този също би свършил работа. Много хора го предпочитат, пред всички останали варианти, тъй като носи бързи резултати.

Въпреки това, продажбата на лични вещи и други предмети, които са достатъчно ценни, за да решат паричните ви проблеми неслучайно са толкова скъпи. Причината за това е, че те най-вероятно не са просто вещи, а такива, които са полезни в живота ви по един или друг начин.

На практика, този път да се справите с финансовите си нужди е наистина краен и дори твърде примитивен за времето, в което живеем начин. Свързан е също с различни трудности. Дори да имате втори автомобил например, който искате да продадете на добра цена, в никакъв случай не е ясно кога ще се случи това.

Може би цената, която търсите е твърде висока. Може да се окаже и че не сте добър търговец или просто не умеете да рекламирате продаваните вещи достатъчно добре. Това са все произлизащи проблеми, които могат да ви натоварят още повече, в момент, в който така или иначе вече имате бърза нужда от пари назаем.

Не може да се отрече напълно, че този метод също би могъл да има добър ефект. Една добре организиран гаражна разпродажба на ненужни, но запазени лични вещи и дрехи, които не използвате не е никак лоша идея. Друг е въпросът, че в подобна ситуация ви е нужно доста време за планиране, разпространение на новината и съответно доста свободно време, за да се заемете с изпълнението на идеята си.

 1. Заложна къща

В последните години се забелязва не малко насочване на хората, изпаднали в парични нужди към заложните къщи. Причините за това са вероятно не само лични, но и формални. Имайки предвид трудността и прекалено дългото време, за да бъдете одобрени от банка за даден кредит, заложните къщи правят всичко много по-бързо и с минимално изискване за документи и допълнителни условия.

Те са мястото, към което хората с неотложни финансови грижи се отправят доста често, именно заради тези фактори. На практика, тези лица просто търсят бърза реакция, оферта и пари на ръка. Така всеки, който изпитва подобни затруднения, може да разчита на навременните реакции на тези учреждения.

Както всяко нещо обаче и тук можете да имате известни проблеми, които са свързани разбира се, с връщането на получения заем. В повечето случаи, сумата, която ще трябва да върнете е сравнително по-голяма от тази, която сте получили. Лихвеният процент е доста висок и е вероятно да се окаже непосилен за възможностите на всички, които са се насочили към този вид кредитиране. В това число можем да добавим и наличието на допълнителни такси, освен начисляването на лихви.

Ето защо заложните къщи са може би „последната спирка“ към която трябва да се насочите, в случай че имате крайна нужда от бързо финансиране.

 1. Пари от лихвар

Подобно на заложните къщи, частните лица също са фактор на пазара, макар и да имат своите сериозни недостатъци. Те са удобни за много хора, които имат нужда от сравнително малки суми, за да покрият дадена парична нужда от ежедневието си. В подобни ситуации много хора не разсъждават достатъчно трезво и се хващат за първата „спасителна сламка“, за която се сетят. Лихварите обаче крият доста опасности, които могат да ви създадат сериозни проблеми след това.

Дори при теглене на сравнително малки суми, накрая може да се окажете без автомобил, жилище или друг тип ценна собственост, от която имате нужда в живота си. Лихвите са в повечето случаи доста високи, което би могло да създаде допълнителни проблеми при връщането на сумата. Те също така могат да касаят не само променил се без вашето знание по-висок процент на лихвата, но и дори да се стигне до крайно неприятни разправии.

Как да избегнем натоварващите дългове

Има начини, чрез които да се спасим от рисковете на изпадането в дълг. Сред тях са опитите ви да спестявате по-ефективно и по-често част от месечното си възнаграждение. Така, при всяка ситуация, при която ще се наложи използването на допълнителни средства, вие можете да разчитате на себе си.

Допълнителните ангажименти, които да ви осигуряват странични доходи са също добър вариант. Ако времето и силите ви го позволяват, можете да намерите втора работа, която да ви носи известно количество пари за „черни дни“.

Инвестициите в собствен бизнес са перфектен начин да се чувствате по-сигурни в себе си от финансова и личностна гледна точка. Те със сигурност изискват по-специални умения от вас, повече време и грижи, но при добра работа, могат да ви дадат известно спокойствие.

Във всички случаи трябва да бъдете достатъчно упорити и да ограничавате излишните разходи, когато имате желание да заделяте пари за извънредни ситуации.

Ако все пак срещате дадени финансови затруднения по една или друга причина, един от най-добрите начини все още си остава бързият кредит от небанкова институция. За щастие при него притесненията спадат до минимум и можете да предвидите силите си за връщането на месечните вноски. Той е достатъчно ефективен и бърз начин да разполагате с парите, от които се нуждаете в даден момент.

Как да познаем лоялните институции за бърз кредит
Как да познаем лоялните институции за бърз кредит

Много от нещата, които правим в живота си, са резултат от изразходване на труд, време и най-вече пари. Това може да бъде наречено съвсем нормален план, по който светът се движи, откакто съществува. И все пак, нека не бъдем твърде лирични и да наблегнем на онази част от ежедневието, която съществува благодарение на наличието на финансови капитали или накратко казано пари.

Те не трябва да бъдат цел. Не е нужно и да бъдат мисия в живота на всеки човек, която да поглъща времето и вниманието ни от всичко останало, което е ценно. Но въпреки това парите са нужни в някои определени моменти, в които е трябва да постигнем неща, които са достъпни единствено по този специфичен и утвърден начин.

Когато все пак сме на път да се изправим пред сериозни финансови изпитания, това съвсем не означава, че се налага да изпадаме пред панически състояния. Напротив. Винаги трябва да опитаме да запазим солидно количество самообладание, за да можем в крайна сметка да решим проблемите си успешно и без негативни последици.

А справянето с тези проблеми може да се случи с помощта на финансова подкрепа. Как обаче да случим с избора на правилната фирма за заеми? Това съвсем не е лесна задача и причината за това е една основна. Тя касае наличието на прекалено много нелоялни подобни фирми, които изглеждат измамно разумни в тази сфера, но всъщност в крайна сметка се оказват абсолютна грешка, която ви коства много повече, отколкото проблемите, които са ви отвели при тях.

Тези грижи могат да бъдат изразени в различни неща, като например прекалено високи такси, които не са ви били обяснени преди сключването на договорните взаимоотношения, както и други неприятни за вас последици. А всички знаем, че договор, под който сте поставили лично подписа си, може да доведе до сериозни последици, независимо дали имате право или не.

Лоялните фирми за бързи кредити и от какво да се пазим

 • Признаците на лоялност. Водете се по тях, тъй като е най-ефективният и полезен съвет, който бихте могли да получите. Това е и единственото нещо, което би могло да накара един човек, нуждаещ се от заем, да преглътне странични неудобни за него финансови загуби и да се обвърже с определена компания за кредити.

В крайна сметка да се доверите на подобна институция не е чак толкова страшно нещо, тъй като по целия свят милиони хора се доверяват на подобни услуги и по този начин решават свои финансови грижи, които иначе са абсолютно непосилни за тях.

Признаците за лоялност са едно от нещата, които като разумни човешки същества можем да усетим още по време на първия разговор със съответната фирма. Ето защо още в този момент следете за добро отношение към себе си и вашите нужди, заради които сте се допитали до финансов съвет и съответно помощ;

 • Съберете максимално много мнения, когато сте се спрели на евентуална фирма за бързи кредити. Какво означава това ли? Едва ли има някой от вас, който да няма под ръка поне няколко познати и приятели, които да не са използвали финансова подкрепа от този тип. Ето защо вдигнете телефона и се свържете с тези ваши близки хора, които са се справяли с парична ситуация по този начин и попитайте за мнение относно този тип услуга.

Познатите ви, които вече са се възползвали от подобен заем, могат със сигурност да ви дадат полезно мнение и съвет, които най-малкото да успеят да ви насочат в правилната посока и точното решение.

Ето защо, ако една финансова институция, която предлага такъв вид услуги, държи да бъде на върха на бизнес вълната и да бъде уважавана от своите клиенти, тя със сигурност ще направи всичко възможно, за да можете вие, нейните клиенти, да бъдете доволни от цялостната услуга. Така ще успеете да решите проблемите си, свързани с недостиг на парични средства;

 • Възможности и специални пакетни услуги, с които фирмата изпъква над конкурентите си. Когато една подобна финансова компания държи да покаже уважение и прагматизъм към клиентите си, то тя със сигурност ще предлага специални услуги, които да насочат пазара именно към нея.

Добър пример за това са някои фирми, които предлагат и онлайн кандидатстване за кредити. По този начин клиентът получава възможността за по-бързо обслужване. Ограничаване се от някои такси, които затрудняват изплащането на получената сума. Може да получи и различни бонуси, които привличат все повече заинтересувани и нуждаещи се от парична подкрепа хора.

Тези т.нар. привилегии, които получавате от избраната финансова фирма, са една наистина сериозна заявка за това как ще премине целият период на връщане на заема. Все пак това е следващият етап, с който е наложително да се справите. Ето защо следете внимателно точно за такъв тип институции, които ще ви дадат специални възможности да се справите много по-гъвкаво и лесно с разплащането си и по този начин ще улеснят максимално премеждията ви във финансовата сфера;

 • Питайте на момента, тъй като след това може да бъде твърде късно! Пазете се внимателно от изрази, като „задължителни застраховки по кредита“ например, които целят неговата защита, както и други съмнителни допълнителни условия. В момента, в който се натъкнете на нещо по договора си, което е абсолютно неразбираемо за вас, е добре да се насочите към специалистите по тази тематика.

