Предимства на дебитните карти

Дебитните карти и техните предимства

Дебитната карта се утвърждава все повече като любим разплащателен инструмент за десетки хиляди хора в България. Не малко хора дори я предпочитат пред кредитната карта. Вярно, наистина кредитната карта предлага по-разнообразни възможности, особено що се отнася до тегленето на пари на кредит, но от друга страна дебитната карта обикновено излиза на собственика по-изгодно.

Дебитните карти и предимства им

Дебитните карти с овърдрафт стават все по-популярни напоследък. Те успешно конкурират кредитните карти с това, че можете да теглите пари дори и когато дебитната ви карта е празна. Възможността да изтеглите повече пари, от колкото разполагате в наличност, ги прави едно много добро за клиента средно положение между предимствата на кредитната и дебитната карта.

Разбира се кредитният лимит е по-малък от този на кредитните карти. Може да бъде около 100 – 200 или дори 300 лева, макар че има възможности и за дебитни карти с овърдрафт до много по-внушителни суми, например 30 или 50 000 лева. Разликата с кредитните карти е, че парите трябва да се възстановят в по-малки срокове. От друга страна обаче, дебитните карти обикновено искат и по-малки лихви.

Дебитната карта с овърдрафт може да реши един голям проблем на много хора. Често се случва по една или друга причина работната заплата да се забави. Е, това вече не е толкова сериозен проблем, защото ще можете да теглите на кредит малки суми, които да погасят най-неотложните ви за момента разходи, например комунално битовите такива.

Дебитните карти стават все по-широко прието средство за разплащане при наемане на автомобил. Много широко е разпространено схващането, че кола може да се наеме само с кредитна карта, но напоследък много фирми приемат и дебитни карти, стига да са достатъчно добре заредени.

Не на последно място по значение е един безспорен факт. Ползването на дебитна карта ще ви помогне да държите стриктно под контрол вашите финанси. Винаги ще сте наясно къде и колко сте изхарчили, особено с помощта на супер популярното напоследък електронно банкиране.

Няма как да не сте забелязали, че когато имате в себе си малки суми в брой, а основните ви пари са в карта, вие сте много по-спестовни и по-малко склонни да харчите за неща, които всъщност не са ви нужни.