Как да избегнем тегленето на заем

Как да избегнем тегленето на заем

Често се изкушаваме да изтеглим кредит, без наистина да се нуждаем от това. Понякога го правим, защото ни изглежда модерно, а друг път – защото ни се струва, че всички други също го правят. Истината е, че човешкият мозък е устроен така, че да ни дава сигнал за тревога много преди наистина да се е случило нещо обезпокоително или тревожно.

Ето защо когато изпаднем в затруднено положение, на първо място трябва да си помислим дали наистина положението е толкова сериозно. Важно е да се научим да разпознаваме наистина спешните ситуации.

Така например, ако предстои утре да ви спрат тока, а вие нямате възможност да го платите сега. Това вече е наистина спешно положение и можете да вземете мерки и да изтеглите сумата, от която се нуждаете. За съжаление, хората посягат към бързите заеми с повод и без повод, което в последствие само увеличава техните финансови затруднения.

Преди да посегнем към заемите, на първо място трябва да помислим до колко е спешно положението и дали не търпи отлагане. Ако не, то на първо място трябва да познаваме този тип услуга добре.

Какво представляват бързите кредити

Преди да сме казали как да избегнем тегленето на заеми, нека първо ви запознаем по-подробно със самата услуга. И така, бързите заеми притежават следните няколко основни характеристики:

Предлагат се за кратък период от време

Обикновено фирмите, които предлагат тази услуга, изискват да погасите задълженията си към тях за много кратък период от време. Това могат да са две или три седмици, но обикновено срокът е много по-кратък от този на банките;

Предлагат се в малки размери

Най-често се отпускат суми, които не надвишават минималната работна заплата. Освен това, размерите на заемите са в повечето случаи тясно свързани с размерите на работната заплата;

Ниски изисквания

В по-голямата си част, бързите заеми се предлагат при изключително опростени и елементарни условия, а критериите за одобрение са изключително ниски, което прави този тип финансиране изключително лесно достъпен за всеки. На практика, има само едно единствено изискване и то е да имате сключен постоянен трудов договор с работодател;

Лихвите по кредитите

Говорейки за лихвите, които трябва да плащаме при тегленето на бърз кредит, има няколко момента, за които е добре да сте малко по-информирани. Когато разглеждате предложенията на дадена кредитна компания и когато мислите над лихвения процент, редно е да знаете малко повече за начините, по които той се изчислява.

Възможно е лихвата да се изчислява на ден

Макар че много компании за бързо финансиране ви дават фиксирана лихва за периода на кредита, съществуват не малко такива, които предпочитат лихвата да се изчислява на ежедневна база. Това означава, че колкото повече време забавите заема, толкова повече нарастват вашите задължения;

Понякога е възможно да са фиксирани

По-големите компании напоследък предпочитат лихвата да е фиксирана. Те ви казват, че ако например изтеглите 200 лева, трябва да върнете 207. Това се прави за да бъде системата по-лесна за разбиране от потребителите и за да ги накара по-лесно да се осмелят да изтеглят заем;

Възможно е да се направи преизчисляване

Ако вие нарушите сроковете за погасяване и пресрочите своя заем, фирмата съответно ще ви наложи по-висока лихва за периода след това. По този начин компаниите се опитват да ви накарат да бъдете стриктни и точни, без да правят компромис със спазването на правилата;

Има допълнителни такси

Това, за което малко хора се замислят е, че много често има и малки допълнителни такси, като например таксата за обработка на документите. Те не са големи като сума, но ако теглите 200 лева, а самата такса е 20 лева, сами разбирате, че тя представлява доста голям процент от заема, който теглите;

Има и безлихвени заеми, но при определени условия

Много често попадаме на обяви за безлихвени заеми, но истината е, че много рядко сме достатъчно добре запознати с начина, по който тези безлихвени заеми действат. Ето какви могат да са условията по тях:

При бързо погасяване

Най-често ще попаднете на оферта за безлихвен заем, който, обаче, остава такъв единствено ако го погасите изключително бързо, например първите 7 дни, след деня в който сте го изтеглили. Много често хората теглят малки суми, след което остават изненадани, че дължат и лихва, предвид първоначалното представяне на заема.

При първо теглене

Възможно е да сте теглили заем и в миналото и тогава има голяма вероятност да не получите безлихвено финансиране. Много фирми предлагат тази оферта за да могат по този начин да рекламират услугата си и да се популяризират.

За редовен клиент

Някои компании предлагат безлихвени заеми на свои клиенти периодично. Например всеки трети заем или всеки четвърти е напълно безплатен. Тук използваме думата безплатен, защото все пак лихвата е цената на финансовата услуга, която се използва.

Целта във всички случаи е една и съща – реклама на съответната компания и привличане на нови клиенти. Имайте предвид, че конкуренцията става наистина много сериозна, което води след себе си все повече подобни предложения и отстъпки.

Как да избегнем тегленето на бърз заем

Макар че законът е много строг по отношение на фирмите от този сектор, все пак тегленето на пари от финансова институция винаги може да крие някои подводни камъни, които в последствие да ви затруднят много.

Особено внимателни трябва да бъдете ако не сте съвсем уверени и сигурни дали ще можете да изплатите заема, когато той стане дължим. Имайте предвид, че при тази форма на финансиране се набляга на бързото погасяване, така че не можете да очаквате много дълги срокове.

Най-добрият начин да избегнете потенциални главоболия е да се опитате да се справите с проблема си сами. Другото, което можете да направите, това е да повишите своя кредитен рейтинг, което ще увеличи и шансовете ви да попаднете на по-добри условия.