Ако фирмата, с която водите преговори за бърз кредит, не ви осигурява нужната информация на максимално разбираем за вас език и не желае да отдели време, в което съвсем ясно да ви обясни всички специфики по евентуалния договор, е добре да обмислите внимателно кандидатстването за заем точно там.

Причината е, че всеки един заемодател, бидейки достатъчно лоялен, ще направи всичко възможно, за да ви разясни нужните подробности по тегленето и връщането на определена сума. Това дава ясна заявка, че съответната фирма не гледа на вас като на еднократна печалба и едва ли не като на жертва, която няма никакво значение като клиент напред във времето.

Всяка една читава компания, занимаваща се с подобен тип търговски дейности, ще ви предостави максимално ценна информация, дори да отнема дълго време. Това би била една сериозна инвестиция във вас, като клиент, от която да произлезе нормално и ефективно сътрудничество.

 • Специалните промоции. Както казахме, всяка фирма, която има желание да оцелее в тази насока, ще ви предостави едни от най-добрите условия на използване на определен вид кредити. От тези бонус оферти зависят и много други неща, като например справянето с връщането на сумата, както и вземането на решение за кандидатстване изобщо.

Възможностите за осезаеми отсрочки и разнообразни начини за издължаване са едни от малките неща, които биха ни спечелили да изберем услугите на дадена компания. Ето защо всеки един човек би могъл да се спре точно на подобно учреждение.

 • Търсете прозрачност. Това е единственият начин да бъдете напълно наясно с това какво се случва с целия процес по кандидатстване, получаване и връщане на кредитната сума. Да бъдете наясно с всичко и най-вече да имате информация, относно възможните развития на ситуацията. Да знаеш и да имаш информация, всъщност е едно от най-важните неща, които човек може да притежава в света, в който живеем.

Ето защо задължително изисквайте от фирмата, на която сте се спрели, възможно повече подробности относно заема, който сте на път да получите. Задавайте въпроси и дори ако е нужно си записвайте всяка важна точка и аспект на условията по кредита. По този начин ще избегнете евентуални нарушения на договорните ви отношения със съответната компания и ще си спестите нерви, време и пари, които в никакъв случай не са ви излишни;

 • Избягвайте агресивното отношение на служителите на съответните фирми. Агресивно далеч не означава негативно и неприятно. Става дума за такова поведение, което нарушава спокойствието ви. Такова, което ограничава времето ви за вземане на решение и внимателното преглеждане на всички условия по съответния договор, който евентуално ще подпишете.

Такъв тип фирми са в повечето случаи настроени единствено в посока обвързване на клиентите с нелоялни договори, чиято цел е предимно финансовото облагодетелстване на компанията и нищо друго;

 • Следете дали учреждението гарантира внимателното и качествено опазване на личните ви данни. Не са малко случаите, при които лична информация на редица хора е използвана за тегленето на други кредити от съвсем други лица, които измамно решават да се възползват от ситуацията и натоварят съвсем неподозиращ човек със заеми.

За да сте сигурни в спокойствието си в тази насока изисквайте от фирмата, към която сте се насочили, задължително да ви представи гаранции. Те трябва да удостоверяват, че тя може да борави с лични данни и при евентуално изтичане на подобна информация, вие ще получите гарантирано безплатна и ефективна защита.

За тази цел много фирми вече разполагат с лицензиран софтуер на световно ниво, който помага в мисията по опазване на личните ви данни, когато ги предоставяте за една или друга цел.

 • Онлайн услуги. Много често това също е белег, по който можете да разпознаете една компания и в частност нейната коректност към клиентите. Повечето читави фирми и финансови институции от този тип не биха се „крили“ и стояли встрани от общественото мнение и интереси. Те със сигурност не биха се опитвали да ви „зарибят“ с обява за услуга, напечатана на малки листчета и разлепена по спирки и електрически табла из града.

В повечето случаи коректните фирми са завладели и интернет пространството и предлагат услугите си и там. Ако сте се насочили към такъв заемодател, със сигурност следете дали нужните документи по кандидатстване са достъпни и онлайн, показващи по този начин всички ваши задължения и условия по получаването и съответно връщането на кредита. Трябва да бъдат описани подробно всички срокове и изисквания към вас, както и правата, които ви се полагат като клиент.

Така вие предварително бихте могли да прегледате изискванията и да прецените дали да се доверите на съответното учреждение и финансовата помощ, която то ви предлага. Другият момент е, че общувайки онлайн с подобни заемодатели, винаги ще можете да водите подробна история на комуникацията. След това можете да защитавате правата си в случай на неясноти;

 • Добрите клиентски практики. Това включва не само отношението, което дадена финансова компания показва към вас и проблемите ви, свързани с парични средства. Етиката и лоялното отношение са част от нещата, които са присъщи на възпитаните хора, а именно те са нужни за всяка от страните на съответния финансов договор, за да няма след това недоволни клиенти или заемодатели.

Както много често се казва „по отношението ще ги познаете“. Това ще рече, че една подобна фирма не само трябва да предлага апетитни и примамливи условия по договора, но не трябва да има нищо тайно от вас. Не трябва да се стига до онези „ситно изписани букви“ в дъното на договора, които много често нелоялни фирми скриват от вас. Не трябва също да има и неясноти по цялото споразумение. Добре е да ви бъде предоставена задължителната прозрачност и информация, която ви интересува и на която имате законово право, като клиенти.

Всички тези условия категорично изключват възможността да се доверявате на съмнителни лихвари, които ви предлагат своите уж прекрасни условия на договор. Това е последното нещо, което трябва да правите и да се държите винаги настрана от подобни лица, които лесно биха могли да ви измамят, след което да ви принудят съвсем законово да плащате огромни суми за глоба или да загубите дадена недвижима собственост.

Не забравяйте, че като потребител вие попадате и под протекциите на Комисията за защита на потребителите. Ето защо при всяко съмнително действие на фирма, с която сте сключили за пръв път подобен финансов договор за заем, вие със сигурност трябва да бъдете нащрек и да потърсите подкрепа от КЗК.

Внимавайки и следейки поне за част от изброените условия, със сигурност сте една крачка по-близо до успешното кандидатстване и получаване на бърз кредит от лоялна и стандартизирана законово фирма. А именно тези условия гарантират и онова усещане на спокойствие, което всеки един човек, имащ нужда от подобна финансова подкрепа, ще се радва да има.

Теглене на заем при лошо кредитно минало
Теглене на заем при лошо кредитно минало

Лошото кредитно досие влияе не само върху способността ви да изтеглите малко пари на заем при нужда, но може да намали шансовете ви да предприемете големи и съдбоносни действия, като например да си купите апартамент. В някои страни на Западна Европа и Северна Америка това дори може да ви попречи да си намерите и да започнете нова работа, макар и да покривате всички други критерии.

Това лесно може да отчае повечето потребители и дори може да ги откаже да опитат да изтеглят заем в бъдеще. Но докато банките имат желязна политика в това отношение и масово отказват заеми на хора с лоша кредитна история, това съвсем не означава, че няма какво друго да се направи.

Ако имате подобен проблем, препоръчваме ви да подадете заявка за бърз кредит. Това може да се окаже единственото възможно решение да се сдобиете с потребителски заем.

Голямата полза от ползването на тази услуга е, че спестявате наистина много време. Не е нужно да обикаляте от един на друг заемодател. Просто трябва да си направите малко проучване за да подберете добре най-подходящата фирма за вас. Просто изпратете заявката и не се тревожете за останалото.

Заем при лошо кредитно минало – как е възможно

Обяснението на този въпрос е наистина много елементарно. Има не малко фирми за бързо кредитиране на пазара и може би сте забелязали, че при повечето от тях е на лице едно и също конкретно изискване – да имате постоянна работа и да сте наети на безсрочен трудов договор.

Това дава възможност да изтеглите дадена сума, след което вие сами да си бъдете гарант на базата на трудовия договор, който имате. На практика, вашите вноски ще се поемат от всяка следваща работна заплата.

В определени случаи, ако сумата е малка, тя може да бъде погасена под формата на една единствена вноска, На практика, този метод на работа определя и по-малките размери на бързите заеми, за което споменахме само преди миг.

Заемодателите просто искат да са спокойни, че вие ще можете сами да покриете своите задължения към тях. Съответно, при ползването на този тип финансиране вашето трудово възнаграждение може да предопредели и размера ба заема, за който можете да кандидатствате.

Какви са предимствата

Сама по себе си, тази услуга има много предимства и едно от тях е, че бързите заеми могат да подобрят вашата кредитна история. Ако няколко пъти подред вземете малка сума пари и след това се разплатите както трябва, това неминуемо ще бъде отбелязано във вашето кредитно досие.

