Плюсове и минуси на небанковото кредитиране

Преди да се решим да изтеглим заем от фирма, която се е специализирала в областта на небанковото финансиране, трябва да сме на ясно с това, че както всичко друго, тук също си има своите особености и тънкости. Ето какво трябва да се знае.

За какво са подходящи и какво точно представляват

Бързите заеми са форма на паричен аванс, която може да се използва за всякакъв вид нужди, който ви дойде на ум. Те са чудесен продукт за онзи, който знае, че ще може да ги върне обратно навреме.

При подаване на заявление за заем по Интернет, можете да получите одобрение в рамките на няколко минути. По тази причина този тип финансиране е подходящо за плащане на неочаквано възникнали задължения, за осъществяване на кратка ваканция или пък за закупуване на нещо, което смятате за необходимо, но в момента нямате пари за да го вземете.

Изключително облекченият процес на получаване на средствата при кандидатстване е това, което прави този вид заем толкова атрактивен.Всеки, навършил осемнадесет години, с редовна месечна заплата и собствена разплащателна сметка, има реалната възможност да бъде одобрен за подобен кредит.

Интересното е, че дори и хората с лоша кредитна история, имат реална възможност да получат заем, ако кандидатстват за малко пари при нужда. Поради висококонкурентния пазар може много лесно да намерите заемодател, който да ви предложи атрактивна лихва, а одобрението след кандидатстване вече отдавна не отнема по 2 или 3 дни.

Паричните средства след одобрение се депозират във вашата сметка в рамките на няколко часа, което прави достъпът до парите много бърз, лесен и удобен. Онлайн компаниите за бързи кредити са също един са чудесен вариант. Те в повечето случаи оперират единствено в Интернет, а това им позволява да работят с минимум персонал и да предложат доста добри условия.

Недостатъци на бързите кредити

Когато кандидатствате за заем, много е важно да обърнете специално внимание на споразумението. Цените (тоест лихвите) понякога достигат до 10% или дори 30%. Това се счита за висок лихвен процент и носи риск от възникване на невъзможност да се изпълни погасяването навреме. Това от своя страна ще доведе до допълнително увеличаване на лихвата и сериозни проблеми с кредиторската фирма.

В повечето случаи имате максимум 30 дни, в които да върнете заема с лихвата, в зависимост от плана си за погасяване. Хората, които вече имат някакви дългове се препоръчва да не използват този тип заеми, защото ще се окажат още по-затънали в задължения.

Кредитополучателите, които са решили да изтеглят заем онлайн, трябва да обърнат допълнително внимание, като е важно тогава да четат ситния шрифт дори още по-внимателно и да завишат критериите си в избора на фирма.

Друг недостатък е, че ако нямате фиксирано работно място или редовна работна заплата, няма да получите заем, независимо колко ви трябва и без значение, че сте сигурни в своята платежоспособност.

Ако нямате сключен трудов договор или пък банкова сметка, на която да получите парите, няма да можете да си осигурите заем, защото фирмата ще отхвърли вашето искане, дори и ако става дума за съвсем малки суми.

Ако се случи да изпаднете в подобно положение, може би е по-добре да се обърнете към близки и приятели, които да ви услужат с малка сума пари, вместо да се опитвате да изтеглите заем от друга компания. Това създава риск да попаднете на някоя не много лоялна и стриктна фирма.

Ако в края на краищата не сте успели да получите парите, от които се нуждаете, независимо колко фирми сте обиколили и колко близки сте попитали, помислете за кандидатстване за необезпечен личен заем. Тогава може и да се получи, но все пак не забравяйте да четете условията. А кой знае – докато получите сумата може и да се окаже, че тя просто не и е необходима.

Проблемите не идват по график

Проблемите нямат разчертан график. Те могат да се появят по всяко време и да бъдат с всякакъв характер, предизвиквайки сериозен финансов удар. Често може да възникнат нежелани и неочаквани разходи, които да окажат неблагоприятно влияние върху финансовото състояние на лицето.

