kapani-barz-zaem

Как да избегнем капаните при теглене на бърз заем

През последните години все повече се увеличава броя на фирмите, които предлагат услугата бърз заем, а с това неизменно се появяват и много сайтове или фирми фантоми, които искат да се възползват от доверието на потребителите и да злоупотребят с него.

Действително, не може да се отрече, че много сайтове и компании са легитимни, но някои са създадени просто за да измамят потребителите, за да се доберат до пари или пък да се докопат до нечии банкови данни.

В следващите редове ще се опитаме да ви помогнем да разпознавате измамниците от далеч и да се научите как да не ставате тяхна жертва. Това не е толкова трудно за постигане, стига да сте малко по-внимателни и предпазливи.

Мрежата е рай за потенциалните измамници

Нека започнем от там как можем да забележим потенциалните измамници и след това вече заедно ще намерим отговор на въпроса какво трябва да се направи, ако сте станали жертва на фалшив сайт за отпускане заеми.

Както казахме и малко по-горе, може да бъде много трудно да забележите фалшив кредитен сайт, но това все пак е възможно. Всички знаем имената на по-големите банки, но повечето от нас вероятно не познават имената дори и на най-големите форми от сектора на небанковото онлайн кредитиране.

Много от потребителите намират фирмите най-вече чрез търсенията в Google. Това може да е много лесно, но на практика не дава никаква гаранция за качеството на откритите търговци.

Това сравнително ниско ниво на доверие, в съчетание с факта, че има много хора, които търсят заеми именно в мрежата, трябва бързо да ни насочи на там, че този сектор на икономиката би бил атрактивно поле за изява на измамниците.

Бъдете много предпазливи

Има пет много важни неща, на които всеки човек, който иска да вземе онлайн кредит трябва да да обърне внимание. Проявата на предпазливост би била от много голяма полза и би ни спестила много грижи и ходене по мъките в последствие. Ето няколко златни правила когато търсим потенциален кредитор:

  • Никога не се доверявайте на оферта само въз основа на обаждания, текстове или имейли

Както и във въпроса по-горе, много хора, които се хванат от измами с кредит, се свързват пряко със заемодател. Трябва да сте на ясно, че големите и сериозни фирми никога няма просто така на своя глава да тръгнат да ви досаждат по телефона от нищото и да ви карат да теглите пари.

Ако това ви се случи, независимо дали става дума за текст, имейл или чрез телефонно обаждане, трябва да ви просветне сигнал за тревога защото законните кредитори никога не се свързват с хората просто така по телефона. Ако се натъкнете на подобно поведение, трябва да знаете, че това е безкрайно подозрително;

  • Запитайте се: “Това не е ли прекалено хубаво, за да е истина?”

Първото нещо, което трябва да се запитате когато се натъкнете на някое предложение е “Това предложение е ли прекалено хубаво, за да е истина?”. Трябва да знаете, че реално хората наистина се опиват да мамят, предлагайки на своите жертви неустоимо атрактивни предложения.

Много легитимни и законни кредитори предлагат бързи заеми при облекчени условия, включително и за потенциални клиенти с лоша кредитна история, но такова нещо като гарантирани заеми, за които всеки кандидат ще бъде одобрен и за които кредиторът ще се натиска и ще настоява по телефона не съществува.

Също така, не съществуват и изключително ниски лихвени проценти по краткосрочните заеми. Имайте предвид, че все пак повечето реални кредитори на този пазар не могат да предложат много големи заеми, като съответно, за да оцелеят в бизнеса, те трябва да предложат на своите потребителите по-висок лихвен процент за да не работят на загуба.

Сделки, които изглеждат прекалено добри, за да са истински, обикновено не са реални. Това, обаче, не означава, че е трябва да приемем всяка реалистично изглеждаща оферта за истинска и не бива да се доверяваме сляпо и на по-големите кредитори.