По този начин, вие можете да положите пред себе си една по-добра база, на която да кандидатствате за по-голям заем след време. Това може да ви бъде много полезно ако например искате да изтеглите в бъдеще ипотечен кредит за закупуване на нов дом за себе си. Ето и някои от другите предимства на този вид финансова услуга:

Висок процент доволни клиенти

Факт е, че въпреки всичко, което се казва за бързите заеми, над 90% от хората, които някога са се възползвали от тях, са доволни от услугата и в един или друг момент се връщат обратно. Приблизително ⅔ от потребителите теглят след време повторен заем и това е ясен сигнал, че все пак към този тип фирми може да се прояви доверие и повторното завръщане е най-добрият начин да се докаже това. Най-интересното е това, че при повторно завръщане, хората изпитват много по-малко опасения и притеснения;

Бърза реакция при нужда

При нужда от заем много често парите са необходими на момента и времето за реакция е от много голямо значение. За съжаление, повечето банкови институции не могат да откликнат толкова бързо, което се дължи на необходимото техническо време за да обработят документите. Това дава път на други институции, способни да отреагират незабавно при остра нужда от пари.

Възможност за теглене онлайн

Голяма част от компаниите в този бранш правят всичко възможно за да реагират колкото се може по-бързо и по тази причина ви предлагат възможност да изтеглите сумата, от която се нуждаете онлайн. Това спестява изключително много време и разкарване, позволявайки ви да оптимизирате своите ангажименти по един много разумен и добре премислен начин;

Висок процент одобрение

Обикновено повечето кандидати биват одобрени, освен ако няма някаква конкретна и сериозна причина за обратното. Отказ се получава тогава, когато хората не са назначени на постоянен трудов договор и нямат някакъв постоянен източник на доходи, с който да обезпечат своите задължения. Тогава, дори и да сте напълно сигурни, че ще успеете да се справите с погасяването, все пак най-вероятно ще ви откажат парите, за които кандидатствате;

Не се изисква гарант

Едно от безспорните предимства е липсата на необходимост да се търси гарант. Имайте предвид, че това е голямо удобство, което в повечето случаи, за съжаление, не оценяваме. Ако, обаче, ви се наложи да търсите гарант, който да обезпечи вашите задължения, едва тогава осъзнавате колко много грижи си спестявате. Гарант, както вече казахме, сте сами на себе си.

Има ли все пак фирми, които гледат кредитната история

По правило, такива фирми няма и това, както вече споменахме и по-рано, се дължи на по-малките размери на заемите и различните методи на погасяване. Независимо какво пише във вашата кредитна история, това не е един от критериите, които определят дали ще ви одобрят.

Въпреки това, важно е да знаете, че всяка една фирма си запазва правото да ви даде отказ, в случай, че прецени това за необходимо. Макар че компаниите нямат навика да гледат дали в миналото сте били коректни платци, твърде вероятно е те да предприемат индивидуален подход и да ви откажат ако счетат, че няма да сте в състояние да изплатите това, което искате да получите.

Лоша кредитна история към съответната компания

Докато за почти всички фирми е без значение това дали сте били или не коректни платци в задълженията си спрямо други финансови институции, то за всички е важно и е от огромно значение дали сте били коректни спрямо тях.

Така например, ако в миналото сте били клиент на дадена компания и по някаква причина не сте погасявали вноските си по съответния ред, вие почти сигурно ще получите отказ.

Всяка фирма от този сектор пази информация за това дали сте били техни клиенти и какъв опит са натрупали с вас. Ако той е положителен, това ще ви улесни при кандидатстване за заем. Ако пък не, това ще се отрази доста негативно.

Кога се изгражда лоша кредитна история

Лошата кредитна история се изгражда постепенно. Това се случва когато изтеглите известна сума пари, която след това не погасявате както си му е реда. За да сме по-конкретни, ако редовно забавяте вноски или пък ако внасяте по-малки суми от посоченото, това се отразява негативно.

Не по-различно е положението и ако в сметката си нямате достатъчно пари в момента, в който заемодателят се опита да изтегли определена сума за да покрие с нея дадена вноска.

Интересно е, че липсата на история понякога се тълкува дори по-лошо от негативната такава. Това в пълна сила се обяснява от старата поговорка, която гласи, че нищо не е по-страшно от неизвестното.

И все пак тя може да се поправи

Кредитната история на човека не е константна величина, която да стои непроменена във времето. Всеки път когато извършваме на кредит дадена финансова операция, ние всъщност я градим. Това се отнася не само когато теглим заеми, но и когато купуваме стоки на лизинг и след това месец след месец ги изплащаме.

Независимо дали сме закупили лаптоп и го изплащаме на 2 месечни вноски или пък мобилен телефон, който искаме да погасим напълно за една година, ние винаги градим базата, върху която в последствие институциите решават как да процедират когато кандидатстваме за финансиране. Интересното е, че повечето хора дори и не се замислят за това, че градят кредитна история, дори и когато пазаруват в големите и малки търговски вериги.

Най-хубавото е, че тази история не само, че може да се поправи с времето, но дори можете да работите целенасочено в посока нейното подобряване. В редица западни страни, а вече и в България, ще видите млади и хора на средна възраст, които целенасочено се опитват да работят върху това да повишат своя рейтинг пред кредитните институции. Това се дължи на факта, че все по-често се налага да кандидатстваме за ипотечни и други заеми, с които да подредим живота си по начина, по който желаем той да бъде.

За хората с повече пари

Един от най-големите куриози в света на финансите е това, че в редица случаи хората с повече пари имат лоша кредитна история. Това се дължи единствено на факта, че те не се нуждаят от закупуване на стоки на кредит, което от своя страна води до липса на информация за това дали те са надеждни или не. Такива случаи, обаче, са сравнително редки и обикновено негативните данни са подплатени с информация, която сигнализира за ненадеждност.

Всичко си има давност

Дори и ако имате лоша кредитна история, имайте предвид, че това не е завинаги. Все пак, подобно нещо си има давност. Така например, дори и ако не сте изплащали заемите си навреме и ако сметката ви е била празна в моментите, в които е трябвало да се погасяват вноски, все пак след 5 години всички подобни данни се изчистват. Това ви дава възможност да коригирате своята финансова култура и да се научите да правите нещата правилно още сега. За това никога не е късно, а резултатите могат да бъдат безценни за вас. Все пак, никога не се знае за какво могат да ви потрябват повече средства.

Особености при лошо кредитно минало

Дори и при подобни обстоятелства, компаниите за бързо финансиране няма да ви откажат отпускане на заем, защото и без друго конкуренцията е наистина жестока. В повечето случаи, обаче, той ще ви бъде предложен при малко по-различни условия. Нека видим какви точно са те:

Сроковете могат да са по-кратки

За да се подложат на по-малък риск, фирмите за отпускане на бързи пари могат да ви отпуснат заем, но той да бъде по-краткосрочен, отколкото се предлага иначе. Имайте предвид, че фирмите може и да не ви отказват финансиране, но те все пак осъзнават по-високите рискове, които евентуално предприемат с не малка част от своите клиенти, в това число и с вас, в случай, че сте част от тази група;

Сумите могат да са по-малки

Едно е почти сигурно и то е, че сумата, която фирмите ще се съгласят да ви отпуснат, ще бъде по-малка от тази, която очаквате. Това се дължи на мерките за сигурност и защитната политика на компанията. На практика, фирмата, която и да е тя, осъзнава, че поема риск с вас и има вероятност да не можете да погасите задълженията си и по тази причина ви предлага финансиране в по-малки размери;

По-малко опции

Твърде е вероятно някои от опциите по финансиране да не са достъпни за вас, в случай, че имате лоша кредитна история. Това може да се отнася за някои по-облекчени заеми с по-ниски лихви и такива, които са по-разсрочени във времето;

Не се отказвайте

Да се отървете от негативната информация в кредитния регистър може да е много трудна и пипкава задача, която да изисква много време, но не е невъзможно. Както казахме и по-рано, всичко си има давност. Вероятно най-добрият начин да направите това е като поетапно погасите всички свои натрупани задължения.

За да увеличите резултата си до ниво, достатъчно високо, за да получите одобрение за кредитна карта например или за да достигнете до левел, в който да ви одобрят за ипотечен кредит, може да ви отнеме малко повече време, но това не означава, че е невъзможно.

Най-добрият начин за това е да се търсят нови кредитори, пред които да се докажете като коректен платец. Казваме нови, защото в повечето финансови институции няма да ви позволят да теглите заем ако вече един път са имали проблеми с вас.

Променете навиците, за да промените бъдещето

Както се казва в една стара народна мъдрост, “Ако продължавате да правите това, което винаги сте правили, ще продължавате да получите това, което винаги сте получавали.” С други думи, за да изградите нов кредитен рейтинг, трябва да замените вашите лоши стари навици с нови, по-различни.

На първо място, трябва да отчетете кое е онова, което ви дърпа настоятелно назад и да го зачеркнете от списъка с неща, които правите. Опитайте се целенасочено да се справяте с това, което ви дърпа назад.

Ако притежавате и ползвате кредитни карти, подобряването на вашия рейтинг означава, че трябва да оставате доста под кредитния си лимит и да плащате сметките си с кредитни карти навреме, за предпочитане в пълен размер.

За да се справите по-лесно, добре е да поддържате само една карта, с която да извършвате разплащания. Колкото повече са те, толкова по-неприятно е за вас и по-трудно да следите дали всичко е както трябва.

След време ще имате по-голям избор

Ако плащате стриктно всичко, постепенно вашата кредитна история ще се подобри. Стъпка по стъпка ще се изгради нова, по-добра, която ще ви позволи да разполагате с много по-голям избор пред себе си.

