Как да се справим с финансите по време на пролетните празници
Как да се справим с финансите по време на пролетните празници

Вече е пролет и зимата все повече се отдалечава. Много от нас обаче все още си спомнят миналите вече коледни и новогодишни празници и най-вече харчовете около тях. Подаръци, празнични вечери, разходи по пътуване и други на вид дребни неща. Те са способни да източат финансите ни за нула време. Проблемът е, че когато наближат подобни дни, всеки човек е склонен да „развърже кесията“ и да си позволи малко по-обширни разходи.

Наближават пролетните празници, сред които и най-голeмият от тях Великден. Да, точно така. Това означава същото финансово напрежение, харчове по приготовления и други разходи, които са на практика обосновани, но все пак тежат на личния или семеен бюджет. Трябва да знаем обаче къде да сложим чертата и да преценим дали не надхвърляме възможностите си.

Това мoже би е най-трудната задача от всички. Представете си ситуацията, при която трябва да закупите украса или друг тип неща, нужни за подготовката на празничната вечеря. Понякога, дори да се стараете да бъдете пестеливи, прекрачвате границата и се стига до преразход. Тогава в ума ви може да зазвъни аларма, която напомня за момента, но в повечето случаи еуфорията около празничните дни притъпява това усещане за разумност.

Ако ситуацията, която наближава ви е напълно ясна, то тогава вероятно ще е добра идея да помислите как да се справите с нея достатъчно добре, за да не изпитвате големи трудности в покриването на разходите си.

Вариантите не са един или два

 • Можете да пестите малко повече преди празниците;
 • Добре е да помислите за допълнителни начини да заработите нужната сума;
 • Винаги важи и вариантът да се доверите на странична помощ във вид на бърз кредит.

Най-лесните начини те спестите пари за празниците

 1. Намалете излишните разходи от ежедневието

Направете това поне месец преди да е дошло време за празничните покупки и организации на свободното ви време. Тъй като най-вероятно ще искате да си позволите повече неща на трапезата, някои от които по-скъпи, добре ще бъде месец преди това да се ограничите поне частично от луксозни покупки. Не е нужно да избирате най-скъпите стоки от рафта в магазина. Много често плащате не толкова за качество, а за реномираност и опаковка. Подберете такива, които са идеален баланс между достатъчно добро качество и възможно по-ниска цена

 1. Задръжте пътуванията в чужбина или дори наблизо

Имайки предвид, че по време на празнични и почивни дни, пролетна ваканция, свободни уикенди и Великден, често ни се приисква да пътуваме тук и там. Във всички случаи обаче, по-добре да се въздържим от подобни неща, особено в месеца преди да е дошло време за еуфорията. Дори малките пътешествия в страната са способни да „изядат“ няколко стотачки от портфейла ни. Да, сега може да смятате, че можете да си го позволите, но представете си какво би могло да бъде, ако заделите тези пари сега за след няколко седмици.

Те ще ви бъдат много повече нужни по време на празничните дни и тъкмо това е добре да направите. Спестявайки пътуването си сега, можете да си го предоставите около празничните емоции, за да бъде всичко още по-приятно.

 1. Забравете за малко за скъпите ресторанти

Хапването навън може да бъде доста приятно, но не забравяйте, че ни излиза поне три пъти по-скъпо, ако приготвим храната си у дома. Една вечеря навън в приличен ресторант често е трицифрена сума. Дори да си го позволявате рядко, по-добре да задържите за известно време набезите към любимото място с приятна храна и добро вино.

За сметка на това можете да изкарате една спокойна вечер у дома със също толкова вкусно хапване и напитки, което е ви излезе доста по-пестеливо. Намаляването на посещенията на скъпи заведения за хранене е една стъпка към по-добре финансово подготвен портфейл за празничните събития.

 1. Намалете киното и театъра

Изкуството със сигурност не трябва да бъде оставяно настрана. Когато обаче имате цел и тя е да спестите пари за празниците, по-добре се опитайте да ограничите този тип удоволствия. Подбирайте единствено тези филми и представления, които искате да видите най-много. Така, дори да редуцирате частично списъка с желани заглавия, със сигурност ще стигнете до момента с доста спестени пари. Именно тях можете да използвате за празничните дни и така ще улесните предстоящата ситуация.

