как да пестим без да се лишаваме

Как да пестим, без да нарушаваме стандарта си на живот

Животът притежава едно странно умение да ни поставя твърде често пред трудни ситуации. Понякога те изискват нашето благоразумие, разсъдливост, както и умения. В други ситуации е възможно да се стигне до финансово разрешаване на дадени ситуации. В подобни моменти много хора разчитат на бързите кредити и друг тип икономическа подкрепа.

Ако не искате да се стига до подобни ситуации, можете да се насочите към една друга доста добра и изпитана практика, която е тествана през годините от всички общества. Това е доброто старо спестяване. Да, вероятно си спомняте за него. Сещате се винаги, когато сте пред дилема дали да си купите нещо или не.

Умението да бъдем пестеливи не е вродена супер сила. На практика някои се научават да я практикуват по оптимален начин, а други разчитат на късмета, като харчат безразборно всичко, което имат. Това разбира се, е доста крайна и неправилна тенденция, която може да ви попречи в дългосрочен план да изградите стабилно финансово състояние за себе си и семейството.

Ето защо е добре да тренирате това умение, за да можете да бъдете в състояние на спокойствие винаги, когато имате нужда от допълнителни пари за непредвидени ситуации.

Как можем да пестим, без да нарушаваме стандарта си на живот

1. Електричество

Замислете се колко често оставяте осветлението в стая, в която не се намирате. Това е лош навик, който понякога дори не забелязваме. От друга страна, дори да го знаем, смятаме, че това е съвсем малък разход, който не се отразява на месечния ни бюджет. А помислили ли сте за годишните разходи за ток? Това е разхищение, което дори да бъде малко се натрупва с времето и оказва лошо влияние на портфейла ви. Ето защо бъдете разумни и изгасете лампите, когато нямате нужда от тях.

2. Водата

Това е едно от основните неща в ежедневието ни, което може да бъде ефективно, когато искаме да спестим пари. Замислете се колко често спирате водата, докато търкате зъбите си с паста. Преобладаващ навик на хората е да не спират кранчето, докато се грижат за хигиената на тази част от тялото. Така се трупа сметка за вода, която така или иначе не сте използвали.

3. Естествените методи за топлина и хлад

Когато прозорецът ви е огрян от лятното слънце, просто спуснете щорите. Така стаята ще бъде много по-хладна и няма да има нужда да използвате климатика на 100%. Той е все пак електрически уред, който оказва влияние на сметката ви за ток. От друга страна, ако навън е зима и се налага да отоплявате жилището, директната слънчева светлина би могла да повиши градусите с помещението и да намали нуждата от използването на отоплителните уреди на максимална мощност.

4. Четенето на книги

В последните години се наблюдава отново тенденция към четене на книги. Много хора обаче не успяват да прочетат това, което са си купили и накрая се оказва, че имат куп чисто нови издания, за които са похарчени стотици левове, но нищо от това не е прочетено. За да спестите от тази част на живота си, помислете колко полезни са библиотеките, където срещу едногодишен абонамент от няколко лева можете да четете всичко, което си поискате.

Друга перфектна практика, която ви спасява от ежемесечни харчове за книги е размяната с приятели.

5. Автомобила и разходите по него

На практика трудно бихте могли да спестите от гориво и консумативи, ако колата ви е нужна по-често. Въпреки това постоянното натискане на педала на газта без причина води до осезаемо по-висок разход на гориво. От друга страна, бихте могли да спестите и от изразходването на климатика във возилото. Ако паркирате на по-слънчеви места колата, със сигурност тя няма да се е превърнала в замръзналото кралство, когато влезете в нея.

Обратното важи за лятото. Търсете сянката, за да не се чувствате като в нагрят до червено тиган. Можете да оставяте леко отворени прозорците, за да не спарва вътрешността на купето. Така със сигурност няма да има нужда да настройвате климатика на максимум и ще спестите разхода на консумативи за климатика.

6. Дребните ежедневни консумативи и кафето

То на практика е едно от нещата, които рядко забелязваме като разход. В същото време е основен причинител на загубата на пари, макар и не особено големи суми. Ако направите по-подробни сметки, ще забележите, че тази сума може да се натрупа. Вместо всеки ден да отделяте по няколко лева за напитката, защо не опитате да я приготвяте у дома си, след което да я взимате със себе си в удобна термо чаша? Това е много по-ефективен начин, чрез който бихте могли да спестите завидни суми от месечните си разходи.

7. Скъпите стоки

Не е нужно да харчите главоломни суми, само за да се сдобиете със скъпи маркови дрехи. Същото важи за всеки вид стока, която може да бъде намерена качествена, без да е нужно да давате парите си за прочут бранд. Ако все още държите на определена марка, заради нейните качества и вид, вие можете да отделите средства за основните неща, от които се нуждаете, след което да спестите останалото, предвидено по този харч.

Въздържайте се от подобен тип разходи, тъй като те могат да навредят сериозно на бюджета ви. Можете да не нарушавате стандарта си на живот и да поддържате съвременен гардероб и аксесоари, без да бъдат те най-скъпите.

Не забравяйте и за дрехите втора употреба, както и много други стоки. Вече имате възможност дори да си купите супер качествени хладилник или печка на съвсем разумна цена, само заради даден козметичен дефект, който не указва влияние на работата на уреда.

8. Интернет

Не съветваме да се откажете от него. На практика това е доста трудно осъществимо. Имайте предвид обаче, че нямате нужда от най-високата скорост и съответно най-скъпа тарифа за тази цел.

9. Храната

Посещаването на приятни ресторанти е страхотно изживяване. Но помислете колко пари бихте могли да спестите, ако намалите наполовина тези разходи. По този начин няма да се лишите от опита да сте опитали съвременна кухня в актуалните заведения и в същото време ще можете да заделите известна сума за личния си или семеен бюджет.

Същото важи и за избора на хотел. Ако изберете този с по-малко звезди, едва ли прекарате по-зле.

Ако въпреки всичките си старания трудно успявате да заделяте пари, може да се стигне до ситуации, в които ви е нужна дадена сума, но не можете да реагирате навреме. Тогава идеята да се доверите на бърз кредит не е за пренебрегване. В крайна сметка в съвременния финансов свят, тази услуга се предлага съвсем успешно и с добри условия, които всеки би могъл да си позволи.