Като за начало, фирмите за бързи заеми ще облекчат условията, при които ще ви финансират, което ще ви позволи да спестявате повече и по-лесно. Освен това, ще можете съвсем скоро да теглите отново и заеми от банки, което ще ви позволи да избирате най-добрия кредитен продукт според нуждата си на момента.

Как да избегнем тегленето на заем
Как да избегнем тегленето на заем

Често се изкушаваме да изтеглим кредит, без наистина да се нуждаем от това. Понякога го правим, защото ни изглежда модерно, а друг път – защото ни се струва, че всички други също го правят. Истината е, че човешкият мозък е устроен така, че да ни дава сигнал за тревога много преди наистина да се е случило нещо обезпокоително или тревожно.

Ето защо когато изпаднем в затруднено положение, на първо място трябва да си помислим дали наистина положението е толкова сериозно. Важно е да се научим да разпознаваме наистина спешните ситуации.

Така например, ако предстои утре да ви спрат тока, а вие нямате възможност да го платите сега. Това вече е наистина спешно положение и можете да вземете мерки и да изтеглите сумата, от която се нуждаете. За съжаление, хората посягат към бързите заеми с повод и без повод, което в последствие само увеличава техните финансови затруднения.

Преди да посегнем към заемите, на първо място трябва да помислим до колко е спешно положението и дали не търпи отлагане. Ако не, то на първо място трябва да познаваме този тип услуга добре.

Какво представляват бързите кредити

Преди да сме казали как да избегнем тегленето на заеми, нека първо ви запознаем по-подробно със самата услуга. И така, бързите заеми притежават следните няколко основни характеристики:

Предлагат се за кратък период от време

Обикновено фирмите, които предлагат тази услуга, изискват да погасите задълженията си към тях за много кратък период от време. Това могат да са две или три седмици, но обикновено срокът е много по-кратък от този на банките;

Предлагат се в малки размери

Най-често се отпускат суми, които не надвишават минималната работна заплата. Освен това, размерите на заемите са в повечето случаи тясно свързани с размерите на работната заплата;

Ниски изисквания

В по-голямата си част, бързите заеми се предлагат при изключително опростени и елементарни условия, а критериите за одобрение са изключително ниски, което прави този тип финансиране изключително лесно достъпен за всеки. На практика, има само едно единствено изискване и то е да имате сключен постоянен трудов договор с работодател;

Лихвите по кредитите

Говорейки за лихвите, които трябва да плащаме при тегленето на бърз кредит, има няколко момента, за които е добре да сте малко по-информирани. Когато разглеждате предложенията на дадена кредитна компания и когато мислите над лихвения процент, редно е да знаете малко повече за начините, по които той се изчислява.

Възможно е лихвата да се изчислява на ден

Макар че много компании за бързо финансиране ви дават фиксирана лихва за периода на кредита, съществуват не малко такива, които предпочитат лихвата да се изчислява на ежедневна база. Това означава, че колкото повече време забавите заема, толкова повече нарастват вашите задължения;

Понякога е възможно да са фиксирани

По-големите компании напоследък предпочитат лихвата да е фиксирана. Те ви казват, че ако например изтеглите 200 лева, трябва да върнете 207. Това се прави за да бъде системата по-лесна за разбиране от потребителите и за да ги накара по-лесно да се осмелят да изтеглят заем;

Възможно е да се направи преизчисляване

Ако вие нарушите сроковете за погасяване и пресрочите своя заем, фирмата съответно ще ви наложи по-висока лихва за периода след това. По този начин компаниите се опитват да ви накарат да бъдете стриктни и точни, без да правят компромис със спазването на правилата;

Има допълнителни такси

Това, за което малко хора се замислят е, че много често има и малки допълнителни такси, като например таксата за обработка на документите. Те не са големи като сума, но ако теглите 200 лева, а самата такса е 20 лева, сами разбирате, че тя представлява доста голям процент от заема, който теглите;

Има и безлихвени заеми, но при определени условия

Много често попадаме на обяви за безлихвени заеми, но истината е, че много рядко сме достатъчно добре запознати с начина, по който тези безлихвени заеми действат. Ето какви могат да са условията по тях:

При бързо погасяване

Най-често ще попаднете на оферта за безлихвен заем, който, обаче, остава такъв единствено ако го погасите изключително бързо, например първите 7 дни, след деня в който сте го изтеглили. Много често хората теглят малки суми, след което остават изненадани, че дължат и лихва, предвид първоначалното представяне на заема.

При първо теглене

Възможно е да сте теглили заем и в миналото и тогава има голяма вероятност да не получите безлихвено финансиране. Много фирми предлагат тази оферта за да могат по този начин да рекламират услугата си и да се популяризират.

За редовен клиент

Някои компании предлагат безлихвени заеми на свои клиенти периодично. Например всеки трети заем или всеки четвърти е напълно безплатен. Тук използваме думата безплатен, защото все пак лихвата е цената на финансовата услуга, която се използва.

Целта във всички случаи е една и съща – реклама на съответната компания и привличане на нови клиенти. Имайте предвид, че конкуренцията става наистина много сериозна, което води след себе си все повече подобни предложения и отстъпки.

Как да избегнем тегленето на бърз заем

Макар че законът е много строг по отношение на фирмите от този сектор, все пак тегленето на пари от финансова институция винаги може да крие някои подводни камъни, които в последствие да ви затруднят много.

Особено внимателни трябва да бъдете ако не сте съвсем уверени и сигурни дали ще можете да изплатите заема, когато той стане дължим. Имайте предвид, че при тази форма на финансиране се набляга на бързото погасяване, така че не можете да очаквате много дълги срокове.

Най-добрият начин да избегнете потенциални главоболия е да се опитате да се справите с проблема си сами. Другото, което можете да направите, това е да повишите своя кредитен рейтинг, което ще увеличи и шансовете ви да попаднете на по-добри условия.

И все пак, най-добре е изобщо да не трупаме задължения. В този ред на мисли, ето какво можем да направим и върху какво да поработим за да не се стига до нуждата от теглене на заем:

Плащайте сметките си навреме

Плащането на вашите сметки за ток, вода, газ и телефон навреме и изработката на план за справяне със задълженията са може би най-добрите начини да си спестите тегленето на заем. Ако има нещо, което всеки месец заема основно място във вашите разходи, помислете как можете да се справите с това. Ако това са разходите за цигари, спрете пушенето, а ако харчите твърде много за храна, избирайте по-прости продукти;

Помислете да натрупате малко спестявания

Обмислете възможността да натрупате малка сума пари и си изградете система как точно да направите това. Ако пък вече сте заделили малко пари, винаги е по-добре да се възползвате от тях, отколкото да теглите заеми от фирма. Не забравяйте, че ние всички понякога изпадаме в затруднено положение и няма нищо лошо в това да изтеглите малко от онова, което вече сте заделили, стига да имате основателна причина;

Поискайте помощ от близки

Винаги е за предпочитане да помолите свой близък за малка сума пари, вместо вие сами да се опитвате да решите проблемите на целия свят. Не се безпокойте да поискате помощ, просто изберете доверен човек, пред който можете да се отпуснете;

Как да имаме достъп до по-изгодни условия

Колкото и да си правим добре сметките, все пак понякога няма как да се измъкнем от необходимостта да изтеглим заем. В един или друг момент това се налага на почти всеки човек. Но докато повечето хора в един или друг момент могат да изпитат нужда от финансова помощ, то възможността за теглени на всеки е различна.

Голяма заблуда е, че всички хора теглят заеми при едни и същи условия. Нека да бъдем реалисти – няма как условията да са еднакви за всеки човек, имайки предвид това, че не всички хора са еднакво надеждни.

Докато един надлежно плаща всички свои задължения на часа и не търпи просрочване на вноските си, то друг забравя или няма възможност да го направи. Съответно, това води и до много различни условия за потребитeлите.

Подобрете кредитния рейтинг

Идеята да усъвършенствате кредитния си рейтинг е според мнозина най-доброто дългосрочно решение. Освен бързите заеми, на финансовите пазари има и не малко други възможности за проучване на финансова помощ, когато имате спешна нужда от бързи пари. Действително, в редица случаи именно това е най-удачното решение, но все пак не бива да бъдем ограничени единствено от възможността за бърз заем. Ако сме се погрижили за това да имаме добра кредитна история, тогава бихме могли да разполагаме и с кредитна карта, която ще ни позволи да плащаме когато нямаме налични пари в на разположение;

Договаряне с текущи кредитори

Преди да изтеглите заем, опитайте се да договорите условия, които най-много отговарят на вашите нужди. При всички положения ще трябва да плащате лихви за парите, които сте използвали, но все пак няма да е зле ако можете да договорите леко условията. Така например, ако можете да намалите вноските като ги разсрочите във времето, това може да направи погасяването много по-лесно за вас при всички положения;

Преди всичко останало, обаче, не забравяйте, че всеки лев, който изтеглите после трябва да се връща. Възможността да изтеглите на заем известна сума пари може и да ви изглежда като бърза корекция на вашите финансови проблеми, но не забравяйте да действате наистина с повишено внимание, защото все пак това са си задължение. Да, вие действително ще платите някоя сметка с тези пари и ще решите даден финансов проблем, но не забравяйте, че след него идва друг, който също ще чака вас.

