Заем за жилище

Жилище на кредит

В търсенето на ново жилище имаме две алтернативи. Първият вариант е да наемем такова. Винаги до сега се е считало, че тази възможност е по-евтина в краткосрочен план, но все повече хора не са на това мнение, особено като се има предвид все по-нарастващата цена на наемите в градове като София и Варна.

Жилищен кредит – същност, как е възможно?

Другата алтернатива е да си купим наше собствено жилище. Звучи много лесно на думи, но изисква огромна за българските стандарти инвестиция, която много хора, дори и такива с добри доходи, не са в състояние да направят.

Какво да направите, ако искате да инвестирате в ново жилище, но все пак средствата не достигат? В такъв случай можете да помислите за жилищен кредит. Много хора в България взимат именно това решение, тъй като е по-изгодно от гледна точка на това, че след като изплатите жилището си то на практика ще служи и на вас, и на следващите поколения след вас.

Средната възраст на търсещите жилищен кредит в България е между 35 и 45 години. Обикновено това са хора със средни доходи, които искат да устроят бъдещето си и това на своите семейства. Обикновено хората търсят кредитиране в определени норми като сумите, които най-често се споменават са между 35 и 45 хиляди евро или колкото е средната цена на едно не голямо жилище в София, Варна, Бургас и Пловдив.

Разбира се, преди да бъде отпуснат кредита, са необходими някои гаранции. В идеалния случай заемът може да се обезпечи с друга недвижима собственост, било то ваша или такава на ваши родители, приятели или роднини.

Това обаче не винаги е възможно. Ако няма кой да гарантира за вас със своя имот, бихте могли да теглите кредит с превод на работна заплата в банката. За целта трябва да имате добри доходи и добра работа с безсрочен трудов договор. Твърде е вероятно банката да поиска от вас да покажете, че имате част от парите и чак тогава да ви отпусне желания кредит.

Обикновено повечето жилищни кредити вървят с първоначално фиксирана лихва. В зависимост от вноските, това може да бъде за срок от 5 години, 10 години или друг период от време, след което лихвата може да се промени.