Как да се справим с финансите по време на пролетните празници
Как да се справим с финансите по време на пролетните празници

Вече е пролет и зимата все повече се отдалечава. Много от нас обаче все още си спомнят миналите вече коледни и новогодишни празници и най-вече харчовете около тях. Подаръци, празнични вечери, разходи по пътуване и други на вид дребни неща. Те са способни да източат финансите ни за нула време. Проблемът е, че когато наближат подобни дни, всеки човек е склонен да „развърже кесията“ и да си позволи малко по-обширни разходи.

Наближават пролетните празници, сред които и най-голeмият от тях Великден. Да, точно така. Това означава същото финансово напрежение, харчове по приготовления и други разходи, които са на практика обосновани, но все пак тежат на личния или семеен бюджет. Трябва да знаем обаче къде да сложим чертата и да преценим дали не надхвърляме възможностите си.

Това мoже би е най-трудната задача от всички. Представете си ситуацията, при която трябва да закупите украса или друг тип неща, нужни за подготовката на празничната вечеря. Понякога, дори да се стараете да бъдете пестеливи, прекрачвате границата и се стига до преразход. Тогава в ума ви може да зазвъни аларма, която напомня за момента, но в повечето случаи еуфорията около празничните дни притъпява това усещане за разумност.

Ако ситуацията, която наближава ви е напълно ясна, то тогава вероятно ще е добра идея да помислите как да се справите с нея достатъчно добре, за да не изпитвате големи трудности в покриването на разходите си.

Вариантите не са един или два

 • Можете да пестите малко повече преди празниците;
 • Добре е да помислите за допълнителни начини да заработите нужната сума;
 • Винаги важи и вариантът да се доверите на странична помощ във вид на бърз кредит.

Най-лесните начини те спестите пари за празниците

 1. Намалете излишните разходи от ежедневието

Направете това поне месец преди да е дошло време за празничните покупки и организации на свободното ви време. Тъй като най-вероятно ще искате да си позволите повече неща на трапезата, някои от които по-скъпи, добре ще бъде месец преди това да се ограничите поне частично от луксозни покупки. Не е нужно да избирате най-скъпите стоки от рафта в магазина. Много често плащате не толкова за качество, а за реномираност и опаковка. Подберете такива, които са идеален баланс между достатъчно добро качество и възможно по-ниска цена

 1. Задръжте пътуванията в чужбина или дори наблизо

Имайки предвид, че по време на празнични и почивни дни, пролетна ваканция, свободни уикенди и Великден, често ни се приисква да пътуваме тук и там. Във всички случаи обаче, по-добре да се въздържим от подобни неща, особено в месеца преди да е дошло време за еуфорията. Дори малките пътешествия в страната са способни да „изядат“ няколко стотачки от портфейла ни. Да, сега може да смятате, че можете да си го позволите, но представете си какво би могло да бъде, ако заделите тези пари сега за след няколко седмици.

Те ще ви бъдат много повече нужни по време на празничните дни и тъкмо това е добре да направите. Спестявайки пътуването си сега, можете да си го предоставите около празничните емоции, за да бъде всичко още по-приятно.

 1. Забравете за малко за скъпите ресторанти

Хапването навън може да бъде доста приятно, но не забравяйте, че ни излиза поне три пъти по-скъпо, ако приготвим храната си у дома. Една вечеря навън в приличен ресторант често е трицифрена сума. Дори да си го позволявате рядко, по-добре да задържите за известно време набезите към любимото място с приятна храна и добро вино.

За сметка на това можете да изкарате една спокойна вечер у дома със също толкова вкусно хапване и напитки, което е ви излезе доста по-пестеливо. Намаляването на посещенията на скъпи заведения за хранене е една стъпка към по-добре финансово подготвен портфейл за празничните събития.

 1. Намалете киното и театъра

Изкуството със сигурност не трябва да бъде оставяно настрана. Когато обаче имате цел и тя е да спестите пари за празниците, по-добре се опитайте да ограничите този тип удоволствия. Подбирайте единствено тези филми и представления, които искате да видите най-много. Така, дори да редуцирате частично списъка с желани заглавия, със сигурност ще стигнете до момента с доста спестени пари. Именно тях можете да използвате за празничните дни и така ще улесните предстоящата ситуация.