А защо да избягваме тегленето на заем

Бързите заеми се радват на много голям обществен интерес и търсенето на тази услуга действително нараства постоянно. Те могат да бъдат много полезни, но винаги когато иде реч за теглене на пари, трябва да се замислим за някои неща, които все ни убягват.

Парите се връщат с лихва

Винаги когато ви дойде на ум да теглите по-малка или по-голяма сума пари на заем, трябва да си припомняте и това, че тези пари ще трябва да се връщат, и то съвсем скоро. Плюс това, ще дължите и лихва за това че се ги ползвали. Това винаги води до още един допълнителен разход, който да натежи върху вашия бюджет;

Има и други опции

Може и да сте изключили това напълно, но все пак е добре да си припомните и това, че съществуват различни възможности. Проучете другите си краткосрочни решения, преди да вземете решение за теглене на заем. Винаги можете да се опитате да помолите свои близки хора за малък заем, а ако наистина сте в нужда, бъдете сигурни, че ще има хора, които да откликнат.

Откажете се от нещо

Първо помислете за нещата, без които човек не може да съществува – вода, храна, енергия, дом. След като се погрижите за непосредствените си нужди, вижте колко би ви излязло всичко това. Следва другата важна крачка – преценете какво можете да промените, за да избегнете бъдещи финансови проблеми. Огледайте тези жизнено важни нужди и помислете как можете да ядете по-проста храна, как можете да харчите по-малко енергия (ток, газ) и как бихте могли да спестите от вода. Ако плащате наем, помислете как да направите този разход по-малък. Работете върху подобряването на кредита си и ремонтирайте бюджета си, за да намалите разходите и да спестите пари.

Ново начало

След като вече веднъж сте се справили с това положение, вече можете спокойно да помислите как да сте по-разумни в бъдеще. Имайте едно на ум, че и след време пак ще се нуждаете от пари, ето защо е добре да предвидите малка сума за спешни случаи. Помислете също какво можете да направите за да си създадете малък фонд със спестявания. Дори и да живеете с минимална сума, винаги можете да се научите как да спестявате пари. Имайте предвид, че това не е толкова сложно, колкото ви изглежда и е необходимо единствено да бъдете малко по-разумни и внимателни с разходите, които правите.

Плюсове и минуси на небанковото кредитиране

Преди да се решим да изтеглим заем от фирма, която се е специализирала в областта на небанковото финансиране, трябва да сме на ясно с това, че както всичко друго, тук също си има своите особености и тънкости. Ето какво трябва да се знае.

За какво са подходящи и какво точно представляват

Бързите заеми са форма на паричен аванс, която може да се използва за всякакъв вид нужди, който ви дойде на ум. Те са чудесен продукт за онзи, който знае, че ще може да ги върне обратно навреме.

При подаване на заявление за заем по Интернет, можете да получите одобрение в рамките на няколко минути. По тази причина този тип финансиране е подходящо за плащане на неочаквано възникнали задължения, за осъществяване на кратка ваканция или пък за закупуване на нещо, което смятате за необходимо, но в момента нямате пари за да го вземете.

Изключително облекченият процес на получаване на средствата при кандидатстване е това, което прави този вид заем толкова атрактивен.Всеки, навършил осемнадесет години, с редовна месечна заплата и собствена разплащателна сметка, има реалната възможност да бъде одобрен за подобен кредит.

Интересното е, че дори и хората с лоша кредитна история, имат реална възможност да получат заем, ако кандидатстват за малко пари при нужда. Поради висококонкурентния пазар може много лесно да намерите заемодател, който да ви предложи атрактивна лихва, а одобрението след кандидатстване вече отдавна не отнема по 2 или 3 дни.

Паричните средства след одобрение се депозират във вашата сметка в рамките на няколко часа, което прави достъпът до парите много бърз, лесен и удобен. Онлайн компаниите за бързи кредити са също един са чудесен вариант. Те в повечето случаи оперират единствено в Интернет, а това им позволява да работят с минимум персонал и да предложат доста добри условия.

Недостатъци на бързите кредити

Когато кандидатствате за заем, много е важно да обърнете специално внимание на споразумението. Цените (тоест лихвите) понякога достигат до 10% или дори 30%. Това се счита за висок лихвен процент и носи риск от възникване на невъзможност да се изпълни погасяването навреме. Това от своя страна ще доведе до допълнително увеличаване на лихвата и сериозни проблеми с кредиторската фирма.

В повечето случаи имате максимум 30 дни, в които да върнете заема с лихвата, в зависимост от плана си за погасяване. Хората, които вече имат някакви дългове се препоръчва да не използват този тип заеми, защото ще се окажат още по-затънали в задължения.

Кредитополучателите, които са решили да изтеглят заем онлайн, трябва да обърнат допълнително внимание, като е важно тогава да четат ситния шрифт дори още по-внимателно и да завишат критериите си в избора на фирма.

Друг недостатък е, че ако нямате фиксирано работно място или редовна работна заплата, няма да получите заем, независимо колко ви трябва и без значение, че сте сигурни в своята платежоспособност.

Ако нямате сключен трудов договор или пък банкова сметка, на която да получите парите, няма да можете да си осигурите заем, защото фирмата ще отхвърли вашето искане, дори и ако става дума за съвсем малки суми.

Ако се случи да изпаднете в подобно положение, може би е по-добре да се обърнете към близки и приятели, които да ви услужат с малка сума пари, вместо да се опитвате да изтеглите заем от друга компания. Това създава риск да попаднете на някоя не много лоялна и стриктна фирма.

Ако в края на краищата не сте успели да получите парите, от които се нуждаете, независимо колко фирми сте обиколили и колко близки сте попитали, помислете за кандидатстване за необезпечен личен заем. Тогава може и да се получи, но все пак не забравяйте да четете условията. А кой знае – докато получите сумата може и да се окаже, че тя просто не и е необходима.

Проблемите не идват по график

Проблемите нямат разчертан график. Те могат да се появят по всяко време и да бъдат с всякакъв характер, предизвиквайки сериозен финансов удар. Често може да възникнат нежелани и неочаквани разходи, които да окажат неблагоприятно влияние върху финансовото състояние на лицето.

Обикновено при тези обстоятелства, когато човек няма достатъчно финансови средства под ръка, той се оказва принуден да се възползва от услугите на този тип фирми. Кредитите от този сорт осигуряват на лицето малка сума, като предлагат в същото време сигурност за един наистина много кратък период от време, така че клиентите просто леко отлагат своите финансови проблемите.

Много често кредитополучателят получава пари, за които не е необходимо да се прави каквото и да било обезпечение. Това е една от главните причини за типичното бързо и понякога дори незабавно одобрение.

Има и един голям плюс – обикновено фирмите от сферата на небанковите кредитни институции не се интересуват от кредитното ви минало, но за това ще говорим по-късно.

Имайте предвид и това

 • Въпреки че заемодателите много често одобряват сумата без обезпечение, някои кредитори от съображения за сигурност позволяват да си доведете гарант, който да погаси вашия заем в случай на нужда.
 • Лихвата върху сумата на кредита е малко по-висока поради краткия срок на погасяване и необезпечението. Въпреки това сериозното предлагане на пазара и голямата конкуренция може да помогне на заемополучателя да намери кредитори, предлагащи конкурентни цени.
 • За да получите бърз достъп до финансиране, можете да изберете и опцията да ползвате някое онлайн приложение. Тук, както казахме и малко по-рано, заемите могат да имат доста ниски лихвени проценти. Освен това, много често условията при онлайн кредитирането са по-лесни за спазване, а лихвите са по-ниски.

Вашата кредитна история няма влияние върху процеса на одобрение

Една много голяма разлика от останалите форми на финансиране ще откриете в подхода на фирмите за бързо финансиране при одобрението на потенциалните си клиенти.

Те нямат нищо против да одобрят кандидатурата ви за заем, дори ако имате лоша кредитна история, твърде много неизплатени задължения в миналото или дори неотдавнашен фалит.

Това е нещо невъзможно при традиционния заемодател, каквато е банковата институция. Освен това, не е нужно да правите твърде много за комплектоването на документите, тъй като тяхната изискуемост е свита до минимум.

Не се изискват никаква форма на сигурност или кредитен рейтинг. Можете да получите достъп до този тип финансиране, дори ако имате трагичен кредитен рейтинг и нямате право да получавате пари от друга финансова институция.

По тази причина, много хора в нужда от малка сума пари, се насочват в тази посока. Фактът че тук шансовете им са реални ги кара да преглътнат малко по-високата лихва и да се възползват. Всичко, което трябва да покрие като изискване, е да се докаже, че имате постоянна работа и сте я задържали поне за известно време.

Все пак, без значение колко лесно е да получите пари от фирма за бързи заеми и дори когато това не изисква обезпечение, трябва да сте сигурни, че ще можете да изплатите сумата навреме.

Това е така, защото неплащането на дължимите суми навреме може да доведе до тежки санкции, като по този начин да увеличат цената на кредита до степен, в която да ви затруднят още повече.

Дискретност и професионализъм

Неотложните парични нужди могат да бъдат причина за сериозни тревога за всеки човек, особено ако сметките прииждат, а следващата ви заплата все още е далеч и не се очертава да я получите скоро.

