Ефективните навици на хората с добра кредитна история

Ефективните навици на хората с добра кредитна история

За да сме уверени в това, че ще се справяме винаги с финансите си, без да имаме проблеми, трябва да спазваме известни правила. Дори да нямаме особени икономически познания, можем да създадем свои принципи, които да ви водят винаги напред. Кредитната история е едно от нещата, с които много хора се налага да работят и на която да разчитат.

Терминът е придобил популярност сравнително скоро и постепенно завладява света на парите. В случай, че някога сте теглили заем, независимо колко малък или голям е бил той, със сигурност сте стигали до момента, в който служителите на банковата или небанкова институция споменават тези две думи.

На практика това е много важен за заемодателите принцип, който всъщност представя информация за вашите парични дела за определен период от време. Кредитната история е с наистина сериозно значение, когато трябва да бъдете одобрени за даден заем. Тя е важна дори, когато искате просто да откриете кредитна карта на ваше име, друг тип заем, овърдрафт или друга подобна услуга, касаеща отпускането на дадена сума пари за определен период от време.

Всеки специалист в бранша смята, че занапред този тип обслужване по събиране на информация ще продължава да бъде от огромно значение за това как банките и другите подобни финансови институции ще успяват да преценяват добре своите клиенти и занапред.

От кредитната история зависи и размерът на таксите и лихвите, които се определят първоначално от учреждението към вашето финансово искане. Той също оказва сериозно влияние и при желанието на всеки потребител да закупи какъвто и да е тип лизингова стока и други, които подлежат на известен период на изплащане на фази.

На практика кредитната история представя информация за всички ваши предишни финансови процедури, от вида на теглене на заеми, изплащане на движимо или недвижимо имущество, както и друг тип покупки, за които сте се ангажирали с месечно или годишно разплащане. От тази „база данни“ служителите на дадената банка, които трябва да ви одобрят могат да преценят възможно най-правилно дали е разумна идея да ви отпуснат кредита или друг тип парична услуга, за която сте изявили желание.

Ето защо, логично е да имате наистина добра кредитна история, за да сте спокойни, че следващия път, когато ще имате нужда от заем или подобен тип услуга, както и покупка на изплащане, няма да срещнете никакви проблеми по пътя към получаването ѝ. Накратко казано – вие сте подходящи и напълно надеждни, за да ви бъде предоставен заемът.

Но какво да направите, за да бъдете точно този профил потребители? Разбира се, трябва да бъдете винаги изрядни в плащанията си на каквито и да е кредити, които имате на ваше име. Също така цялото ви финансово минало е добре да бъде „неопетнено“ от закъснели твърде дълго време плащания, неизплатени заеми и други подобни неприятности. Причината е, че те са проблем не само за вас самите, но и за банковото или небанково учреждение, което ви ги е осигурило.

Кои са най-ефективните навици на хората с добра кредитна история

  1. Постоянно са наясно с кредитните извлечения на свое име

Независимо колко е напрегнат живота на този тип хора (както на всеки от нас), когато искате да бъдат съвсем разумни и успешни в следенето на финансите си и стремежа към добра кредитна история, те следят по перфектен начин всички свои парични извлечения. Това трябва да правите и вие, за да сте уверени, че правите всичко необходимо, за да си подсигурите стабилна финансова ситуация и най-вече добра кредитна история.

В повечето случаи, всяка банка ще налага известно постоянство в предаването на дадена информация на определен период от време. Тя често включва кредитни плащания дължими суми, история на плащанията, различни видове вноски за закупени стоки и други движения по кредитната карта. В повечето случаи това се прави веднъж годишно.

В случай, че сте от хората, които имат изрядна кредитна история, вие ще знаете, че дори това да е така, тази информация не се подминава просто ей така. Много е важно да знаете какво се случва с парите ви – тези, с които разполагате и тези, които инвестирате в продукти и други плащания.

Ако искате и вие да имате добро познание по историята на кредитите си и да бъдете наистина изрядно информирани, правете като успешните хора. Дори да сте наясно какво има в бележките за извлеченията, които получавате, все пак се информирайте. Едва ли ще загубите твърде много време. Докато преглеждате данните, направете сравнения с другите си месечни извлечения.

Така ще бъдете напълно сигурни, че не са се получили разминавания между това, което сте плащали с картата и това, което фигурира в официалната справка на банката. Така, дори да имате и малка или по-сериозна причина за притеснение, можете да се свържете с банковите служители навременно, за да решите изникналия проблем.

Точно така правят успешните хора. Не става дума единствено за собственост и пари. Говорим за висока доза заинтересованост, която се явява идеалният начин да предпазите себе си и банковата си сметка от нередности или финансови проблеми. Така няма да се случи и евентуално влошаване на кредитния ви рейтинг, в случай на появили се неточни данни.

Друга много важна стъпка за вас, ако искате да бъдете с добра история на кредитите си е да банкирате някои услуги по интернет онлайн банкирането е сравнително нов метод, но много хора вече го използват за различни финансови нужди и ежедневни плащания. Защо не и вие?

  1. Дневник на месечните си и годишни доходи

Записвайте. Това е много важна функция, която трябва да бъда категорично навик за вас и семейството. Поддържането на добри баланси се влияе наистина добре от воденето на бележки и записки за всички плащания и приходи, които влизат в личния или семеен бюджет. Много хора смятат, че воденето на списък с тези данни не помага по никакъв начин на финансите им. Това е категорична грешка и я доказват редица факти. На първо място – така правят успешните потребители със също такава успешна кредитна история.

На второ място – по този начин можете да проследите кои неща в живота ви изразходват най-много средства, следователно бихте могли да прецените дали няма да се получи добре, ако съкратите някои разходи.

