Защо да не прибягваме към лихвари

3 причини никога да не взимате заем от лихвари

Обикновено нуждата от заем възниква неочаквано. Никой не предполага, че след един или два месеца ще му се наложи да изтегли заем, за да си плати някоя сметка. Та нали, ако беше така, въпросният човек щеше сам да си задели нужните средства и да се оправи с положението сам, без да му се налага да търси помощ?

Защо да не вземаме кредит от лихвари

Обикновено най-доброто решение при внезапно възникнала дупка в месечния бюджет ще откриете в лицето на лицензираните кредитни компании, които са специализирани в отпускането на малки заеми. Те предлагат на своите клиенти сигурност, бързина и удобство, съчетани с разумни условия и приемливи лихви.

Кои обаче са най-лошите варианти за финансиране в случай на нужда? Най-вероятно са много, но едно със сигурност не бива никога да правите – да теглите заеми от лихвари! Ето и три причини защо никога не бива да правите това.

  1. Лихварството е незаконно. Имайки това предвид, няма нищо по-нормално от това да се въздържате от ползването на този тип “услуги” и да намерите друг законен начин на финансиране, например кредит от банка, кредитна компания и други.
  2. Лихварството е опасно. Никой не може да ви гарантира, че няма да бъдете наранени по някакъв начин, ако сте ползвали услугите на някой лихвар. Както може да се види от криминалната хроника в медиите, лихвари често биват заловени след оплаквания от пострадали, че върху тях е било упражнено насилие или са им били отправяни заплахи. Медиите често предупреждават, че хората не бива да използват услугите на лихвари, защото в противен случай могат да бъдат измамени чрез най-различни схеми.
  3. Лихварите мамят. Според публикации в медиите, не рядко се случвало хора да теглят пари от лихвари срещу гаранция с недвижим имот, а в последствие лихварите намирали начини да вземат имота с измама. Никога не можете да вярвате на коректността на лихварите. Обикновено тяхната цел е не да ви дадат заем, а да ви измамят по някакъв начин, било то като ви вземат нереално голяма лихва, като ви накарат да подпишете неизгоден за вас договор или каквото и да било друго. Така че ако не искате да бъдете измамени, просто стойте на страна от лихварите.