Недостигът на средства между две последователни заплати може да се определи като обща характеристика за много от нас, което ни принуждава твърде често да се обърнем към семейството или приятелите си за помощ, с която да преодолеем тази ситуация.

Въпреки това, може да е доста неудобно да се обърнете към близък човек за финансова помощ, тъй като това предполага разкриване на вашето финансово състояние на това лице, било то и вашите родители.

Как да сме силни и независими ако зависим от близките си? По-подходящ вариант би бил да се обърнете към финансова институция за бързи кредити. Времето, обаче, е решаващ фактор, особено когато имате нужда от средства по спешност.

В същото време докато вие бързате, повечето финансови агенции включват в кандидатстването обширни документи, които да се попълнят преди да получите средствата.

Всичко това отнема вашето време или авторитет, както беше в първия случай с помощта от семейството. В този случай бързите заеми могат да са точно това, от което се нуждаете, защото те носят професионализъм и дискретност.

Онлайн кредитите

Финансовите небанкови институции, които предоставят онлайн заеми, обикновено имат свои собствени сайтове в интернет. Това се оказва един от най-прогресивно развиващите се начини за теглене на пари.

Като потенциален кредитополучател, вие просто трябва да сърфирате в Интернет и да намерите тези уеб сайтове, които предлагат точно онази услуга, от която се нуждаете вие. Това може да стане и ако разгледате някой списък в надежден уебсайт, на който имате доверие.

Препоръчително е да сравните различните лихви по кредитите, преди да изберете всъщност най-подходящия за вас план. Не бързайте и отделете на това поне няколко минути.

След като се чувствате добре с избора си на план, можете просто да попълните онлайн формуляра за кандидатстване, който се намира на уебсайта на заемодателя.

Компанията ще се свърже незабавно с вас. Това ще стане до няколко минути след кандидатстване.

Защо отговарят бързо

Истината е, че заемодателите се притесняват от евентуална ваша смяна на решението. Те се страхуват, че можете да преосмислите, в случай, че разполагате с няколко часа, в които да изчакате отговора. По тази причина през последните години се наложи и практиката да се отговаря до няколко минути.

Ще забележите също така и още нещо – масово кредиторите са много неясни в отговорите, които дават. Те просто искат всичко да звучи добре, защото знаят, че така ще станете техен клиент. От там нататък им остава единствено да се надяват, че ще покриете всички критерии за финансиране, след което ще можете и да изплатите своите задължения.

Внимавайте с фирмите които рефинансират

На пръв поглед да попаднете на кредитор, който предлага услугата рефинансиране може да звучи добре, но имайте предвид и това, че тук също има “подводни камъни”. Не малко от тези фирми всъщност предпочитат вие да не можете да покриете своите задължения. Вместо това, те се надяват, че вие отново и отново ще кандидатствате за заем, с който да покриете своето предишно задължение. По този начин сумата постепенно ще набъбва, а вие ще изпадате във все по-голяма задлъжнялост.

Не забравяйте, че малките заеми са защитени

Не забравяйте, че малките по размер заеми се защитават от Закона за потребителските кредити. Тук попадат всички суми, които са в размер до 400 лева. Това означава, че кредиторът е задължен да ви предостави един лист, на който да фигурират всички важни и основни условия по заема.

Ето и кратък списък на най-важните изисквания

В списъкът, който сме предложили на редовете по-долу, ще намерите няколкото задължителни условия, които трябва да покриете за да получите бърз кредит. Ако ги прочетете внимателно, всъщност ще откриете какъв точно е моделът на работа на този тип фирми.

 • Работата е най-важното условия, на което трябва да отговорите и в повечето случаи, трябва да предложите солидно доказателство за това, че сте наети. Някои компании могат дори да приемат за доказателство ваши лични платени сметки към мобилни оператори, интернет доставчици и други подобни.
 • Ако последните пари, които сте получили като работна заплата, не са от миналия месец. В повечето случаи срокът е до няколко седмици назад. Някои кредитори няма да приемат заплати, които са по-стари, тъй като това няма как да послужи като доказателство за заетост. Ако имате работа, защо не сте получили последните две заплати, нали?
 • Най-доброто, което можете да направите за финансовото си положение е да изплатите заема възможно най-бързо и никога да не теглите пари за плащане за нещо, което не ви е нужно да оцелеете до следващата си работна заплата. Това може да включва всичко, стига то да е важно за вашето ежедневно съществуване – плащане на храна, за да ремонтирате основното си превозно средство, за закупуване на газ, за ​​да започнете нова работа.
 • Тегленето на пари без основателна причина е обида за онези хора, които действително се нуждаят от това за да посрещнат свои спешни нужди. Именно подобни потребители, които го правят без реална необходимост, са една от причините, поради които индустрията е атакувана от всички страни.

Запомнете

Моля, използвайте бързите кредити отговорно! Наложете си правило да теглите само колкото ви е необходимо и ги използвайте само за спешни случаи, когато трябва да платите важни сметки навреме.

Как да подобрите финансовата си култура
Как да подобрите финансовата си култура

Как да подобрите финансовата си култура? Това е съвсем конкретен въпрос, на който обаче е трудно да дадем точен отговор, особено когато не сме отделяли достатъчно време, за да бъдем в час с всички новости в икономическата среда на света, в който живеем.

Финансовата култура изисква от нас сериозно внимание, редовно следене на процесите, които се случват на пазарите и сферата на банковите услуги. Не става въпрос само за нещата, които интересуват лично нас и нашите потребности. Става дума з това, да имаме един много по-мащабен поглед над нещата и да постигнем високо ниво на умения, когато трябва да управляваме своите лични средства, ежедневни пари, семеен или годишен бюджет.

Понякога лесно успяваме да разпределяме задачите и да се грижим „виртуално“ за несъществуващи пари . Съвсем друг въпрос е, когато трябва да се заемем със собствените си приходи и разходи, както и с всички разноски, които са ни нужни ежедневно. Именно поддържането на добра финансова грамотност би довело до много по-високи резултати и спокойствие за собствения ни джоб и парите, които управляваме.

Какво е важно, за да изградим добра финансова култура

На първо място е добре да признаем, когато нямаме тези умения. Няма нищо страшно в това да сме наясно със себе си и понякога липсващите ни знания по конкретна тема или сфера. Сферата на парите е реално свят, в който живеем и е добре да бъдем съвсем наясно какво се случва в него. Ако успеем да признаем неяснотата, която понякога ни обзема, много по-лесно ще разберем какво да предприемем и също толкова лесно ще открием и решения за грижите си.

Статистиката

Според редица изследвания, голяма част от българското население не е наясно с основни икономически процедури, които са нужни всеки ден за нормалното функциониране не обществото. Тези липси задължително трябва да бъдат покрити, като за това всеки един от нас трябва да се справи сам и да намери начин да постигне желаните цели, свързани с управлението на пари.

Къде е началото

Нужно е да се започне още от детска възраст. Въпрос на време е да се разбере категорично нуждата от финансово образование още в ранните ученически години. Наред с всички знания, които децата възприемат в учебния час, нуждата от базови познания е не по-малко важна от всичко останало. Доказателство за това са множеството случаи, при които дори пораснали и зрели хора не могат да управляват средствата, с които разполагат и правят ненужни грешки в решенията си.

В случай, че сте родители и децата ви могат да разберат основна част от тематиката на света на парите чрез вас, е добре да ги запознаете с някои важни факти и тенденции. В този случай са важни те, тъй като в най-скоро време ще им се наложи да правят съвсем прости, но наистина важни парични операции. Ето защо, именно ваш е дългът да ги въведете в някои специфики, за да бъдете спокойни.

Изключително важно е да познавате и вие самите материалния свят, в който живеем. В него трябва да изградим способности за анализиране на информацията, която достига до нас чрез различни канали, както и да използваме това знание за собствените си нужди в тази насока. Така ще взимате и много по-лесни и бързи решения.

На какво оказват влияние правилните знания и добрата финансова култура

 • На управлението на ежедневните личните финанси;
 • На справянето с различни плащания;
 • На правилното преценяване на това, кое е по-важно да платим от месечните си задължения и кое може да почака;
 • На управлението на различни кредитни и дебитни карти;
 • На успешното възпитание на децата в същата тази сфера;
 • На редовното и навременно връщане на всеки тип кредит, независимо дали е бърз кредит, онлайн или ипотечен;
 • На правилно взети решения за продажба или закупуване на движимо или недвижимо имущество;
 • На личните спестявания.

Това са една основна част от нещата, с които бихте се справяли доста добре, когато става дума за икономически умения. Те на практика са и един начин да предвидите своето бъдеще в тази насока.

Как да поддържаме финансовата си компетентност

На първо място трябва да бъдем доста наблюдателни и да следим точните за целта интернет или печатни издания. Редовната осведоменост ще ви помага много в тази насока, а вероятно всички сте наясно, че качествената и количествено задоволителна информация води до успехи в личен бизнес план.

Независимо обаче дали имате частен бизнес или трябва да се грижите за семейните приходи и разходи е добре да имате солидни познания и редовни навици, които да поддържат това ниво възможно по-високо и задоволително. В крайна сметка, това е важно не само за вас, но и за вашето семейство.