Имайте предвид, че кредитната измама става все по-сложна, така че изброеното до момента далеч не е достатъчен показател, че една компания е легитимна или не е такава;

  • Проверете за временно разрешение и други признаци на присъствие в реалния свят

Всички кредитори и компании, които предлагат на своите клиенти заем трябва да са регистрирани. Много разпространена практика сред мошениците е да се опитват да събират таки за обработка на документи. Трябва, обаче, да знаете, че такава такса обикновено се удържа от сумата по кредита, за който кандидатствате и това става при превеждането на заема. Не е нужно да плащате за това предварително;

  • Проверете отново

Проверявайте отново и отново за да се уверите, че всичко е наред. Проучете фирмата, която ви предлага заема. Имайте предвид, че всички компании работят под регистрационен номер.

  • Бъдете предпазливи да плащате предварително

Имайте предвид, че в повечето случаи измамниците искат да се докопат до ваши средства, така че целта им е да се доберат до колкото се може повече средства на момента. По тази причина, най-добре би било да се отнасяте с абсолютно недоверие към всеки, който изисква от вас да платите нещо предварително;

Не споделяйте лични данни

Освен пари, другото, до което мошениците се опитват да се докопат са лични данни. Не споделяйте подобна информация и ако някъде изискват от вас твърде много данни, винаги се отнасяйте с подозрение. Избягвайте компании, за които не сте чували. Оставете някой друг да проправя пътеките на новоизгряващите кредитни компании и се доверявайте единствено на онези, които вече познавате добре и които имат затвърдена репутация.

Как да избираме правилната компания

Изборът на правилната кредитна компания може и да не е много лесен, но кое в живота е лесно в наши дни? Ето няколко правила, по които да се ръководите:

  • Избирайте фирми с репутация

Репутацията е нещо, което се гради трудно. Ето защо, компаниите, които вече са изградили своята, проявяват изключително внимание и предпазливост да не съсипят своя имидж;

  • Не плащайте предварително

Дори и ако сте попаднали на сериозна фирма, чуете ли, че някой иска от вас пари предварително, дим да ви няма. Това е изключително лош сигнал, който трябва да ви говори, че нещо не е наред;

  • Не се опитвайте да се разминете без да плащате лихви

Не забравяйте, че кредитните компании ви предлагат финансова услуга, чиято цена е лихвата. Ако някой ви предложи заем без лихва, това е все едно в супермаркета да ви предложат храна без пари;

  • Не правете компромиси

Във финансовия сектор трябва да сте безпощадно строги. Ако ви се стори, че някой иска от вас твърде много или ако просто нещо не ви допадне, не се колебайте да се насочите към друга фирма;

Неудобството е ваш враг

Един от съюзниците на некоректните заемодатели е присъщото на много хора неудобство. Повечето от нас са възпитани така, че да не задават въпроси от притеснение да не изглеждат нахални, досадни и да не създават лошо впечатление. Истината е, че когато се теглят пари, задаването на въпроси е от много голямо значение. Ето и малко повече информация за въпросите, които трябва да зададете.

Тарифа, срок и плащане

Най-важните въпроси, които се отнасят за всеки заем, независимо от размерите на сумата, засягат това за колко време ще трябва да изплатите обратно това, което сте взели назаем.

Трябва да се информирате за всичко, което касае лихвата. Сред най-важните въпроси тук са това как се формира тя, както и дали плащанията са фиксирани за целия срок или подлежат на периодични корекции, продиктувани от някакви колебания на пазарите. Хубавото в случая е, че бързите заеми обикновено се погасяват в рамките на няколко месеца, което ще рече, че възможностите за промени на лихвата намаляват сериозно.

И така, сега, преди да продължим нататък нека отново се спрем и припомним четирите въпроса, които можем да синтезираме до този момент, обобщавайки най-важното от казаното до сега:
– Какъв е срокът на този заем?

Обикновено, при теглене на бърз заем вие сте тези, които определят за какъв период от време се нуждаете от кредита, но все пак понякога имате опция да избирате само измежду няколко възможности;

– Какъв е първоначалният лихвен процент?

Важно е да се знае дали той е съответно един и същ за целия период или първоначалната лихва е по-ниска с рекламна цел;

– Дали лихвата е фиксирана или регулируема?

Ако лихвеният процент по кредита е регулируем, вашето месечно плащане може да се промени в бъдеще и може да бъде много по-високо от първоначалното. Разбира се, това може и да не се случи, но поне има такава вероятност.
– Има ли разлика между първоначални и последващи месечни плащания?

