Най-добрите начини да пестим пари

Най-добрите начини да пестим пари

Ежедневието ни е изпълнено с изкушения, които ни тласкат от двете крайности на „искам да си купя това“ и „по-добре да спестя пари“. Много често изпадаме в ситуации, при които не можем да вземем категорично и бързо решение, относно това кой тип хора бихме искали да бъдем. Дали да сме онези, които мислят и действат супер педантично, грижейки се за портфейла и личния си бюджет, сякаш той е държавен резерв или бихме били онези хора, които предпочитат да отделят време и пари за удоволствията в живота.

Във всички случаи, може би най-ефективното решение се състои в това да умеете да комбинирате тези два профила. Така ще бъдете човека, който е достатъчно разумен и пресметлив, за да може да действа едновременно умно и да не се лишава от твърде много неща, които му доставят удоволствие.

Как да пестим пари лесно

Все пак човек не трябва да бъде краен нито в мислите, нито в действията си. Финансовото състояние обаче, е друг момент, на който изрично трябва да обърнем внимание. На практика, нещата, които оказват влияние на паричния ви статус са редица.

 • Икономическото състояние в страната и региона, в който живеете;
 • Месечните ви доходи;
 • Наличието на допълнителни харчове за непредвидени ситуации;
 • Способността ви да пестите ефективно.

Това са една малка част от факторите, които се оказват наистина влияещи на портфейла и спестяванията ви. Но както казахме, характерните неща, които най-често източват сметката ни са онези малки ежедневни изкушения, на които трудно можем да устоим. Някои от тях са свързани със собственото ни емоционално щастие, други касаят нуждата от удовлетворяване на желанията на близките ни и любими хора. Независимо каква е вашата причина да не успявате да спестите пари, има начини, които да ви помогнат в тази насока. Все пак, за всеки проблем има конкретно решение.

Ако често изпитвате нуждата да се „покриете“ в последните дни до заплата, тъй като изкушенията, свързани с харчове са твърде много и със сигурност биха изтънили портфейла ви, имайте предвид, че със сигурност тази тенденция едва ли би си отишла сама. Нужна е вашата воля, както и желание да се справите с някои трудности и да спестите пари за черни дни. Това в крайна сметка носи голямо спокойствие и увереност, че можете да се справяте сами с личния си или семеен бюджет.

Но от къде да започнете? Кои са най-ефективните методи за пестене на финансови средства, без това да бъде непосилна задача или да нарушава ежедневния ви или емоционален баланс, свързан с покупките на някои стоки. Тук сме подбрали едни от най-важните и ефективи методи, които да ви помогнат да спестите част от заплатата и да я прибавите към другите спестявания.

 1. На първо място е нужен сериозен контрол

Важен е сегашният момент. Не отлагайте и си наложете този тип мислене и действие възможно по-скоро, дори сега, докато четете тази статия. Не става въпрос за обещание. Трябва да реагирате адекватно и да разберете, че го правите за себе си. Добра идея е да започнете с касичка или място в дома ви, където да събирате дадени малки или по-големи суми. Добър навик е винаги, когато се въздържите от дадена малка или по-голяма покупка, да оставяте в касичката си парите, които сте били на път да похарчите.

Друг вариант е да заделяте съвсем малки суми във вид на монети или дребни банкноти на определен период от време – всеки петък, всеки уикенд и т.н. Не използвайте никакви извинения пред себе си. В крайна сметка това е слабостта, която ви е довела до този момент.

 1. Ежедневните навици и разходи

Може би не го осъзнавате, но голяма част от парите, които харчим и не знаем къде отиват са предназначени за ежедневните ни разходи. Дори по цял ден да бъдете заети, малките покупки в кафетерията до офиса, закуската или обядът са онези „дреболии“, които в края на месеца се оказват сериозно перо и разход, от който бихте могли да спестите една част. Добра практика е да приготвяте обяда си у дома и да го взимате със себе си на работа.