Обикновено при тези обстоятелства, когато човек няма достатъчно финансови средства под ръка, той се оказва принуден да се възползва от услугите на този тип фирми. Кредитите от този сорт осигуряват на лицето малка сума, като предлагат в същото време сигурност за един наистина много кратък период от време, така че клиентите просто леко отлагат своите финансови проблемите.

Много често кредитополучателят получава пари, за които не е необходимо да се прави каквото и да било обезпечение. Това е една от главните причини за типичното бързо и понякога дори незабавно одобрение.

Има и един голям плюс – обикновено фирмите от сферата на небанковите кредитни институции не се интересуват от кредитното ви минало, но за това ще говорим по-късно.

Имайте предвид и това

  • Въпреки че заемодателите много често одобряват сумата без обезпечение, някои кредитори от съображения за сигурност позволяват да си доведете гарант, който да погаси вашия заем в случай на нужда.
  • Лихвата върху сумата на кредита е малко по-висока поради краткия срок на погасяване и необезпечението. Въпреки това сериозното предлагане на пазара и голямата конкуренция може да помогне на заемополучателя да намери кредитори, предлагащи конкурентни цени.
  • За да получите бърз достъп до финансиране, можете да изберете и опцията да ползвате някое онлайн приложение. Тук, както казахме и малко по-рано, заемите могат да имат доста ниски лихвени проценти. Освен това, много често условията при онлайн кредитирането са по-лесни за спазване, а лихвите са по-ниски.

Вашата кредитна история няма влияние върху процеса на одобрение

Една много голяма разлика от останалите форми на финансиране ще откриете в подхода на фирмите за бързо финансиране при одобрението на потенциалните си клиенти.

Те нямат нищо против да одобрят кандидатурата ви за заем, дори ако имате лоша кредитна история, твърде много неизплатени задължения в миналото или дори неотдавнашен фалит.

Това е нещо невъзможно при традиционния заемодател, каквато е банковата институция. Освен това, не е нужно да правите твърде много за комплектоването на документите, тъй като тяхната изискуемост е свита до минимум.

Не се изискват никаква форма на сигурност или кредитен рейтинг. Можете да получите достъп до този тип финансиране, дори ако имате трагичен кредитен рейтинг и нямате право да получавате пари от друга финансова институция.

По тази причина, много хора в нужда от малка сума пари, се насочват в тази посока. Фактът че тук шансовете им са реални ги кара да преглътнат малко по-високата лихва и да се възползват. Всичко, което трябва да покрие като изискване, е да се докаже, че имате постоянна работа и сте я задържали поне за известно време.

Все пак, без значение колко лесно е да получите пари от фирма за бързи заеми и дори когато това не изисква обезпечение, трябва да сте сигурни, че ще можете да изплатите сумата навреме.

Това е така, защото неплащането на дължимите суми навреме може да доведе до тежки санкции, като по този начин да увеличат цената на кредита до степен, в която да ви затруднят още повече.

Дискретност и професионализъм

Неотложните парични нужди могат да бъдат причина за сериозни тревога за всеки човек, особено ако сметките прииждат, а следващата ви заплата все още е далеч и не се очертава да я получите скоро.

Недостигът на средства между две последователни заплати може да се определи като обща характеристика за много от нас, което ни принуждава твърде често да се обърнем към семейството или приятелите си за помощ, с която да преодолеем тази ситуация.

Въпреки това, може да е доста неудобно да се обърнете към близък човек за финансова помощ, тъй като това предполага разкриване на вашето финансово състояние на това лице, било то и вашите родители.

Как да сме силни и независими ако зависим от близките си? По-подходящ вариант би бил да се обърнете към финансова институция за бързи кредити. Времето, обаче, е решаващ фактор, особено когато имате нужда от средства по спешност.

В същото време докато вие бързате, повечето финансови агенции включват в кандидатстването обширни документи, които да се попълнят преди да получите средствата.

Всичко това отнема вашето време или авторитет, както беше в първия случай с помощта от семейството. В този случай бързите заеми могат да са точно това, от което се нуждаете, защото те носят професионализъм и дискретност.