 1. Ако често се събирате с приятели, опитайте да го направите на неутрално място

Ако класическото събиране по традиция са прави във вашия дом, често се налага по-голямата част от разходите по празненството да падат на ваш гръб. Това може да се промени, като „изнесете“ партито навън. Пролетта е перфектното време за един пикник. По този начин няма да има нужда да се притеснявате за преразход, а и вероятно всички ще счетат тази идея за много по-оригинална. В същото време похапването на открито е далеч по-приятно и забавно.

 1. Промоциите

Ако все пак се налага да направите някои неотложни покупки, подаръци или други разходи, можете да следите за промоционални цени. Голямо разнообразие от стоки се появяват в интернет пространството, а с наближаването на празниците можете да се възползвате и от намаления, които ще се отразят по-добре на джоба си.

 1. Психологическия момент на плащането в брой и с карта

Има тънка граница между това, как да плащаме сметките си в магазина, кафенето, книжарницата или друго място. Когато го правим в брой, много по-лесно осъзнаваме стойността и цената на парите. Използването на карта е категорично лесно и удобно. То обаче създава неусетно чувство за спокойствие и в един момент можем да се самозабравим в разходите си. Когато искате да бъдете по-пестеливи е добре да плащате в брой, тъй като така много по-лесно бихте могли да се контролирате.

 1. Пресмятането на бюджета

Това не е начин да спестите, но пък е едно от основните неща, които ще ви помогнат в това ви желание. Имайте предвид, че ако до този момент не сте водили списък с разходите си, то това е много важно. Причината е, че по този начин ще съумеете да прецените в каква посока харчите прекалено много средства. Така ще разберете как и кое бихте успели да намалите, за да не се стига до сериозни преразходи.

Редовното водене на сметки и записването на разходите създава добри навици у всеки от нас и е със сигурност една успешна стъпка към акумулирането на дадени спестявания малко преди празничните дни.

Допълнителната работа

В случай, че искате да сте подготвени по-добре за прииждащите с главоломна скорост празници е добре да се ориентирате не само към пестене, но и да опитате да заработите допълнителни средства. Какви са вариантите за това?

 • Помислете дали хобито ви не може да бъде комерсиално и да ви носи определени доходи;
 • Направете подробна преценка, дали имате свободно време за втора работа. Ако мислите, че можете да се справите с почасови задължения, в които да впрегнете собствените си умения, то тогава не чакайте „втора покана“. Времето е пари и вие го знаете. Не трябва да прекаляваме, тъй като човек винаги има нужда от почивка и време за себе си, но в случай, че можете да си го позволите, защо да не опитате?

Като за начало е добре да предвидите онези неща, от които няма как да се лишите. Ясно е кои са те за великденските празници. След това помислете върху онези, които не са задължителни, но пък биха направили празника по-хубав. Накрая оставете онези неща, които желаете да закупите, но реално можете да минете и без тях. При подобни записки можете много лесно да селектирате важните неща и онези, които единствено натоварват бюджета ви прекомерно и ненужно.

 • По-добре платено работно място. Това е доста по-сериозно решение и само защото наближават празнични дни, при които ще се нуждаете от допълнителни пари, не е достатъчно силна причина за сериозни промени. В случай, че сте планирали такива неща от доста по-дълго време, няма нищо лошо да използвате момента и да се доверите на един нов опит наново място с нови възможности и перспективи. Може да се окаже точно това, от което сте имали нужда.

Продайте ненужни вещи

Ако прегледате гардероба си или наличието на други лични вещи, със сигурност ще се появят неща, от които нямате нужда. Дрехите, които са ви непотребни, но все още са подходящи за носене могат да сменят притежателя си. Онлайн платформите за тази цел не са една и две. В този ред на мисли няколко артикула биха могли да ви донесат значителен приход, който да добавите към сумата, която ви е нужна да посрещнете наближаващите празнични дни.

Как да подсигурим празниците, без големи харчове

 1. Умно готвене

Това означава да не се впускате в неконтролируеми харчове за продукти, които в крайна сметка ще останат до определена степен. Гответе умно. Част от празничната трапеза може да бъде приготвена и с продуктите, с които разполагате в хладилника си. За целта дори можете да прегледате различни готварски рецепти тип leftover. Това означава да мислите креативно и в същото време няма да се наложи да изхвърляте храна, която е годна за консумация.