 1. Ако често се събирате с приятели, опитайте да го направите на неутрално място

Ако класическото събиране по традиция са прави във вашия дом, често се налага по-голямата част от разходите по празненството да падат на ваш гръб. Това може да се промени, като „изнесете“ партито навън. Пролетта е перфектното време за един пикник. По този начин няма да има нужда да се притеснявате за преразход, а и вероятно всички ще счетат тази идея за много по-оригинална. В същото време похапването на открито е далеч по-приятно и забавно.

 1. Промоциите

Ако все пак се налага да направите някои неотложни покупки, подаръци или други разходи, можете да следите за промоционални цени. Голямо разнообразие от стоки се появяват в интернет пространството, а с наближаването на празниците можете да се възползвате и от намаления, които ще се отразят по-добре на джоба си.

 1. Психологическия момент на плащането в брой и с карта

Има тънка граница между това, как да плащаме сметките си в магазина, кафенето, книжарницата или друго място. Когато го правим в брой, много по-лесно осъзнаваме стойността и цената на парите. Използването на карта е категорично лесно и удобно. То обаче създава неусетно чувство за спокойствие и в един момент можем да се самозабравим в разходите си. Когато искате да бъдете по-пестеливи е добре да плащате в брой, тъй като така много по-лесно бихте могли да се контролирате.

 1. Пресмятането на бюджета

Това не е начин да спестите, но пък е едно от основните неща, които ще ви помогнат в това ви желание. Имайте предвид, че ако до този момент не сте водили списък с разходите си, то това е много важно. Причината е, че по този начин ще съумеете да прецените в каква посока харчите прекалено много средства. Така ще разберете как и кое бихте успели да намалите, за да не се стига до сериозни преразходи.

Редовното водене на сметки и записването на разходите създава добри навици у всеки от нас и е със сигурност една успешна стъпка към акумулирането на дадени спестявания малко преди празничните дни.

Допълнителната работа

В случай, че искате да сте подготвени по-добре за прииждащите с главоломна скорост празници е добре да се ориентирате не само към пестене, но и да опитате да заработите допълнителни средства. Какви са вариантите за това?

 • Помислете дали хобито ви не може да бъде комерсиално и да ви носи определени доходи;
 • Направете подробна преценка, дали имате свободно време за втора работа. Ако мислите, че можете да се справите с почасови задължения, в които да впрегнете собствените си умения, то тогава не чакайте „втора покана“. Времето е пари и вие го знаете. Не трябва да прекаляваме, тъй като човек винаги има нужда от почивка и време за себе си, но в случай, че можете да си го позволите, защо да не опитате?

Като за начало е добре да предвидите онези неща, от които няма как да се лишите. Ясно е кои са те за великденските празници. След това помислете върху онези, които не са задължителни, но пък биха направили празника по-хубав. Накрая оставете онези неща, които желаете да закупите, но реално можете да минете и без тях. При подобни записки можете много лесно да селектирате важните неща и онези, които единствено натоварват бюджета ви прекомерно и ненужно.

 • По-добре платено работно място. Това е доста по-сериозно решение и само защото наближават празнични дни, при които ще се нуждаете от допълнителни пари, не е достатъчно силна причина за сериозни промени. В случай, че сте планирали такива неща от доста по-дълго време, няма нищо лошо да използвате момента и да се доверите на един нов опит наново място с нови възможности и перспективи. Може да се окаже точно това, от което сте имали нужда.

Продайте ненужни вещи

Ако прегледате гардероба си или наличието на други лични вещи, със сигурност ще се появят неща, от които нямате нужда. Дрехите, които са ви непотребни, но все още са подходящи за носене могат да сменят притежателя си. Онлайн платформите за тази цел не са една и две. В този ред на мисли няколко артикула биха могли да ви донесат значителен приход, който да добавите към сумата, която ви е нужна да посрещнете наближаващите празнични дни.

Как да подсигурим празниците, без големи харчове

 1. Умно готвене

Това означава да не се впускате в неконтролируеми харчове за продукти, които в крайна сметка ще останат до определена степен. Гответе умно. Част от празничната трапеза може да бъде приготвена и с продуктите, с които разполагате в хладилника си. За целта дори можете да прегледате различни готварски рецепти тип leftover. Това означава да мислите креативно и в същото време няма да се наложи да изхвърляте храна, която е годна за консумация.

