Теглене на заем при лошо кредитно минало

Теглене на заем при лошо кредитно минало

Лошото кредитно досие влияе не само върху способността ви да изтеглите малко пари на заем при нужда, но може да намали шансовете ви да предприемете големи и съдбоносни действия, като например да си купите апартамент. В някои страни на Западна Европа и Северна Америка това дори може да ви попречи да си намерите и да започнете нова работа, макар и да покривате всички други критерии.

Това лесно може да отчае повечето потребители и дори може да ги откаже да опитат да изтеглят заем в бъдеще. Но докато банките имат желязна политика в това отношение и масово отказват заеми на хора с лоша кредитна история, това съвсем не означава, че няма какво друго да се направи.

Ако имате подобен проблем, препоръчваме ви да подадете заявка за бърз кредит. Това може да се окаже единственото възможно решение да се сдобиете с потребителски заем.

Голямата полза от ползването на тази услуга е, че спестявате наистина много време. Не е нужно да обикаляте от един на друг заемодател. Просто трябва да си направите малко проучване за да подберете добре най-подходящата фирма за вас. Просто изпратете заявката и не се тревожете за останалото.

Заем при лошо кредитно минало – как е възможно

Обяснението на този въпрос е наистина много елементарно. Има не малко фирми за бързо кредитиране на пазара и може би сте забелязали, че при повечето от тях е на лице едно и също конкретно изискване – да имате постоянна работа и да сте наети на безсрочен трудов договор.

Това дава възможност да изтеглите дадена сума, след което вие сами да си бъдете гарант на базата на трудовия договор, който имате. На практика, вашите вноски ще се поемат от всяка следваща работна заплата.

В определени случаи, ако сумата е малка, тя може да бъде погасена под формата на една единствена вноска, На практика, този метод на работа определя и по-малките размери на бързите заеми, за което споменахме само преди миг.

Заемодателите просто искат да са спокойни, че вие ще можете сами да покриете своите задължения към тях. Съответно, при ползването на този тип финансиране вашето трудово възнаграждение може да предопредели и размера ба заема, за който можете да кандидатствате.

Какви са предимствата

Сама по себе си, тази услуга има много предимства и едно от тях е, че бързите заеми могат да подобрят вашата кредитна история. Ако няколко пъти подред вземете малка сума пари и след това се разплатите както трябва, това неминуемо ще бъде отбелязано във вашето кредитно досие.

По този начин, вие можете да положите пред себе си една по-добра база, на която да кандидатствате за по-голям заем след време. Това може да ви бъде много полезно ако например искате да изтеглите в бъдеще ипотечен кредит за закупуване на нов дом за себе си. Ето и някои от другите предимства на този вид финансова услуга:

Висок процент доволни клиенти

Факт е, че въпреки всичко, което се казва за бързите заеми, над 90% от хората, които някога са се възползвали от тях, са доволни от услугата и в един или друг момент се връщат обратно. Приблизително ⅔ от потребителите теглят след време повторен заем и това е ясен сигнал, че все пак към този тип фирми може да се прояви доверие и повторното завръщане е най-добрият начин да се докаже това. Най-интересното е това, че при повторно завръщане, хората изпитват много по-малко опасения и притеснения;

Бърза реакция при нужда

При нужда от заем много често парите са необходими на момента и времето за реакция е от много голямо значение. За съжаление, повечето банкови институции не могат да откликнат толкова бързо, което се дължи на необходимото техническо време за да обработят документите. Това дава път на други институции, способни да отреагират незабавно при остра нужда от пари.

Възможност за теглене онлайн

Голяма част от компаниите в този бранш правят всичко възможно за да реагират колкото се може по-бързо и по тази причина ви предлагат възможност да изтеглите сумата, от която се нуждаете онлайн. Това спестява изключително много време и разкарване, позволявайки ви да оптимизирате своите ангажименти по един много разумен и добре премислен начин;

Висок процент одобрение

Обикновено повечето кандидати биват одобрени, освен ако няма някаква конкретна и сериозна причина за обратното. Отказ се получава тогава, когато хората не са назначени на постоянен трудов договор и нямат някакъв постоянен източник на доходи, с който да обезпечат своите задължения. Тогава, дори и да сте напълно сигурни, че ще успеете да се справите с погасяването, все пак най-вероятно ще ви откажат парите, за които кандидатствате;

Не се изисква гарант

Едно от безспорните предимства е липсата на необходимост да се търси гарант. Имайте предвид, че това е голямо удобство, което в повечето случаи, за съжаление, не оценяваме. Ако, обаче, ви се наложи да търсите гарант, който да обезпечи вашите задължения, едва тогава осъзнавате колко много грижи си спестявате. Гарант, както вече казахме, сте сами на себе си.

