Заем за финансиране на изолация

Целеви кредит за топлоизолация

При тегленето на кредит, човек винаги трябва да си спомня за старата българска поговорка “три пъти мери, един път режи”. И как иначе, та все пак става въпрос за сериозен ангажимент, който малко или много ще се превърне в тежест на семейния бюджет. Ако всичко обаче се премисли и изчисли внимателно, няма да има повод за притеснения и безпокойства.

Кредит за топлоизолация – същност и съвети

Една от разумните причини, които могат да накарат човек да потърси кредитиране в банка, без съмнение е топлоизолацията на жилището. Саниране, поставяне на нова дограма и други подобни могат да променят дома ви до неузнаваемост.

Ако сте българин, който живее в голям град, някъде през второто десетилетие на двайсет и първи век, то вие имате твърде големи шансове да сте се запознали по трудния начин с качествата (или по-скоро липсата на такива) при сградите панелно строителство, които са строени през късния социализъм.

Течащи фуги, мухъл по стените и тавана, течащи прозорци и вятър, който така упоритo влиза в стаята, че човек може да реши, че някак си е забравил да затвори прозорците. В подобно положение са десетки, дори стотици хиляди българи.

Това обаче лесно може да се промени. Повечето банки могат да ви отпуснат заем за топлоизолация, смяна на дограма, саниране и въобще за цялостно обновяване на жилището. Разбира се, много хора биха предпочели изцяло нов дом, но това не винаги е възможно. Все пак едно е да изхарчите няколко хиляди лева за ремонт, а съвсем друго е да похарчите 35 или 45 хиляди евро за ново жилище.

Инвестицията в старото панелно жилище също може да ви се отблагодари. Ако изтеглите кредит за топлоизолация и нова дограма, нещата драстично ще се променят. Най-малкото, вече няма да плащате толкова високи сметки за електроенергия, защото топлината ще си остава там, където и е мястото.

За подобен кредит можете да кандидатствате като го обезпечите с жилището, което искате да реновирате. Това, че кредитът е целеви означава, че банката ще иска гаранции, че ще инвестирате парите именно в реновиране на жилището си. Това ще ви издейства доста по-добри условия, срокове и лихви.

При подобни проекти лихвите могат да варират, но е реалистично да очаквате лихви от порядъка на 9 – 10% (понякога повече, а в други случаи – по-малко). Освен това някои банки предлагат и фиксирана лихва за различен период от време, например за първата година.