 1. Ограничете масовите посещения на платени събития

Вместо да посещавате концерти и други организирани забавления, където се плаща вход или такса за цялото семейство, можете да спестите тези пари. Забавленията са възможни и у дома. Организирайте различни семейни игри вкъщи, в които да се включат и гостите ви. Друг вариант е да планирате кино вечер. Така всеки може да подбере любим филм или сериал и така да прекарате няколко приятни часа в жилището си с любимите хора.

 1. Спестете от картички

Всеки е правил ръчно изработени картички някога в училище. Някои умения не се забравят и това е едно от тях. Вместо да изхарчите малко състояние за картички на цялото семейство и близките си хора, се насочете към най-близкия магазин с творчески стоки. Така на много по-ниска цена ще успеете да изработите уникални и неповторими картички, носещи вашия личен почерк. Независимо дали са с фабричен вид или не, жестът ще бъде повече от перфектен и ще зарадвате всеки, който е получил вашата картичка за избрания празник.

 1. Посетете безплатни събития

Великденските концерти и масови събития по подобни поводи рядко са платени. В повечето градове се организират различни мероприятия, за които няма да похарчите и лев. Така цялото семейство и приятели можете да изживеете приятен момент на концерт, театрална постановка или друг тип забава, без да се налага да определяте бюджет за нея.

 1. Заложете на разходките

Да, те са едно от безплатните неща в ежедневието ни. Посетете парк, близка природна забележителност и подобни. Така не само ще спестите пари, но и със сигурност ще си изкарате добре в социална или природна обстановка. Какво по-хубаво от това?

Страничната помощ и кредитите

Защо да се доверите на бърз заем за празниците? А защо не? Това е един невероятно бърз вариант, който няма нужда от дълго планиране. Няма да имате нужда и от прекалено сложни аритметични познания, за да прецените как и за колко време бихте могли да върнете заема. Когато става за малки суми, изисквани за празничните дни, няма нужда те да бъдат баснословни. В повечето случаи са трицифрени и могат да бъдат лесно възстановени още на следващата заплата.

Какви са предимствата за тегленето на кредит за празничните дни

 • Справяте се достатъчно бързо с финансовата ситуация без особени притеснения;
 • Можете сами да прецените сумата, от която се нуждаете. Това е крайно важно,тъй като няма да има нужда да получавате пари, от които не се нуждаете. По този начин, ако ви трябват 200 лева, получавате точно толкова. В случай, че се нуждаете от малко повече, отново няма проблем;
 • Пестите време. Много често добрите кредитни компании предлагат дори онлайн услуги. Няма да има нужда от чакане по гишета, както се случват нещата в банките. Няма за какво да преценявате дали ще успеете да комбинирате работното си време с посещението на подобен офис. Също така можете да кандидатствате от собствения си дом;
 • Времето, нужно за одобрението е съвсем малко, понякога дори в рамките на няколко минути.

Следвайки някои основни правила от споменатите дотук, празничните дни няма да ви се сторят толкова безкрайни. С помощта на добра финансова подготовка ще забравите за неприятното напрежение, свързано с харчовете, които са характерни за подобни поводи. Така, доказано бихте могли да се справите с финансовата си подготовка няколко седмици преди пролетните празници и да сте напълно спокойни с тяхното наближаване.

Плюсове и минуси на небанковото кредитиране

Преди да се решим да изтеглим заем от фирма, която се е специализирала в областта на небанковото финансиране, трябва да сме на ясно с това, че както всичко друго, тук също си има своите особености и тънкости. Ето какво трябва да се знае.

За какво са подходящи и какво точно представляват

Бързите заеми са форма на паричен аванс, която може да се използва за всякакъв вид нужди, който ви дойде на ум. Те са чудесен продукт за онзи, който знае, че ще може да ги върне обратно навреме.

При подаване на заявление за заем по Интернет, можете да получите одобрение в рамките на няколко минути. По тази причина този тип финансиране е подходящо за плащане на неочаквано възникнали задължения, за осъществяване на кратка ваканция или пък за закупуване на нещо, което смятате за необходимо, но в момента нямате пари за да го вземете.

Изключително облекченият процес на получаване на средствата при кандидатстване е това, което прави този вид заем толкова атрактивен.Всеки, навършил осемнадесет години, с редовна месечна заплата и собствена разплащателна сметка, има реалната възможност да бъде одобрен за подобен кредит.