И все пак, най-добре е изобщо да не трупаме задължения. В този ред на мисли, ето какво можем да направим и върху какво да поработим за да не се стига до нуждата от теглене на заем:

Плащайте сметките си навреме

Плащането на вашите сметки за ток, вода, газ и телефон навреме и изработката на план за справяне със задълженията са може би най-добрите начини да си спестите тегленето на заем. Ако има нещо, което всеки месец заема основно място във вашите разходи, помислете как можете да се справите с това. Ако това са разходите за цигари, спрете пушенето, а ако харчите твърде много за храна, избирайте по-прости продукти;

Помислете да натрупате малко спестявания

Обмислете възможността да натрупате малка сума пари и си изградете система как точно да направите това. Ако пък вече сте заделили малко пари, винаги е по-добре да се възползвате от тях, отколкото да теглите заеми от фирма. Не забравяйте, че ние всички понякога изпадаме в затруднено положение и няма нищо лошо в това да изтеглите малко от онова, което вече сте заделили, стига да имате основателна причина;

Поискайте помощ от близки

Винаги е за предпочитане да помолите свой близък за малка сума пари, вместо вие сами да се опитвате да решите проблемите на целия свят. Не се безпокойте да поискате помощ, просто изберете доверен човек, пред който можете да се отпуснете;

Как да имаме достъп до по-изгодни условия

Колкото и да си правим добре сметките, все пак понякога няма как да се измъкнем от необходимостта да изтеглим заем. В един или друг момент това се налага на почти всеки човек. Но докато повечето хора в един или друг момент могат да изпитат нужда от финансова помощ, то възможността за теглени на всеки е различна.

Голяма заблуда е, че всички хора теглят заеми при едни и същи условия. Нека да бъдем реалисти – няма как условията да са еднакви за всеки човек, имайки предвид това, че не всички хора са еднакво надеждни.

Докато един надлежно плаща всички свои задължения на часа и не търпи просрочване на вноските си, то друг забравя или няма възможност да го направи. Съответно, това води и до много различни условия за потребитeлите.

Подобрете кредитния рейтинг

Идеята да усъвършенствате кредитния си рейтинг е според мнозина най-доброто дългосрочно решение. Освен бързите заеми, на финансовите пазари има и не малко други възможности за проучване на финансова помощ, когато имате спешна нужда от бързи пари. Действително, в редица случаи именно това е най-удачното решение, но все пак не бива да бъдем ограничени единствено от възможността за бърз заем. Ако сме се погрижили за това да имаме добра кредитна история, тогава бихме могли да разполагаме и с кредитна карта, която ще ни позволи да плащаме когато нямаме налични пари в на разположение;

Договаряне с текущи кредитори

Преди да изтеглите заем, опитайте се да договорите условия, които най-много отговарят на вашите нужди. При всички положения ще трябва да плащате лихви за парите, които сте използвали, но все пак няма да е зле ако можете да договорите леко условията. Така например, ако можете да намалите вноските като ги разсрочите във времето, това може да направи погасяването много по-лесно за вас при всички положения;

Преди всичко останало, обаче, не забравяйте, че всеки лев, който изтеглите после трябва да се връща. Възможността да изтеглите на заем известна сума пари може и да ви изглежда като бърза корекция на вашите финансови проблеми, но не забравяйте да действате наистина с повишено внимание, защото все пак това са си задължение. Да, вие действително ще платите някоя сметка с тези пари и ще решите даден финансов проблем, но не забравяйте, че след него идва друг, който също ще чака вас.

А защо да избягваме тегленето на заем

Бързите заеми се радват на много голям обществен интерес и търсенето на тази услуга действително нараства постоянно. Те могат да бъдат много полезни, но винаги когато иде реч за теглене на пари, трябва да се замислим за някои неща, които все ни убягват.

Парите се връщат с лихва

Винаги когато ви дойде на ум да теглите по-малка или по-голяма сума пари на заем, трябва да си припомняте и това, че тези пари ще трябва да се връщат, и то съвсем скоро. Плюс това, ще дължите и лихва за това че се ги ползвали. Това винаги води до още един допълнителен разход, който да натежи върху вашия бюджет;

Има и други опции

Може и да сте изключили това напълно, но все пак е добре да си припомните и това, че съществуват различни възможности. Проучете другите си краткосрочни решения, преди да вземете решение за теглене на заем. Винаги можете да се опитате да помолите свои близки хора за малък заем, а ако наистина сте в нужда, бъдете сигурни, че ще има хора, които да откликнат.

Откажете се от нещо

Първо помислете за нещата, без които човек не може да съществува – вода, храна, енергия, дом. След като се погрижите за непосредствените си нужди, вижте колко би ви излязло всичко това. Следва другата важна крачка – преценете какво можете да промените, за да избегнете бъдещи финансови проблеми. Огледайте тези жизнено важни нужди и помислете как можете да ядете по-проста храна, как можете да харчите по-малко енергия (ток, газ) и как бихте могли да спестите от вода. Ако плащате наем, помислете как да направите този разход по-малък. Работете върху подобряването на кредита си и ремонтирайте бюджета си, за да намалите разходите и да спестите пари.

Ново начало

След като вече веднъж сте се справили с това положение, вече можете спокойно да помислите как да сте по-разумни в бъдеще. Имайте едно на ум, че и след време пак ще се нуждаете от пари, ето защо е добре да предвидите малка сума за спешни случаи. Помислете също какво можете да направите за да си създадете малък фонд със спестявания. Дори и да живеете с минимална сума, винаги можете да се научите как да спестявате пари. Имайте предвид, че това не е толкова сложно, колкото ви изглежда и е необходимо единствено да бъдете малко по-разумни и внимателни с разходите, които правите.