Има ли все пак фирми, които гледат кредитната история

По правило, такива фирми няма и това, както вече споменахме и по-рано, се дължи на по-малките размери на заемите и различните методи на погасяване. Независимо какво пише във вашата кредитна история, това не е един от критериите, които определят дали ще ви одобрят.

Въпреки това, важно е да знаете, че всяка една фирма си запазва правото да ви даде отказ, в случай, че прецени това за необходимо. Макар че компаниите нямат навика да гледат дали в миналото сте били коректни платци, твърде вероятно е те да предприемат индивидуален подход и да ви откажат ако счетат, че няма да сте в състояние да изплатите това, което искате да получите.

Лоша кредитна история към съответната компания

Докато за почти всички фирми е без значение това дали сте били или не коректни платци в задълженията си спрямо други финансови институции, то за всички е важно и е от огромно значение дали сте били коректни спрямо тях.

Така например, ако в миналото сте били клиент на дадена компания и по някаква причина не сте погасявали вноските си по съответния ред, вие почти сигурно ще получите отказ.

Всяка фирма от този сектор пази информация за това дали сте били техни клиенти и какъв опит са натрупали с вас. Ако той е положителен, това ще ви улесни при кандидатстване за заем. Ако пък не, това ще се отрази доста негативно.

Кога се изгражда лоша кредитна история

Лошата кредитна история се изгражда постепенно. Това се случва когато изтеглите известна сума пари, която след това не погасявате както си му е реда. За да сме по-конкретни, ако редовно забавяте вноски или пък ако внасяте по-малки суми от посоченото, това се отразява негативно.

Не по-различно е положението и ако в сметката си нямате достатъчно пари в момента, в който заемодателят се опита да изтегли определена сума за да покрие с нея дадена вноска.

Интересно е, че липсата на история понякога се тълкува дори по-лошо от негативната такава. Това в пълна сила се обяснява от старата поговорка, която гласи, че нищо не е по-страшно от неизвестното.

И все пак тя може да се поправи

Кредитната история на човека не е константна величина, която да стои непроменена във времето. Всеки път когато извършваме на кредит дадена финансова операция, ние всъщност я градим. Това се отнася не само когато теглим заеми, но и когато купуваме стоки на лизинг и след това месец след месец ги изплащаме.

Независимо дали сме закупили лаптоп и го изплащаме на 2 месечни вноски или пък мобилен телефон, който искаме да погасим напълно за една година, ние винаги градим базата, върху която в последствие институциите решават как да процедират когато кандидатстваме за финансиране. Интересното е, че повечето хора дори и не се замислят за това, че градят кредитна история, дори и когато пазаруват в големите и малки търговски вериги.

Най-хубавото е, че тази история не само, че може да се поправи с времето, но дори можете да работите целенасочено в посока нейното подобряване. В редица западни страни, а вече и в България, ще видите млади и хора на средна възраст, които целенасочено се опитват да работят върху това да повишат своя рейтинг пред кредитните институции. Това се дължи на факта, че все по-често се налага да кандидатстваме за ипотечни и други заеми, с които да подредим живота си по начина, по който желаем той да бъде.

За хората с повече пари

Един от най-големите куриози в света на финансите е това, че в редица случаи хората с повече пари имат лоша кредитна история. Това се дължи единствено на факта, че те не се нуждаят от закупуване на стоки на кредит, което от своя страна води до липса на информация за това дали те са надеждни или не. Такива случаи, обаче, са сравнително редки и обикновено негативните данни са подплатени с информация, която сигнализира за ненадеждност.