Интересното е, че дори и хората с лоша кредитна история, имат реална възможност да получат заем, ако кандидатстват за малко пари при нужда. Поради висококонкурентния пазар може много лесно да намерите заемодател, който да ви предложи атрактивна лихва, а одобрението след кандидатстване вече отдавна не отнема по 2 или 3 дни.

Паричните средства след одобрение се депозират във вашата сметка в рамките на няколко часа, което прави достъпът до парите много бърз, лесен и удобен. Онлайн компаниите за бързи кредити са също един са чудесен вариант. Те в повечето случаи оперират единствено в Интернет, а това им позволява да работят с минимум персонал и да предложат доста добри условия.

Недостатъци на бързите кредити

Когато кандидатствате за заем, много е важно да обърнете специално внимание на споразумението. Цените (тоест лихвите) понякога достигат до 10% или дори 30%. Това се счита за висок лихвен процент и носи риск от възникване на невъзможност да се изпълни погасяването навреме. Това от своя страна ще доведе до допълнително увеличаване на лихвата и сериозни проблеми с кредиторската фирма.

В повечето случаи имате максимум 30 дни, в които да върнете заема с лихвата, в зависимост от плана си за погасяване. Хората, които вече имат някакви дългове се препоръчва да не използват този тип заеми, защото ще се окажат още по-затънали в задължения.

Кредитополучателите, които са решили да изтеглят заем онлайн, трябва да обърнат допълнително внимание, като е важно тогава да четат ситния шрифт дори още по-внимателно и да завишат критериите си в избора на фирма.

Друг недостатък е, че ако нямате фиксирано работно място или редовна работна заплата, няма да получите заем, независимо колко ви трябва и без значение, че сте сигурни в своята платежоспособност.

Ако нямате сключен трудов договор или пък банкова сметка, на която да получите парите, няма да можете да си осигурите заем, защото фирмата ще отхвърли вашето искане, дори и ако става дума за съвсем малки суми.

Ако се случи да изпаднете в подобно положение, може би е по-добре да се обърнете към близки и приятели, които да ви услужат с малка сума пари, вместо да се опитвате да изтеглите заем от друга компания. Това създава риск да попаднете на някоя не много лоялна и стриктна фирма.

Ако в края на краищата не сте успели да получите парите, от които се нуждаете, независимо колко фирми сте обиколили и колко близки сте попитали, помислете за кандидатстване за необезпечен личен заем. Тогава може и да се получи, но все пак не забравяйте да четете условията. А кой знае – докато получите сумата може и да се окаже, че тя просто не и е необходима.

Проблемите не идват по график

Проблемите нямат разчертан график. Те могат да се появят по всяко време и да бъдат с всякакъв характер, предизвиквайки сериозен финансов удар. Често може да възникнат нежелани и неочаквани разходи, които да окажат неблагоприятно влияние върху финансовото състояние на лицето.

Обикновено при тези обстоятелства, когато човек няма достатъчно финансови средства под ръка, той се оказва принуден да се възползва от услугите на този тип фирми. Кредитите от този сорт осигуряват на лицето малка сума, като предлагат в същото време сигурност за един наистина много кратък период от време, така че клиентите просто леко отлагат своите финансови проблемите.

Много често кредитополучателят получава пари, за които не е необходимо да се прави каквото и да било обезпечение. Това е една от главните причини за типичното бързо и понякога дори незабавно одобрение.

Има и един голям плюс – обикновено фирмите от сферата на небанковите кредитни институции не се интересуват от кредитното ви минало, но за това ще говорим по-късно.

Имайте предвид и това

 • Въпреки че заемодателите много често одобряват сумата без обезпечение, някои кредитори от съображения за сигурност позволяват да си доведете гарант, който да погаси вашия заем в случай на нужда.
 • Лихвата върху сумата на кредита е малко по-висока поради краткия срок на погасяване и необезпечението. Въпреки това сериозното предлагане на пазара и голямата конкуренция може да помогне на заемополучателя да намери кредитори, предлагащи конкурентни цени.
 • За да получите бърз достъп до финансиране, можете да изберете и опцията да ползвате някое онлайн приложение. Тук, както казахме и малко по-рано, заемите могат да имат доста ниски лихвени проценти. Освен това, много често условията при онлайн кредитирането са по-лесни за спазване, а лихвите са по-ниски.