Успешните хора предварително отделят пари за покриването на плащанията по различни цели и задължения. Те са напълно наясно с месечния си бюджет и се отнасят напълно сериозно първо към задължителните плащания и сметки и чак след това към останалите допълнителни неща в ежедневието.

Няма реална причина, заради която да не направите подобна схема, в която да въвеждате всичките си приходни и разходни данни.

  1. Плащане с дебитна и кредитна карта – трябва да бъде следено

Много хора се подлъгват и несъзнателно забравят за доста от плащанията си с дебитна карта или друг тип подобна пластика. Да, този начин е супер удобен, пести време, притеснения и не се налага да носите големи суми в джоба си. Но от друга страна е доста по-опасен от друга гледна точка. Плащането с пластики рискува да се самозабравите и да не обръщате внимание на това къде и колко плащате по този начин.

Ето защо и това е един много важен принцип, който следват хората с успешни финанси и добра история на всичките си заеми. Те изкъсо следят всяко свое плащане с подобен тип карта. По този начин, макар и да не се занимават реално с банкноти, те са напълно наясно колко са изхарчили и за какво. Това е начин на стабилност от икономическа гледна точка и е добре всеки човек да има подобни навици, ако желае да бъде успешен в поддържането на добър баланс на сметките си.

  1. Обмисляне на евентуален нов кредит или карта

Хората, които държат достатъчно сериозно на своята финансова стабилност не действат прибързано. Не става дума за постоянно очакване на добри оферти на банкови продукти или заеми, когато са ви нужни. Говорим по-скоро за онези ситуации, когато просто се налага да обмислите доста подробно известна ситуация.

Подобна е нуждата от нов кредит или карта. Такъв продукт не е всекидневна случка, към която прибягваме, това е напълно ясно. На всеки обаче се налага спешна нужда от допълнителни пари. Ситуациите, които налагат това са не една и две, но начините в повечето случаи опират до едно единствено нещо – пари.

Когато не ви достигат, че сто се уповавате на варианта кредит. Това е правилен изход в много ситуации, тъй като решава проблемите ви мигновено. Трябва да е ясно обаче, че в един момент ида ред на връщането на сумата. Ако не сте сигурни дали бихте могли да се справите с изплащането, то тогава е редно да помислите добре дали да отваряте нова сметка и дука в бюджета си.

Какво правят хората с добра кредитна история? Дори те понякога прибягват към допълнителни финансови продукти и заеми по една или друга причина. Има нещо обаче, което ги различава от останалите в подобни ситуации. Те са абсолютно предпазили и преди всичко обмислят всяко свое действие и подпис под договор за нов кредит или друг тип парична услуга. Този тип хора не приемат кредитната карта само защото банката им я предоставя безплатно. Те стигат до това решение, единствено ако има нужда от него.

Ето защо е добре да не се изкушавате от всеки един баков продукт, който ви се предложи. Замислете се – ако реално имахте нужда от такъв, то най-вероятно вече щяхте да сте си го осигурили, нали така? Това е перфектно доказателство как понякога правим редица финансови грешки, макар и със съвсем малки суми. Ето защо, както казахме, е добре да бъдете максимално предпазили, за да не се стига до финансови грижи, с които не можете да се справите и по този начин да влошите сериозно кредитната си история.

  1. Защита на самоличността и данните

Много е важно да се пазите от кражба на самоличността и личните данни случаите на подобни проблеми са стотици и се увеличават с всеки изминал ден. Ето защо трябва да бъдете предпазливи. Като големи и разумни хора е добре да се придържате към някои правила, които да ви помогнат в това начинание.

Финансово успешните хора не предоставят личните си данни за каквото и да е просто ей така. Имайте предвид, че кражбата на самоличност е сериозно престъпление, от което са се опарили много хора по целия свят. Ако искате да действате максимално разумно в подобни ситуации, трябва да бъдете много бдителни.

Как да се предпазите от подобни проблеми?

Хората с успешна и добра кредитна история често преглеждат всички свои месечни извлечения за евентуални несъответствия и неточности. В случай, че вие се натъкнете на подобен проблем, мигновено се свържете с банката, която управлява и съхранява парите ви, както и борави с този тип лични данни. Понякога се налага да блокирате дори кредитните и дебитните си карти, в случай дори на бегло съмнение, че някой има достъп до тях с помощта на вашите лични данни.

В подобни ситуации от банката могат наистина да блокират картата и да реагират веднага. Така ще бъдете максимално разумни и няма да се притеснявате, че от ваше има ще бъдат направени сериозни разходи, парични тегления и други процедури.

Разбира се, по този начин и вие няма да имате достъп до парите си, но това е възможно най-добрият вариант, който да направите в подобна ситуация. Проблемът за вас ще бъде само за известно време, докато бъде установено решението му и защитени парите ви.

Кое е най-важното, за да бъдете и вие сред хората с добра кредитна история

На първо място следвайте правилата, които описахме малко по-горе. Ако имате свои принципи, които да ви поддържат в добра финансова форма, то не забравяйте и за тях. Много е важно да бъдете нащрек и често да следите отблизо всичко, което се случва с парите ви. Дори скоро да не сте извършвали сериозни и големи плащания или пък не сте получавали приходни суми, то това далеч не е причина да не бъдете в час с всичко, което се случва с парите ви.

Така поне биха правили успешните хора, които знаят какво искат. Ако и вие сте от тях, то бъдете наистина бдителни, проверявайте всичко по паричния си баланс и ще се радвате на една наистина добре кредитна история. От там нататък, всяко финансово начинание, което се стремите да постигнете е далеч по-лесно и изпълнимо.