Онлайн кредитите

Финансовите небанкови институции, които предоставят онлайн заеми, обикновено имат свои собствени сайтове в интернет. Това се оказва един от най-прогресивно развиващите се начини за теглене на пари.

Като потенциален кредитополучател, вие просто трябва да сърфирате в Интернет и да намерите тези уеб сайтове, които предлагат точно онази услуга, от която се нуждаете вие. Това може да стане и ако разгледате някой списък в надежден уебсайт, на който имате доверие.

Препоръчително е да сравните различните лихви по кредитите, преди да изберете всъщност най-подходящия за вас план. Не бързайте и отделете на това поне няколко минути.

След като се чувствате добре с избора си на план, можете просто да попълните онлайн формуляра за кандидатстване, който се намира на уебсайта на заемодателя.

Компанията ще се свърже незабавно с вас. Това ще стане до няколко минути след кандидатстване.

Защо отговарят бързо

Истината е, че заемодателите се притесняват от евентуална ваша смяна на решението. Те се страхуват, че можете да преосмислите, в случай, че разполагате с няколко часа, в които да изчакате отговора. По тази причина през последните години се наложи и практиката да се отговаря до няколко минути.

Ще забележите също така и още нещо – масово кредиторите са много неясни в отговорите, които дават. Те просто искат всичко да звучи добре, защото знаят, че така ще станете техен клиент. От там нататък им остава единствено да се надяват, че ще покриете всички критерии за финансиране, след което ще можете и да изплатите своите задължения.

Внимавайте с фирмите които рефинансират

На пръв поглед да попаднете на кредитор, който предлага услугата рефинансиране може да звучи добре, но имайте предвид и това, че тук също има “подводни камъни”. Не малко от тези фирми всъщност предпочитат вие да не можете да покриете своите задължения. Вместо това, те се надяват, че вие отново и отново ще кандидатствате за заем, с който да покриете своето предишно задължение. По този начин сумата постепенно ще набъбва, а вие ще изпадате във все по-голяма задлъжнялост.

Не забравяйте, че малките заеми са защитени

Не забравяйте, че малките по размер заеми се защитават от Закона за потребителските кредити. Тук попадат всички суми, които са в размер до 400 лева. Това означава, че кредиторът е задължен да ви предостави един лист, на който да фигурират всички важни и основни условия по заема.

Ето и кратък списък на най-важните изисквания

В списъкът, който сме предложили на редовете по-долу, ще намерите няколкото задължителни условия, които трябва да покриете за да получите бърз кредит. Ако ги прочетете внимателно, всъщност ще откриете какъв точно е моделът на работа на този тип фирми.

  • Работата е най-важното условия, на което трябва да отговорите и в повечето случаи, трябва да предложите солидно доказателство за това, че сте наети. Някои компании могат дори да приемат за доказателство ваши лични платени сметки към мобилни оператори, интернет доставчици и други подобни.
  • Ако последните пари, които сте получили като работна заплата, не са от миналия месец. В повечето случаи срокът е до няколко седмици назад. Някои кредитори няма да приемат заплати, които са по-стари, тъй като това няма как да послужи като доказателство за заетост. Ако имате работа, защо не сте получили последните две заплати, нали?
  • Най-доброто, което можете да направите за финансовото си положение е да изплатите заема възможно най-бързо и никога да не теглите пари за плащане за нещо, което не ви е нужно да оцелеете до следващата си работна заплата. Това може да включва всичко, стига то да е важно за вашето ежедневно съществуване – плащане на храна, за да ремонтирате основното си превозно средство, за закупуване на газ, за ​​да започнете нова работа.
  • Тегленето на пари без основателна причина е обида за онези хора, които действително се нуждаят от това за да посрещнат свои спешни нужди. Именно подобни потребители, които го правят без реална необходимост, са една от причините, поради които индустрията е атакувана от всички страни.

Запомнете

Моля, използвайте бързите кредити отговорно! Наложете си правило да теглите само колкото ви е необходимо и ги използвайте само за спешни случаи, когато трябва да платите важни сметки навреме.