 • Четете правилните издания;
 • Не пренебрегвайте новинарски емисии и специални предавания, които могат да ви държат в течение, какво се случва в икономическата част на ежедневието ни;
 • Комуникирайте с приятели и познати, които имат по-добри умения в тази насока или просто има по-сериозен опит от вас самите. В крайна сметка преработената информация би могла да бъде много по-лесна за разбиране и осъзнаване, когато финансите не са вашето призвание;

Финансовата култура обаче не касае единствено наличието на знания. Напротив! Тя изисква и различни действия, които трябва да предприемете, за да поддържате приличен до много добър икономически статус. Това са не само действия в бъдещето, но и най-вече ежедневни дейности и навици, които трябва да си изградим.

Повечето от тях са свързани със семейния и личен бюджет и тяхното правилно управление.

Какви стъпки да предприемем за да поддържаме добро икономическо поведение и състояние

 • Правете ежедневни, ежеседмични или ежемесечни преглеждания на всички изхарчени суми;
 • Записвайте всички разходи и приходи в специални книжа или компютърен файл;
 • Не харчете повече, отколкото имате;
 • Ако се наложи да изтеглите бърз кредит или друг тип заем, преценете много добре възможностите за връщане и собствените си способности;
 • Направете списък с нещата, за които сте изразходвали пари и преценете кои от тях са излишни и могат да бъдат отложени за друг етап;
 • Преценете кои са начините, чрез които можете да пестите дори малки суми всеки месец;
 • Преди покупки на по-скъпи предмети или услуги се осведомявайте за тарифите при конкурентни фирми или търговски обекти;
 • Четете – събирайте възможно повече полезна информация за икономическите пазари и финансов живот.

Много хора смятат, че малките месечни приходи, които получават са причина да не бъдат достатъчно запознати с всичко, което се случва в света на парите. Това е доста грешно възприятие, макар и доста да следват тази тенденция. За съжаление именно нежеланието да придобиване на подобен тип информация води до лоши лични резултати в поддържането на добър паричен баланс.

Ето защо, без значение размера на приходите ви за един месец или година, най-важното е да следите всички тях, да имате изграден добър баланс и дори да ви се струва излишно, да поддържате информираността си в тази насока.

Само когато сме отделили достатъчно внимание и време тези насоки можем да бъдем малко по-спокойни, че сме достатъчно запознати с всеки един елемент на паричните процеси.

Един изключително важен момент от финансовите ни умения и култура е да знаем как да работим с различните банкови, небанково и изобщо икономически институции. С много от тях няма как да избегнем контакта, колкото и да ни се иска това. Все пак дори веднъж да ни се наложи да работим с дадено подобно учреждение, трябва да сме наясно с поне малка част от процедурите и как работят те.

Подобни паричн и отношения можем да имаме не само личната си банка. Понякога е нужно да правим различен тип преводи до частни лице или учреждения. В други ситуации може да се наложи да използваме различни видове кредитни или дебитни карти за да платим поръчана онлайн стока или услуга. Също така, икономически знания са ни нужни дори когато се налага да плащаме данъците си за недвижимо или движимо имущество. Всичко това важи и за месечните сметки за ток, вода и други консумативи, които не са чужди за никое домакинство.

Понякога се оказва, че правим редица грешки в много от тези насоки и не сме наясно с много от нещата, които се случват с парите ни. Най-основните сред тях са тези, че понякога не знам колко пари харчим , както и колко сме спестили. В такъв случай и най-вече, когато напрегнатото ежедневие ни обземе, ние често можем да проявим неглижираност и да не обърнем внимание на дори дребни на вид ситуации, които по-късно могат да се окажат причината за финансови несгоди.

Ето защо всеки един разумен човек трябва да бъде съвсем наясно с грешките които би могъл да направи, за да случат тези нежелани последствия.

Как да разберете, че не управлявате парите си достатъчно добре

 • Нямате представа колко пари печелите или харчите. Често се обърквате във воденето на тези сметки или изобщо не го правите. Това е грешка, която трябва задължително да поправите. Става въпрос за обикновено количество информация, с което да бъдете наясно и нищо повече. Така едва ли ще стигнете до момента, в който се чудите къде са се изпарили средствата ви;
 • Имате задължения по кредитна карта. Това е неприятен момент, до който е по-добре да не стигате никога. Да, такъв продукт е огромно удобство и ви позволява да не носите суми в кеш в себе си, но и в същото време създава усещане за прекалена свобода и често води до излишни разходи по нея. Така се стига и до съответните дългов по този продукт. Опитвайте се да плащате навреме таксите си в такива ситуации, за да не се стига до лихви след преминаването на гратисния период;
 • Чувствате се напрегнати, когато става дума за пари. Това е един от знаците, че най-вероятно не е трябвало да купувате толкова нови дрехи или електронни джаджи за себе си или като подаръци този месец. Понякога ненужните харчове или тези, които могат да бъдат отложени са фактор, който може да ви притесни. Начин да избегнете тези притеснения е спестяването. То ще окаже дори психологически ефект на успокоение във вас, особено когато го правите редовно, било то с малки суми;
 • Отлагате твърде дълго пестенето или отварянето на сметка за пенсиониране. Това е един от знаците, които сочат, че не управлявате парите си достатъчно добре. В момента, в който вече имате работа, кариера или сте започнали собствен бизнес трябва да сте наясно с правилото на 10-те процента. Използвайки го всеки месец ще заделяте 10% от месечните си приходи за тази цел. Спокойствието, което ще постигнете е най-важното нещо и поука в тази ситуация;
 • Инвестициите ви плащат – още един знак, че дълбоко вътре в себе си се страхувате, че не управлявате средствата си правилно. Прекалената предпазливост в тази насока означава точно това. Въпреки това, ако имате идеи за добри инвестиции или можете да почерпите такива от средата, в която живеете, няма нищо лошо да опитате. Не става дума за високи рискове. Купуването на акции е един пример, как можете да инвестирате в нещо, което някой ден да ви носи доста добри приходи;
 • Изпитвате затруднения с изплащането на кредита си. Понякога това е причина за неправилно взето решение, без да преценили възможностите си. Във всички случаи обаче, ако изпитвате реални затруднения в тази насока, това е знак, че в определен момент сте взели грешно решение.

Най-важното нешо е да водите собствен семеен или личен бюджет. Това е малката стъпка към по-високите резултати, когато става дума за правилна и подобрена финансова култура. Следейки тези неща, вие правите ясна заявка пред себе си, че вече сте достатъчно зрели и можете да поемате все повече информация, която да ви помага да оцелеете в света на парите.

Започнете от малките неща. Това простото въвеждане на приходите на всеки член от семейството. Последвайте го с информация за ежедневните харчове, както и по-големите покупки през месеца, ако сте направили такива. Така много по-лесно бихте могли да забележите дали правите грешки в някоя от процедурите в тази насока. Бихте се справили много по-лесно с всяка изникнала парична ситуация и със сигурност ще избегнете момента на притеснение, свързан с месечните или годишни процедури, свързани с плащането на такси, данъци и други задължения.

Най-неоснователните негативни заблуди при бързите кредити
Най-неоснователните негативни заблуди при бързите кредити

В модерният свят, в който живеем голяма част от ежедневните ангажименти, грижи, удоволствия, работа и почивка зависят от едно просто нещо. Това са парите. Факт е обаче, че те не трябва да бъдат маргинализирани и поставяни на твърде висок пиедестал. Все пак има неща, които зависят именно от тях и независимо колко не ни се иска, те са категорично важни. Много от вас са вероятно наясно, че макар и достъпни, понякога средствата не достигат за редица неща, особено ако част от тях са извънредни и изненадващи ни в неудобен момент.

В такъв период, в който не можем да разчитаме мигновено на собствените си сили и средства, идеята да се доверим на бърз креди не е никак лоша. Това е една не чак толкова нова система, тъй като заеми съществуват от край време. Въпреки това именно в нашата реалност възможностите за получаването на такава помощ са далеч по-големи и най-важното – начините на разплащане са много по-щадящи и гъвкави. Това е един от основните факти, който привлича все повече хора, тъй като прави най-важното – вдъхва доверие.

Въпреки това все още не можем да отречем, че славата на този тип финансови услуги от небанкови институции получава и негативни нотки по редица причини, които зависят от специфични неща. В повечето случаи обачe за тези ситуации си има сериозна доза поводи, които са абсолютно логични и малко по-долу ще коментираме и тях по-подробно.

Кои са най-честите заблуди, които се свързват с бързите кредити

– Прекалено високи лихвени проценти са една от тях. Имайки предвид, че всеки човек се осланя на подобни финансови услуги предимно в моментите, в които е притеснен и поставен в извънредна икономическа ситуация, то съвсем нормално е той да бъде малко по-мнителен и недоверчив към небанковите институции, които предлагат финансова помощ в съответния момент.

В подобни ситуации значение има т.нар ГПР. Зад абревиатурата стои Годишен процент на разходите, чиято цел на практика е да показва колко би трябвало да бъде лихвата ви, в случай разбира се, че заемът и по-скоро неговото връщане продължат една година или повече. Но тъй като тук говорим най-вече за краткосрочни кредити, те изискват съвсем по-малък период на възстановяване на дадената сума.

При тях срокът на връщане в повечето случаи е около месец, а понякога и седмици, като това е причината и да получите много по-добър показател за разходите по кредита. Причината са не особено големите суми, от които потребителите могат да се възползват. Логично е при такава ситуация показателите и цифрите да бъдат съвсем по-ниски и категорично по-разумни за потребителите.