 1. Ограничете масовите посещения на платени събития

Вместо да посещавате концерти и други организирани забавления, където се плаща вход или такса за цялото семейство, можете да спестите тези пари. Забавленията са възможни и у дома. Организирайте различни семейни игри вкъщи, в които да се включат и гостите ви. Друг вариант е да планирате кино вечер. Така всеки може да подбере любим филм или сериал и така да прекарате няколко приятни часа в жилището си с любимите хора.

 1. Спестете от картички

Всеки е правил ръчно изработени картички някога в училище. Някои умения не се забравят и това е едно от тях. Вместо да изхарчите малко състояние за картички на цялото семейство и близките си хора, се насочете към най-близкия магазин с творчески стоки. Така на много по-ниска цена ще успеете да изработите уникални и неповторими картички, носещи вашия личен почерк. Независимо дали са с фабричен вид или не, жестът ще бъде повече от перфектен и ще зарадвате всеки, който е получил вашата картичка за избрания празник.

 1. Посетете безплатни събития

Великденските концерти и масови събития по подобни поводи рядко са платени. В повечето градове се организират различни мероприятия, за които няма да похарчите и лев. Така цялото семейство и приятели можете да изживеете приятен момент на концерт, театрална постановка или друг тип забава, без да се налага да определяте бюджет за нея.

 1. Заложете на разходките

Да, те са едно от безплатните неща в ежедневието ни. Посетете парк, близка природна забележителност и подобни. Така не само ще спестите пари, но и със сигурност ще си изкарате добре в социална или природна обстановка. Какво по-хубаво от това?

Страничната помощ и кредитите

Защо да се доверите на бърз заем за празниците? А защо не? Това е един невероятно бърз вариант, който няма нужда от дълго планиране. Няма да имате нужда и от прекалено сложни аритметични познания, за да прецените как и за колко време бихте могли да върнете заема. Когато става за малки суми, изисквани за празничните дни, няма нужда те да бъдат баснословни. В повечето случаи са трицифрени и могат да бъдат лесно възстановени още на следващата заплата.

Какви са предимствата за тегленето на кредит за празничните дни

 • Справяте се достатъчно бързо с финансовата ситуация без особени притеснения;
 • Можете сами да прецените сумата, от която се нуждаете. Това е крайно важно,тъй като няма да има нужда да получавате пари, от които не се нуждаете. По този начин, ако ви трябват 200 лева, получавате точно толкова. В случай, че се нуждаете от малко повече, отново няма проблем;
 • Пестите време. Много често добрите кредитни компании предлагат дори онлайн услуги. Няма да има нужда от чакане по гишета, както се случват нещата в банките. Няма за какво да преценявате дали ще успеете да комбинирате работното си време с посещението на подобен офис. Също така можете да кандидатствате от собствения си дом;
 • Времето, нужно за одобрението е съвсем малко, понякога дори в рамките на няколко минути.

Следвайки някои основни правила от споменатите дотук, празничните дни няма да ви се сторят толкова безкрайни. С помощта на добра финансова подготовка ще забравите за неприятното напрежение, свързано с харчовете, които са характерни за подобни поводи. Така, доказано бихте могли да се справите с финансовата си подготовка няколко седмици преди пролетните празници и да сте напълно спокойни с тяхното наближаване.

Заем от роднина или небанкова институция
Заем от роднина или кредитно дружество

Когато човек изпадне във финансово затруднение започва да си търси различни начини да закрепи бюджета си. Това са ситуации, от които никои не е застрахован и се случват все по-често на обикновения българин.

Положението в страната е такова, че живота ни изненадва непрекъснато с непредвидени разходи. Българите не се славят с финансова сигурност и за жалост това едва ли ще се случи скоро. Прочети още

20 неща, които трябва да знаем за кредитите
20 неща, които трябва да знаем за кредитите

Компаниите за бързо кредитиране от небанковия сектор започват да се радват на все по-голямо уважение от страна на потребителите. Според специалисти в областта, това се дължи на все по-строгите правила, пред които компаниите са изправени, както и все по-голямото уеднаквяване с услугата, която се предлага от банките.