Вашата кредитна история няма влияние върху процеса на одобрение

Една много голяма разлика от останалите форми на финансиране ще откриете в подхода на фирмите за бързо финансиране при одобрението на потенциалните си клиенти.

Те нямат нищо против да одобрят кандидатурата ви за заем, дори ако имате лоша кредитна история, твърде много неизплатени задължения в миналото или дори неотдавнашен фалит.

Това е нещо невъзможно при традиционния заемодател, каквато е банковата институция. Освен това, не е нужно да правите твърде много за комплектоването на документите, тъй като тяхната изискуемост е свита до минимум.

Не се изискват никаква форма на сигурност или кредитен рейтинг. Можете да получите достъп до този тип финансиране, дори ако имате трагичен кредитен рейтинг и нямате право да получавате пари от друга финансова институция.

По тази причина, много хора в нужда от малка сума пари, се насочват в тази посока. Фактът че тук шансовете им са реални ги кара да преглътнат малко по-високата лихва и да се възползват. Всичко, което трябва да покрие като изискване, е да се докаже, че имате постоянна работа и сте я задържали поне за известно време.

Все пак, без значение колко лесно е да получите пари от фирма за бързи заеми и дори когато това не изисква обезпечение, трябва да сте сигурни, че ще можете да изплатите сумата навреме.

Това е така, защото неплащането на дължимите суми навреме може да доведе до тежки санкции, като по този начин да увеличат цената на кредита до степен, в която да ви затруднят още повече.

Дискретност и професионализъм

Неотложните парични нужди могат да бъдат причина за сериозни тревога за всеки човек, особено ако сметките прииждат, а следващата ви заплата все още е далеч и не се очертава да я получите скоро.

Недостигът на средства между две последователни заплати може да се определи като обща характеристика за много от нас, което ни принуждава твърде често да се обърнем към семейството или приятелите си за помощ, с която да преодолеем тази ситуация.

Въпреки това, може да е доста неудобно да се обърнете към близък човек за финансова помощ, тъй като това предполага разкриване на вашето финансово състояние на това лице, било то и вашите родители.

Как да сме силни и независими ако зависим от близките си? По-подходящ вариант би бил да се обърнете към финансова институция за бързи кредити. Времето, обаче, е решаващ фактор, особено когато имате нужда от средства по спешност.

В същото време докато вие бързате, повечето финансови агенции включват в кандидатстването обширни документи, които да се попълнят преди да получите средствата.

Всичко това отнема вашето време или авторитет, както беше в първия случай с помощта от семейството. В този случай бързите заеми могат да са точно това, от което се нуждаете, защото те носят професионализъм и дискретност.

Онлайн кредитите

Финансовите небанкови институции, които предоставят онлайн заеми, обикновено имат свои собствени сайтове в интернет. Това се оказва един от най-прогресивно развиващите се начини за теглене на пари.

Като потенциален кредитополучател, вие просто трябва да сърфирате в Интернет и да намерите тези уеб сайтове, които предлагат точно онази услуга, от която се нуждаете вие. Това може да стане и ако разгледате някой списък в надежден уебсайт, на който имате доверие.

Препоръчително е да сравните различните лихви по кредитите, преди да изберете всъщност най-подходящия за вас план. Не бързайте и отделете на това поне няколко минути.

След като се чувствате добре с избора си на план, можете просто да попълните онлайн формуляра за кандидатстване, който се намира на уебсайта на заемодателя.

Компанията ще се свърже незабавно с вас. Това ще стане до няколко минути след кандидатстване.

Защо отговарят бързо

Истината е, че заемодателите се притесняват от евентуална ваша смяна на решението. Те се страхуват, че можете да преосмислите, в случай, че разполагате с няколко часа, в които да изчакате отговора. По тази причина през последните години се наложи и практиката да се отговаря до няколко минути.

Ще забележите също така и още нещо – масово кредиторите са много неясни в отговорите, които дават. Те просто искат всичко да звучи добре, защото знаят, че така ще станете техен клиент. От там нататък им остава единствено да се надяват, че ще покриете всички критерии за финансиране, след което ще можете и да изплатите своите задължения.