Капани на внушението

Много често фирмите за бързи заеми успешно се справят със задачата да ви внушат, че се нуждаете от това да изтеглите заем, докато вие реално може и да не изпитвате такава необходимост.

Обикновено, рекламите на кредитните компании са много добре изпипани, като те лесно успяват да ни насочат към безкрайните предимства на финансирането. Важно е да не се поддавате на рекламите с щастливи хора, където всички радостно подскачат, доволни, че са успели да решат всичките си финансови проблеми. Това е рекламен трик и вие не бива да се хващате на подобни внушения, тъй като има реална възможност да бъдете подведени.

По възможност избягвайте рефинансирането

За да избягвате проблеми в бъдеще, специалистите съветват да сте особено внимателни с рефинансирането. Докато само по себе си то може и да не изглежда толкова страшно, реално погледнато може да донесе след себе си доста грижи в бъдеще и допълнително да затрудни вашето финансово положение, което се предполага не е много добро към момента.

Само по себе си, тегленето на заем за да се погаси предишен, би могло да се окаже решение на проблема когато по някаква причина изпитваме невъзможност да плащаме и погасяваме съществуващи задължения към фирма за бързо финансиране към настоящия момент.

Ако невъзможността за погасяване е временен проблем, който съществува само сега, например работната заплата, с която сте се надявали да погасите заема си се е забавила, тогава няма проблем да прибегнете към услугата рефинансиране. Ако, обаче, се окаже, че финансовите ви проблеми не се решават, а тъкмо обратното, задълбочават се, тогава можете да се окажете на ръба на една безкрайна спирала от постоянно нарастващи задължения.

На практика, получава се следното: вие теглите заем за да погасите дадени задължения, а след това теглите повторен за да погасите предния. Това е доста неприятно положение, в което попадат доста хора, след което не могат да намерят изход от положението.

Получава се така, че вторият заем е с размерите на първия заедно с лихвите, но към него също се добавя лихва. Съответно, сумата започва да набъбва все повече и става все по-трудна за погасяване.

Именно това е един от най-големите рискове, които грозят хората, посягащи към този тип финансиране. Не е изненадващо, че именно това предлагат повечето фирми за бързи кредити когато сте в затруднено положение.

Какво да направим вместо това?

Вместо да се опитвате да се измъкнете от положението по този начин, много по-атрактивен вариант е разсрочването. То позволява да се преодолее затрудненото положение без да се теглят нови заеми.

Това е най-удачното решение на проблема, тъй като позволява да се постигне баланс между интересите на фирмата-кредитор и възможностите на затруднения потребител н на заема.

За съжаление, не всяка фирма ще ви предложи това решение. Работата е там, че кредиторите искат парите си на момента, като в същото време не са много склонни да правят сериозни компромиси на своите клиенти.

При затруднение не се опитвайте да се скриете

Може би едно от най-лошите неща, които можете да направите в случай, че се затрудните финансово и нямате възможност да изплащате своя заем, това е да се скриете и да очаквате всичко да отмине от само себе си.

Това няма как да се случи, защото фирмата за бързи заеми няма да се откаже от своите вземания. Тя ще направи всичко възможно за да получи парите си обратно. Обикновено, задълженията се продават на колекторски фирми, които на базата на събраната документация се опитват да съберат парите, в повечето случаи доста успешно.

Макар че тяхната дейност се подлага на много критики и много сериозен контрол, фирмите се опитват да събират задълженията на некоректните платци с всички позволени от закона средства. Те могат да бъдат изключително настоятелни и не си поплюват да използват всички опции, които законите им дават.

Вместо да стигате до там, можете да се обърнете директно към фирмата-кредитор, да им обясните какво е положението, след което да поискате съдействие за да се справите с проблема. Ако сте попаднали на сериозна фирма, ще видите, че пред вас има не малко варианти, които могат да са доста добри.

По този начин ще избегнете още един от големите капани на бързите кредити и ще поставите пред себе си по-прости и лесни за изпълнение решения. Опитните финансисти винаги напомнят, че е за препоръчване да търсим простите и елементарни варианти при справянето с тези проблеми.