Действително, небанковите финансови дружества често се оказват изправени пред същите правила, но сами определят системата за одобрение на своите клиенти, което ги кара да занижат значително изискванията. Това се прави с цел да се достигне по-лесно до клиентите.

Това е не лека задача, защото потребителите често са изправени пред възможността да избират измежду стотици компании, а това прави конкуренцията между този тип компании просто невъзможна.

На следващите редове бихме искали да ви запознаем с 20 неща, на които е добре да знаете отговора и които е хубаво да познавате по-подробно, в случай, че някой път ви се наложи да ползвате небанкова финансова институция за теглене на заем.

1. Защитени от Закона за потребителските заеми

Преди да посегнете към бързото, добре е да знаете, че сумите в размер под 400 лева попадат под специална регулация. Те са защитени от Закона за потребителските кредити, поради което при кандидатстване заемодателят е задължен да ви предостави лист с изисквания.

На него трябва да са описани всички най-важни условия, които трябва да се спазват от двете страни, като е поставен акцент върху това, което съответно се очаква да спазите вие като клиент.

2. Дребният шрифт е най-важен

При този тип финансиране има едно правило и то е, че с колкото по-дребен шрифт е написано нещо, толкова по-важно е то за четене. Цялата работа е в това, че заемодателите са принудени от закона да дават доста информация за продуктите, които предлагат, но те не винаги искат да се виждат ясно техните условия. Ето защо те предоставят информацията, която се изисква от тях, но я предлагат с шрифт, който е доста труден за разчитане от страна на потребителите.

3. Онлайн и офлайн

Очертават се две направления на този тип финансиране. Единият от тях е офлайн, където се налага лично посещение на офиса на кредитора. Недостатъкът е, че това губи време и изисква малко повече разкарване. Има си, обаче, и хубава страна. Тя е, че ще разполагате с повече време да зададете въпросите, които ви вълнуват, като по реакцията на служителя ще можете да разберете дали ви отговарят честно или се опитват да ви заблудят.

При онлайн бързите кредити също си има редица предимства и недостатъци. Така например, безспорен плюс е това, че ще спестите много време, което иначе бихте използвали за път и разговори в офиса на кредитора. Този вариант е по-подходящ за заети хора, които не разполагат с много време.

4. Административни такси

Съществуват някои административни такси, които сред хората на разговорен език често се наричат “такса за обработка на документи”. Това е почти задължително съществуващ разход, който има сравнително малка стойност. Обикновено няма да похарчите за това повече от 20 лева, макар че от фирма до фирма могат да съществуват известни разлики.

Ако някоя компания предлага опцията “без административна такса”, това най-вероятно ще е описано и изтъкнато още при най-начален контакт с кредитната компания. Все пак това е нещо рядко, което всеки кредитор се опитва да изтъкне, че предлага.

5. Разнообразие от продукти

Различните фирми за отпускане на заеми предлагат продукти с различна насоченост. Едни са се фокусирали върху лизинга, а други представители на сектора на небанковото кредитиране са се ориентирали към ипотечното кредитиране. Във всички случаи, има много голямо значение от самия профил на фирмата.

Ако трябва да говорим за най-масовия случай, това обикновено са фирми, които предлагат бърз заем от типа “до заплата”, което се нарича още “микрокредитиране”. Това е най-популярният продукт, именно защото носи на кредитора и най-малък риск.

6. Срокове за погасяване

Обикновено, при небанковото кредитиране, сроковете за погасяване на задълженията варират в много широки граници. В повечето случаи това са краткосрочни заеми, които трябва да се изплатят в рамките на следващите няколко седмици. Това, обаче, има и редица изключения.

Макар краткосрочността да е една от характерните особености на финансирането от сектора, много често се предлагат продукти, които са съответно на ваше разположение за по-дълъг период. Това като цяло се отнася за заеми в по-големи размери, но показва ясно, че всяко правило си има своите изключения.

Обикновено, най-дългосрочни са небанковите заеми когато говорим за ипотечно кредитиране. Тогава съответно сроковете могат да се разтеглят години напред, което, от своя страна, се обяснява с по-големите размери на този тип заеми.