Друго, от което няма причина да се страхувате е както казахме уж високата лихва. Това на практика е градска легенда, особено при бързите кредити и онлайн заеми. Причината е, че в крайна сметка сумите, които се отпускат в тази насока са не особено големи и се ориентират около няколкостотин лева. В такъв случай, едва ли имате причина да смятате, че в края на срока за изплащане ще се наложи да изплащате главоломни суми. Това е близо до абсурда и в повечето случаи е мнение наложено от нелоялни и некоректни платци, които в крайна сметка са обвинили учреждението за не особено добрите отношения между клиент и заемодател.

Така, дори лихвеният процент да бъде по-висок, няма никаква причина за притеснения или паника. Причината е, че след като отпуснатата сума е минимална и в рамките на 300 или 400лв например, то тогава драмите относно високи лихви или такси са абсолютно излишни и безпочвени.

– Общественото мнение. То често налага идеята, че всъщност има алтернативи, които са по-изгодни. Но това малко по-късно. Обществената нагласа е да се твърди, че бързите кредити и изобщо всеки тип подобни услуги носят единствено нерви, притеснения и нелоялност към всички, които са се решили да се възползват от тях. Ако сте от онези хора, които първо предпочитат да проверят един вид информация, след което да ѝ се доверят напълно ще приемете тези думи доста скептично и с абсолютно право.

В пресата и сред масите хора, за съжаление все още броди този тип мнение, че подобни заеми успяват единствено да вкарат потребителите в излишни разходи, извиват ръцете им и им носят само огромни лихви, които са непосилни за връщане и неизгодни. Това категорично не може да бъде истина поради ред причини и особено тези, които коментирахме до този момент.

И тъй като хората, които се доверяват до голяма степен на прочетената, но в крайна сметка непроверена информация, то тогава се стига до нежелани грешки и неправилно мнение, относно бързите кредити. Реалността всъщност е доста по-различна и в сравнение с банковите институции, небанковите такива, рядко си позволяват да правят промени в лихвите или да събират извънредни такси от клиентите си в случаи на използване на оувърдрафт например, когато той е нужен за кредити с кратък срок.

В подобни случаи една банка начислява много по-високи такси по заема, в сравнение с една лоялна небанкова институция.

В крайна сметка по-важно е като клиенти да бъдете съвсем наясно каква сума ви е нужна за дадена цел, след което да се насочите към учреждението, което предлага реално удобни за вас условия;

– Всеки би могъл да получи заем. Това не е съвсем така. Дори небанковите институции по кредитиране не рискуват с всеки човек, тъй като понякога вероятността за загуби и главоболия и за тях съществуват категорично. Градската легенда, че едва ли не всеки един човек би могъл да се възползва от подобна финансова услуга е сериозно разминаване с истинската реалност и е добре всеки един от вас да бъде наясно с това, тъй като то касае и сериозността на лоялните кредитни дружества.

Причината е, че ако в крайна сметка един платец не бъде достатъчно лоялен, коректен и способен да върне получената сума навреме, никой не печели от това. Ето защо е добре да бъде уточнено, че макар и бързи кредити по същността си, тяхното одобрение все пак подлежи на определен вид проверка и контрол , преди клиентът да получи положителен отговор за това.

Ето защо се налага да сте наясно, относно мнението, че едва ли не всеки един човек, дори такъв, който има лоша кредитна история получава своя бърз заем просто ей така и то е доста погрешно. А именно подобни твърдения са способни да създадат лошо име за компаниите, даващи бързи заеми. Моментното усвояване на подобен кредит съвсем не означава, че той бива отпускан съвсем лесно на съответните лица и това е категоричен факт.

– Бързият кредит ви излиза доста скъпо. Както споменахме малко по-горе едва ли има по-голяма заблуда от тази. Сред общественото мнение се носи като тъмна енергия твърдението, че веднъж доверили се на подобен тип финансова услуга, след това всеки клиент страда от високи такси и лихви. Това граничи с абсурда, тъй като все пак става дума за съвсем не високи суми. По тази логика няма как да се страхувате от високи лихви или такси.

Не трябва да се игнорира и факта, че бързите заеми в крайна сметка представляват сума, която се връща за по-малък период от време и респективно няма как лихвеният процент да бъде много висок спрямо времето;

– Никой не е повторил. Разбирайте го, като твърдение, че няма човек, който да се е доверил на бързите кредити и да го е повторил след това, поради негативни резултати. Дори да бъде истина, това са съвсем частични и изолирани случаи, за които си има естествено и причина. Разбирането, че никой не би изтеглил бърз заем, заради негативни последици, част от които описахме малко по-горе е доста несъществено.

Причината е, че на практика този тип финансова подкрепа наистина би могла да бъде от голяма полза на хора, които се нуждаят от пари на момента и нямат особено много време за действие или друг избор. На практика проучванията, които касаят редовните и лоялни платци сочат, че те получават също такова етично и лоялно отношение спрямо нуждите си. Това е причината е много от тях да се доверяват на подобна услуга повече от един или два пъти, тъй като системата работи ефективно и е полезна за решаването на много наложителни финансови проблеми;

– Лошото име на т.нар. проблемни кредити или тези, които биват трудно изплащани или забавяни. Не са малко хората, които твърдят, че ако не успеете да изплатите заема си навреме, на вратата ви едва ли не ще почукат биячи. Това абсурдно твърдение би могло да бъде прието сериозно единствено, ако сте си имали някога работа със съмнителни лихвари и частни бюра от типа на заложните къщи.

Ако обаче все пак проявите разум и дори не си помисляте да стъпите на подобни места, то тогава всички подобни твърдения за категорична измислица, породена от хора с лош опит. А за съжаление именно подобни мнения създават лошо обществено лице на съответните финансови услуги.

Статистиката всъщност сочи, че в повечето случаи кредитополучателите успяват безпроблемно да погасят вноските си. В противен случай небанковата институция намира начин за нормална комуникация с клиента си, за да се стигне до разумно решение, удобно и за двете страни;

– Сумата, която връщате. Често се твърди, че сумите, които връщате са абсолютно неясни и в крайна сметка клиентът не може да пресметне с нужната точност парите, които на практика е използвал, за да погаси получения заем. Всъщност именно този тип бързи кредити дават категорична и ясна възможност на всеки един потребител да бъде наясно колко всъщност ще трябва да върне и за какъв срок, разбира се.

Причината е, че при този тип заеми липсват скрити условия, изписани с малки букви в дъното на страницата на договора, както и други такси, застраховки и т.н. На практика благодарение на добре изградена и съвсем опростена система, всеки един от вас би могъл да пресметне стойността на сумата, която ще трябва да върне в определения срок на заема. Всичко това може да бъде проверено в онлайн сайтовете на дадените кредитори, за да има по-голяма яснота за клиентите;

– Незаконност? Едва ли. Все още се чуват мнения сред явно незапознати хора, че бързите кредити за незаконни по една или друга причина. Освен ако не говорим за нелегални лихварски агенции или заложни къщи, твърдението е меко казано без всякакво основание.

Това на практика са си съвсем обикновени заеми, получени от легализирани небанкови институции, които отговарят на всички законови разпоредби и норми. Тези компании са също така лицензирани финансови учреждения, които са под надзора на БНБ (Българска народна банка) и респективно отговарят пред законите на страната. Те също така са регистрирани и в Комисията за защита на личните данни, което говори само по себе си за степента на сериозност.

Това са достатъчно силни мотиви да не се доверявате на твърде плашещите слухове. Особено, когато става дума за абсолютно лоялни и етични компании, които са изградили високо мнение за себе си и работата чрез клиентите си. Всичко това е нормално да бъде публикувано в интернет страницата на дадената компания, особено ако те сред качествените такива.

В крайна сметка едно е сигурно – за съжаление на този етап все още можем да се натъкнем на мнения,че бързите кредити не биха могли да ви бъдат от полза. Смятаме,че с по-горно описаните факти сме наклонили везните в правилната посока и всеки би могъл да направи свое собствено заключение, както е и редно разбира се в подобна ситуация.

Като цяло негативните мнения към този тип финансова услуга в повечето случаи произлизат от не дотам добре проучени случаи, свързани с лица, които са били или некоректни платци или ситуации, в които те обвиняват кредитните институции в нелоялност.

Случаите и сценариите по тази тема могат да бъдат стотици, разбира се. Друга причина за подобни казуси могат да са и не особено добре обслужени и върнати кредити, тъй като потребителите им не са предвидили правилно собствените си сили и възможности да ги върнат навреме, след което се стига до директно обвинение към институцията.

И все пак нека бъдем максимално коректни и точни. При всяка ситуация на теглене на бърз кредит, вие трябва да бъдете на първо място внимателни и да обмислите добре нуждите си, както и възможностите да възстановите заетата ви сума в рамките на изискуемото време.

В крайна сметка на пазара не е изключено да практикуват и нелоялни компании, чиято цел е не вие да решите финансовите си проблеми, а те да регистрират печалба, без значение от последствията за вас. Ето защо спазвайки някои основни правила със сигурност ще бъдете доволни от услугата и най-важното – няма да си създавате излишно и неоснователни негативни мнения, както и нежелани притеснения, относно финансовото си състояние.