Всичко си има давност

Дори и ако имате лоша кредитна история, имайте предвид, че това не е завинаги. Все пак, подобно нещо си има давност. Така например, дори и ако не сте изплащали заемите си навреме и ако сметката ви е била празна в моментите, в които е трябвало да се погасяват вноски, все пак след 5 години всички подобни данни се изчистват. Това ви дава възможност да коригирате своята финансова култура и да се научите да правите нещата правилно още сега. За това никога не е късно, а резултатите могат да бъдат безценни за вас. Все пак, никога не се знае за какво могат да ви потрябват повече средства.

Особености при лошо кредитно минало

Дори и при подобни обстоятелства, компаниите за бързо финансиране няма да ви откажат отпускане на заем, защото и без друго конкуренцията е наистина жестока. В повечето случаи, обаче, той ще ви бъде предложен при малко по-различни условия. Нека видим какви точно са те:

Сроковете могат да са по-кратки

За да се подложат на по-малък риск, фирмите за отпускане на бързи пари могат да ви отпуснат заем, но той да бъде по-краткосрочен, отколкото се предлага иначе. Имайте предвид, че фирмите може и да не ви отказват финансиране, но те все пак осъзнават по-високите рискове, които евентуално предприемат с не малка част от своите клиенти, в това число и с вас, в случай, че сте част от тази група;

Сумите могат да са по-малки

Едно е почти сигурно и то е, че сумата, която фирмите ще се съгласят да ви отпуснат, ще бъде по-малка от тази, която очаквате. Това се дължи на мерките за сигурност и защитната политика на компанията. На практика, фирмата, която и да е тя, осъзнава, че поема риск с вас и има вероятност да не можете да погасите задълженията си и по тази причина ви предлага финансиране в по-малки размери;

По-малко опции

Твърде е вероятно някои от опциите по финансиране да не са достъпни за вас, в случай, че имате лоша кредитна история. Това може да се отнася за някои по-облекчени заеми с по-ниски лихви и такива, които са по-разсрочени във времето;

Не се отказвайте

Да се отървете от негативната информация в кредитния регистър може да е много трудна и пипкава задача, която да изисква много време, но не е невъзможно. Както казахме и по-рано, всичко си има давност. Вероятно най-добрият начин да направите това е като поетапно погасите всички свои натрупани задължения.

За да увеличите резултата си до ниво, достатъчно високо, за да получите одобрение за кредитна карта например или за да достигнете до левел, в който да ви одобрят за ипотечен кредит, може да ви отнеме малко повече време, но това не означава, че е невъзможно.

Най-добрият начин за това е да се търсят нови кредитори, пред които да се докажете като коректен платец. Казваме нови, защото в повечето финансови институции няма да ви позволят да теглите заем ако вече един път са имали проблеми с вас.

Променете навиците, за да промените бъдещето

Както се казва в една стара народна мъдрост, “Ако продължавате да правите това, което винаги сте правили, ще продължавате да получите това, което винаги сте получавали.” С други думи, за да изградите нов кредитен рейтинг, трябва да замените вашите лоши стари навици с нови, по-различни.

На първо място, трябва да отчетете кое е онова, което ви дърпа настоятелно назад и да го зачеркнете от списъка с неща, които правите. Опитайте се целенасочено да се справяте с това, което ви дърпа назад.

Ако притежавате и ползвате кредитни карти, подобряването на вашия рейтинг означава, че трябва да оставате доста под кредитния си лимит и да плащате сметките си с кредитни карти навреме, за предпочитане в пълен размер.

За да се справите по-лесно, добре е да поддържате само една карта, с която да извършвате разплащания. Колкото повече са те, толкова по-неприятно е за вас и по-трудно да следите дали всичко е както трябва.

След време ще имате по-голям избор

Ако плащате стриктно всичко, постепенно вашата кредитна история ще се подобри. Стъпка по стъпка ще се изгради нова, по-добра, която ще ви позволи да разполагате с много по-голям избор пред себе си.

Като за начало, фирмите за бързи заеми ще облекчат условията, при които ще ви финансират, което ще ви позволи да спестявате повече и по-лесно. Освен това, ще можете съвсем скоро да теглите отново и заеми от банки, което ще ви позволи да избирате най-добрия кредитен продукт според нуждата си на момента.