7. Размери на предлаганите парични средства

Небанковите кредити варират в огромни граници по отношение на размерите. Най-популярни са съответно най-малките заеми, които са в размер под минималната работна заплата. Те се предлагат на най-много места, а самите кредитори ги харесват, защото водят и до съответно най-малко рискове за компанията. Дори и да се стигне до някакви загуби от непогасен заем, те няма да са толкова тежък удар върху компанията.

От друга страна, те са и в най-висококонкурентна област, защото все пак десетки други фирми предлагат същия продукт, което прави избора за потребителите огромен, а конкуренцията за кредиторите – размазваща. Като цяло може да се каже, че заемите варират от дребни суми от порядъка на 100 – 200 лева до огромни, които достигат 200- 300 хиляди или дори милион!

8. За фирми или за физически лица

Фирмите от небанковия финансов сектор предлагат парични средства както за физически, така и за юридически лица. Двете услуги, съответно, не винаги могат да се намерят в една и съща компания, което се обяснява и с различната специализация на всяко финансово дружество.

Действително, някои финансират единствено частни лица, докато други се занимават главно с фирми, като им предлагат заеми за оборотни средства и други подобни. Във всеки случай, преобладават онези дружества, които съчетават работа с фирми и с частни лица, което гарантира достъп до възможно най-голям сегмент от пазара.

9. Лизинговите компании

Лизинговите компании попадат в групата на същите фирми, които отпускат бързи заеми, но тук се наблюдава известна специализация. Отпусканите финансови средства в този случай са целеви, което означава, че потребителят може да ги използва само по специално предназначение.

Това несъмнено оказва много голямо влияние ма търсенето на определени продукти на пазара, като причината е, че потребителите могат да си позволят покупка на стоки и услуги, за които не разполагат иначе с достатъчно средства. Понякога лизинговите дружества работят само с една марка на даден продукт, например автомобили. Тогава, ако потребителят се интересува от друг бранд, трябва да се насочи сам и да потърси друга лизингова компания.

10. Кредитно минало

Повечето компании за бързо кредитиране не се интересуват от вашето кредитно минало. Това, което за тях е от значение е дали сте в състояние да погасявате вноските си на момента. Именно тази опростеност кара много хора да се насочат към тези компании, защото по една или друга причина получават отказ от банковите институции.

Единственото, което може да бъде от значение, това е ако съответно сте имали някакви проблеми с конкретно тази фирма за бързи кредити. Това може да се отрази негативно върху оценката за вас и да е причина за отказ.

11. Гаранциите

В масовият случай, компаниите за бързи заеми не изискват гаранти. Те ви отпускат средства на база вашата работна заплата. Не е необходимо да се води ваш близък, който да гарантира за погасяването на заема, което от своя страна ви дава голяма независимост.

12. Трудов договор

Наличието на трудов договор е основното условие, което трябва да се покрие ако желаете да получите заем от фирма за бързо финансиране. Важно е да сте назначени за постоянно, тоест да не става дума за работа в сферата на сезонната заетост. Важно е да се обърне също така внимание на факта, че е от значение и това от кога сте на съответното работно място.

13. Работната заплата

Обикновено, вашата работна заплата не е от значение за получаването на бърз кредит. Причината е, че отпусканите суми са минимални, а вие ще бъдете в състояние да ги погасявате дори и ако работите на минимална работна заплата. Въпреки това, в някои случаи има изключения.

Ако искат да изтеглите по-голям заем, например 1000 лева, възможно е да възникне и това допълнително условие. Ако се наложи да обяснявате и доказвате своите доходи, тогава най-вероятно сте кандидатствали за сума в размер, който кредиторите считат, че няма да може да се погасява безпроблемно от всеки кандидата.

14. Време за одобрение

Ако ви притеснява времето, за което кредиторите ще ви дадат отговор, било то положителен или отрицателен, опасенията ви са напълно безпочвени и неоснователни.

Обикновено за това са нужни само няколко минути, като понякога отговорът от финансовото дружество може да пристигне до 5 или 10 минути. Подобен навременен отговор има много предимства, като първо и най-важно ви дава възможност да реагирате навреме във всякакви ситуации.

Има компании, при които времето за разглеждане на вашата кандидатура е по-кратко, но във всички случаи е необходим все по-кратък срок за да се даде отговор. Това се налага от самата конкуренция между компаниите, която налага да обработват заявките все по-бързо за да не отпаднат от бизнеса.