По този начин ще спестите парите, които често давате в близкия бюфет или ресторант. Там цените е логично да бъдат завишени. Действайки по този план, вие ще имате не по-малко вкусна домашна храна, както и спестени пари за съответния ден, които спокойно можете да поставите в касичката си.

Имайте предвид и други финансови навици, които оказват влияние на джоба ви. Това са сутрешните кафета, а понякога и цигари, които също са фактор, който влияе на бюджета ви. Ако работите в големия град и край офиса ви има предимно скъпи кафетерии, можете да приготвяте топлата напитка у дома. След това да я отнесете със себе си на работното място с помощта на термо чаша.

По този начин ще успеете да намалите всекидневните разходи и в края на месеца ще забележите реалния ефект от всичко това. Въпросът е в това да изградите подобни навици.

 1. Пазарувайте по време на специални разпродажби

Дори качествените марки дрехи, обувки и други стоки могат да бъдат намерени на различни разпродажби и подобни случаи, при които добри и реномирани брандове са достъпни на ниски цени. Следете рекламите в социалните мрежи и интернет, свързани с различни промоции и винаги сравнявайте цените на продуктите, които купувате. Дори да звучи твърде педантично, често се оказва, че харчим най-много пари за необмислени и непланирани покупки.

 1. Продайте ненужното

Огледайте се у дома. Прегледайте гардероба и ще забележите поне няколко чифта дрехи, които не носите, но все пак „складирате“ поради незнайни причини. Имайте предвид, че това в никакъв случай не ви върши добра услуга. Не става въпрос просто да се отървете от пуловер, дънки или няколко тениски, които не използвате. Идеята е да се включите в някой от често организираните „секънд хенд“ базари и там да предложите вещите, от които нямате нужда. Това е един доста лесен и ефективен начин да спестите (и да акумулирате) пари.

 1. Ограничете клубовете

Посещението на барове, нощни заведения, клубове и ресторанти е доста приятен навик, който обаче оказва сериозно въздействие на джоба ви. Ето защо е добре да осмислите още веднъж приоритетите си и да намалите месечните излизания навън с приятели и познати до известна степен. Така със сигурност ще успеете да спестите не малко количество средства, които да вложите в нещо друго или просто да заделите малка сума. Ако това стане тенденция, тя ще се увеличава със сигурност.

За да ви бъде по-лесно, просто измислете други занимания, които да заместят достатъчно добре честите посещения на заведения за хранене.

 1. Спортувайте умно

Идеята тук е да намалите разходите за скъпи фитнес зали. Ако си направите труда да проверите колко ви струва този тип тренировка на месец, вероятно ще бъдете леко фрустрирани. Можете да намалите тази тенденция, като просто намерите алтернативни начини да се грижите за тялото си. Тичането е перфектен метод да поддържаме фигура, а факт е, че вече всеки парк разполага с безплатни за използване фитнес уреди, които могат да ви бъдат напълно полезни.

 1. Планирайте разходите си по почивката

Ранното закупуване на самолетни билети или запазването на хотел за лятната ваканция със сигурност ще ви спести разходи. В повечето случаи компаниите, които предлагат подобни туристически услуги и продукти предоставят варианти за ранни записвания. По този начин те гарантират сигурна маса с клиенти, а вие получавате по-ниски цени на дадените услуги.

 1. Придържайте се към списъка за пазар

Много хора тръгват към близкия супермаркет без ясната идея какво искат да си купят. За да избегнете излишните разходи е добре да имате цел и дори кратък списък с покупките, от които се нуждаете. По този начин няма да се стига до необмислени харчове и екстремни решения за продукти, от които не се нуждаете или от които можете да се ограничите.

 1. Мислете творчески за всеки разход

Когато се нуждаете от определена сума и се насочвате към най-близкия банкомат, помислете дали той е на банката, която обслужва картата ви. Голяма част от хората не осъзнават съвсем дребни ежедневни харчове, които правят по този начин. Ако се насочите към което и да е подобно устройство, рискувате да бъдете таксувани няколко лева в повече. Идеята да си спестите това не е никак лоша, особено ако често се възползвате от подобна услуга.