Внимавайте с фирмите които рефинансират

На пръв поглед да попаднете на кредитор, който предлага услугата рефинансиране може да звучи добре, но имайте предвид и това, че тук също има “подводни камъни”. Не малко от тези фирми всъщност предпочитат вие да не можете да покриете своите задължения. Вместо това, те се надяват, че вие отново и отново ще кандидатствате за заем, с който да покриете своето предишно задължение. По този начин сумата постепенно ще набъбва, а вие ще изпадате във все по-голяма задлъжнялост.

Не забравяйте, че малките заеми са защитени

Не забравяйте, че малките по размер заеми се защитават от Закона за потребителските кредити. Тук попадат всички суми, които са в размер до 400 лева. Това означава, че кредиторът е задължен да ви предостави един лист, на който да фигурират всички важни и основни условия по заема.

Ето и кратък списък на най-важните изисквания

В списъкът, който сме предложили на редовете по-долу, ще намерите няколкото задължителни условия, които трябва да покриете за да получите бърз кредит. Ако ги прочетете внимателно, всъщност ще откриете какъв точно е моделът на работа на този тип фирми.

 • Работата е най-важното условия, на което трябва да отговорите и в повечето случаи, трябва да предложите солидно доказателство за това, че сте наети. Някои компании могат дори да приемат за доказателство ваши лични платени сметки към мобилни оператори, интернет доставчици и други подобни.
 • Ако последните пари, които сте получили като работна заплата, не са от миналия месец. В повечето случаи срокът е до няколко седмици назад. Някои кредитори няма да приемат заплати, които са по-стари, тъй като това няма как да послужи като доказателство за заетост. Ако имате работа, защо не сте получили последните две заплати, нали?
 • Най-доброто, което можете да направите за финансовото си положение е да изплатите заема възможно най-бързо и никога да не теглите пари за плащане за нещо, което не ви е нужно да оцелеете до следващата си работна заплата. Това може да включва всичко, стига то да е важно за вашето ежедневно съществуване – плащане на храна, за да ремонтирате основното си превозно средство, за закупуване на газ, за ​​да започнете нова работа.
 • Тегленето на пари без основателна причина е обида за онези хора, които действително се нуждаят от това за да посрещнат свои спешни нужди. Именно подобни потребители, които го правят без реална необходимост, са една от причините, поради които индустрията е атакувана от всички страни.

Запомнете

Моля, използвайте бързите кредити отговорно! Наложете си правило да теглите само колкото ви е необходимо и ги използвайте само за спешни случаи, когато трябва да платите важни сметки навреме.

Парите на заем са по-изгодини, ако са изтеглени от кредитна компания, а не от заложна къща
Кой е правилният избор – бърз кредит или пари от заложна къща

Парите винаги за необходими и за жалост разходите са по-вече от приходите. На всеки може да се наложи да търси пари на заем. Понякога човек не може да направи правилен разчет на доходите си и на преден план излиза въпроса от къде ще намери най-удачния за него изход. Прочети още

Най-разпространени кредити на българския пазар
Най-разпространените заеми на българския пазар

Всеки българин се е сблъсквал поне един път в живота си със ситуация, която го изправя пред временна липса на средства. Тогава се налага да търси пари на заем, за да преодолее влошеното си финансово състояние. Прочети още

Бърз заем без доказване на доход
Възможно ли е да изтегля бърз кредит без да доказвам доход

Може би докато сърфирате из интернет сте забелязали по някакъв начин, че хората особено активно търсят информация и се опитват да научат повече за възможностите да изтеглят заем от някъде, но първо искат това да стане много бързо и второ, поставят като задължително условие да не се изисква доказване на доходите. Прочети още

Заем без доказване на доход
10 Неща важни за кредити без доказване на доход

Благодарение на голямата конкуренция на пазара, банките си търсят начини да печелят все повече клиенти. Един от новосъздадените инструменти са така наречените кредити без доказване на доход. Прочети още

Заем без доказване на доход
Банкови кредити без доказване на доход

Благодарение на все по-голямата конкуренция на пазара на банковите институции предлагат все по-гъвкави условия за финансиране на своите потребители.

До скоро звучеше почти невероятно някоя банка да отпусне кредит на свой клиент, без да може той да докаже своите доходи. Вече и този продукт е факт. Прочети още