15. Бюрокрацията

При бързите кредити бюрокрацията е стопена до възможния минимум. Това се дължи на все по-опростените изисквания, както и на факта, че все по-голяма част от заемите се отпускат по Интернет. За голям късмет, оказва се, че Интернет не търпи бюрокрация, което е една от най-добрите му страни.

Обикновено, документацията необходима за попълване на заявка за бърз заем изисква едва няколко минути, при което е нужно да се попълнят единствено на-важните данни, които съответно са от първостепенно значение.

16. Достъп до банкова сметка

Много често разпространена практика е да се иска достъп до банковата ви сметка. Това се прави с цел компанията да може сама да определя получаването на вноските си. По този начин, когато получите работната си заплата, малка част от нея автоматично ще се прехвърли към кредитната компания. По този начин няма да има риск вие да забравите за някоя от вноските, а компанията ще е в състояние сама да изтегли дължимите по нейна сметка средства.

Макар че подобна практика плаши доста хора, в нея всъщност няма нищо притеснително. Реално погледнато, това просто позволява на фирмата да отклони към себе си дължимата вноска, от което не произлизат никакви последствия за потребителите.

17. Агресивно събиране на задължение

Доста широко разпространен е страхът, че при евентуална невъзможност да се погасяват вноските, компанията кредитор може да предприеме някакъв по-агресивен подход в събирането на дължимите средства.

Подобни опасения са меко казано нелогични и прекалени, защото, на практика, с взиманията се занимават компании, които са тясно специализирани в тази област и които подлежат на изключително строг контрол от страна на държавата.

По този начин се гарантира на потребителите, че няма да станат обект на каквато и да било агресия, както и това, че всичко ще се прави в съответствие със закона, без да се проявява каквото и да било неуважително отношение към потребителите.

18. Рефинансиране

Много често срещана и добре позната сред повечето хора е процедурата по рефинансиране. Тя се използва при банковото кредитиране, но намира не малко приложение и при небанковите заеми.

Използва се когато даден потребител не е в състояние да погаси своите задължения към финансово дружество, при което, за да не се отчита загуба и за да се избегне задълбочаване на проблема, потребителите получават разрешение за заем, с който да финансират свой предишен заем или вноска по него.

Това понякога се прави еднократно, макар че някои компании позволяват процедурата да се повтаря и много пъти. По този начин могат да се избегнат доста сериозни проблеми от потребителя, което дава известна сигурност на клиентите.

19. Разсрочване

Кредитните небанкови институции рядко предлагат на своите клиенти възможността да изплащат своите задължения разсрочено. Тази практика се прилага единствено от някои компании, и то от по-гъвкавите от тях.

Обикновено бизнесът предпочита рефинансирането, защото то изправя потребителите пред все по-големи задължения, с които те съответно се справят не рядко дори още по-трудно.

Иначе, разсрочването позволява да се постигне доста голям баланс между възможностите на потребителя и задълженията, които той има към съответната институция.

20. Законосъобразност

Преди да се решите да теглите заем от някоя фирма за бързо кредитиране, трябва да проверите на първо място колко е законна нейната дейност. Всяка компания е регистрирана под определен номер, който показва нейното актуално състояние към момента.

Това ще ви покаже дали фирмата е все още действаща, дали се съобразява със законите на страната и дали не сте попаднали просто на някакъв опит за измама.

Бърз заем по интернет
Удобството на бързите кредити само с лична карта

Когато става въпрос за теглене на кредит, един от по-деликатните моменти е цялата хамалогия, която съпътства този процес. Тегленето на пари обичайно почти винаги се съпровожда от куп бюрократични особености, попълване на документи, дълги разговори със служители (макар че повечето от тях са наистина учтиви и внимателни с клиентите) и куп други неща. Обикновено желаещите да изтеглят малко пари са длъжни да докажат куп информация преди да получат това, за което са дошли. Прочети още

Бърз кредит срещу лична карта
Потребителски заем само срещу лична карта

Потребителският кредит се отпуска на физически лица, които искат да си купят нещо материално или да се възползват от дадена услуга като и в двата случая става въпрос обикновено за стоки и услуги, които имат по-голяма себестойност. Прочети още