 1. Използвайте приложения, които намират промоции

Има различни видове мобилни приложения, които могат да сравняват цените на различни стоки от една сфера. Така, използвайки свойствата на дигиталните услуги, вие ще можете да намерите най-добрите цени за дадени стоки само за няколко минути през телефона си.

 1. Следете месечния си бюджет

Имайте предвид, че добрата информираност е една от най-важните стъпки към добър баланс на спестяванията. Когато си водите подробен списък на разходите и приходите всеки месец, със сигурност ще имате перфектна яснота за това как се движите финансово. По този начин можете да забележите всички онези малки и невидими харчове, които правите ежедневно. Така, след добра преценка, ще успеете да намалите една част от тях и да постигнете заветната цел да спестите желаната сума за месеца.

 1. Не избирайте „най-най“ услугата

Когато планирате екскурзия или просто тръгвате на път през свободния си уикенд извън града, избягвайте да се насочвате към най-скъпите оферти. Имайте предвид, че в повечето случаи, вероятно има редица начини да си изкарате добре и без да запазвате стая в 5-звезден хотел. На подобно място е логично всичко да бъде много по-скъпо. Спа процедурите, цените в ресторанта, както и всички други екстри със сигурност ще костват много повече. Вместо това, имате редица варианти, които просто ще намалят звездите на хотела, в който отсядате. Това е перфектен начин да спестите известна сума, която да допринесе на „пълнежа“ на касичката ви.

 1. Пътувайте умно

Когато сте тръгнали на път е добре да имате план за града и страната, в която ще пребивавате. Там има специални закони и правила, които ако следвате, със сигурност ще успеете да намалите разходите си и логично да намерите начини да пестите, макар и да си доставяте дадени удоволствия. На първо място се стремете да избягвате супер туристическите места в дадената локация. Там заведенията и храната, която си купувате са със сигурност по-скъпи, понякога дори в пъти.

Когато резервирате билети за полет, не е нужно да се възползвате от платената услуга за избор на конкретно място. В крайна сметка става дума за няколко часа транспорт, който можете да понесете и без да сте седнали до прозореца.

Информирайте се за местата, които искате да осетите. Богатството, което ни предоставя съвременния свят се нарича информация. Когато сте с намерение да посетите музеи, ресторанти, клубове и различни мероприятия, когато се намирате в чужбина, можете да планирате всичко предварително и да сте наясно със стойността на всяко ваше желание. Проверете цените на музеите, пресметнете колко ще ви излезе една вечеря в ресторанта, който сте избрали. Всичката тази информация може да бъде намерена в интернет невероятно бързо и лесно.

За целта можете дори да използвате различни мобилни приложения, в които потребители споделят своите преживявания в дадените заведения и могат да наклонят везните с ценна информация за местата, които желаете да посетите.

От друга страна, пътуванията се състоят и от много безплатни дейности, които ще се отразят чудесно на джоба ви. Това е перфектен начин да успеете да си предоставите емоционалното щастие от пътуването и в същото време да не влезете в прекалено големи разходи.

Друг важен момент, когато резервирате пътуване е да подберете правилно локацията, на хотела, в който ще бъдете. Ако той бъде максимално близо до дестинациите, които искате да посетите, няма да се налага да използвате транспорт.

 1. Философията на пестенето на пари

Тя е много тясно свързана с нещо друго, което е изначално важно. Това е приходът. Има максима, която гласи, че не трябва да се притесняваме от големи харчове, а от малки приходи. Няма нищо по-важно от това не само да пестите и да изпитвате трудност от това, а просто да имате стабилен и достатъчно висок месечен приход. Това е принцип, който трябва да се стремите да следвате.

Начините да постигнете това касаят сериозно количество упоритост, работа и внимание към бюджета, който поддържате. Въпреки това, независимо колко пари заработвате, е добре да бъдете винаги наясно с поддържането на баланс, когато става дума за практичност. Пестенето на пари изисква точно тази перфектна комбинация от доходи и разумни харчове. Именно този начин на живот и мислене ще ви помогне да се справите с финансовите пречки и да създадете положителна стабилност в бюджета си.