Няколко признака, че надвишавате финансовите си възможности

Няколко признака, че надвишавате финансовите си възможности

Мислите ли, че имате способността да вземате правилни финансови решения? Убедени ли сте, че в дадена ситуация за покупка бихте се държали зряло и бихте успели да се насочите към правилния избор? Това се все въпроси, които теоретично биха могли да докажат дали сме разумни платци, дали харчим парите си за смислени неща и дали вземаме на сериозно всички подробности на тези свои действия.

Какво всъщност означава да сме достатъчно зрели, за да взимаме добри и разумни решения, когато става дума за пари. Това със сигурност не касае единствено стремежа ни да изкарваме повече средства. Не, това е само едната важна част. Става дума за опитите ни да балансираме правилно нещата между това, което харчим всеки месец и това, което печелим. Независимо дали разчитаме на заплата или средства от личен бизнес, едно е сигурно – ако не полагаме достатъчно качествени грижи в тези насоки, има сериозни рискове, да не се справим с месечния си бюджет.

Това е сериозен проблем, който би могъл да стане тенденция, която да ви притеснява с идването на края на всеки месец. Бюджетът е важен, но правилната преценка е още по-важна. Не мислете, че когато сте спокойни, заради добри месечни доходи, няма да успеете да изхарчите повече, отколкото е разумно. Това не е изключено никога. Както казахме важният момент е да се опитате да въведете ред във вземането си на решения, след което да постигнете личен баланс в действията си спрямо финансовата реалност.

Трябва да бъда напълно ясно, че пазаруването и покупките са резултат предимно от психологическо състояние. Доказателство е как не винаги си предоставяме само и единствено неща от първа необходимост. След тях идва ред и на други, които са материални удоволствия, други, свързвани с емоциите от пътувания или други хобита, чийто резултат не може да се види реално. На практика излиза, че много често плащаме за да се почувстваме по определен начин. Грубо казано, плащаме, за да сме щастливи.

В това няма нищо лошо, но не забравяйте, че някои от тези разходи могат да надвишат възможностите на човек и да го въведат в света на финансовите трудности и проблеми. Никой не желае това, но въпреки това много от нас често губят пътя и си позволяват неща, които при изчислението на месечни бюджет се оказват натоварващи.

Разбира се някои харчове са неизбежни, като сред тях има и такива, които са категорично неотложни. От друга страна обаче психологическият момент, в който не успяваме да преценим правилно дали една стока ни е нужна или не е доста чест.

За да бъдем максимално информирани и в час с това, което се случва с парите е нужно да правим някои основни стъпки. На първо място е да се стремим да водим месечен баланс на приходите и разходите си. Когато нагледно виждаме в какво сме инвестирали и кое е било излишно, можем да поправим грешката си следващия месец и да бъдем по-разумни.

Едно от най-важните неща обаче е да успеем да преценим ситуацията. Грубо казано да се усетим, че сме в преразход и нещо не е наред.

Признаци, които показват, че надвишаваме финансовите си възможности

Спестяванията ви не са достатъчни

Какво значи това. Пресметнете колко пари сте заделили в банкова сметка, карта или кеш. Сега изчислете колко харчите на месец за основни продукти, консумативи и нужди. Ако сумата, която сте спестили не достига за тези харчове, изчислени в рамките на шест месеца, то може да се приеме, че харчите прекалено много и имате нужда от малко по-добро и усърдно спестяване.

Добре е, дори да сте добре осигурени и обезпечени от собствен бизнес или заплата, да се стремите да заделяте толкова пари, колкото да са нужни да живеете нормално при случай на напускане на работа или друга ситуация, при която няма да имате доходи няколко месеца. Това е спокойствие, което в случая може да се купи. Цената са вашите спестявания.

Както казахме добрата заплата не трябва да ви държи абсолютно спокойни до безотговорност. Нужно е да заделяте по малко. Никой от нас не е предпазен от неприятни ситуации, в които могат да му бъдат нужни допълнителни пари. В случай, че се наложи да бъдете без работа известно време, вие трябва да имате спокойствието, че докато търсите ново начинание няма да имате финансови проблеми поне няколко месеца напред или година.

Почивка на кредит?

Много хора теглят заем, за да отидат на почивка. В това не винаги има нещо лошо, но причината в повечето случаи е много важна. Тя често е, че трудно успяваме да заделим за мечтаната дестинация и се налага да теглим кредит, за да осъществим тази си мечта. Почивката с помощта на заем (особено, когато се повтаря като тенденция) е основен признак, който сочи, че не надвишаваме финансовите си възможности. Дори да успявате да връщате навреме заема, нещата не изглеждат кой знае колко по-различни.

При покупка на автомобил, следите единствено основните плащания и вноски

Ако сте се оборудвали с ново возило на изплащане, то най-вероятно вече осъзнавате, че това е един от най-големите материални разходи за едно домакинство или личен бюджет. Самата сделка като цяло е малко по-опасна, тъй като изплащането на вноските трябва да се случва редовно, а при финансово затруднение, ще се изправите пред сериозен проблем в тази насока.

Важно е не само да обърнете внимание на месечните вноски. Те могат да бъдат сравнително малки, но в такъв случай, със сигурност ще трябва да изплащате колата много повече години.

Закупуването на жилище

Ако например ипотеката по изплащането на дома ви е със срок 30 години, вероятността да сте си позволили по-скъпо жилище, отколкото можете да си позволите в момента е голяма. Има варианти, при които месечните плащания да не успяват да ви затруднят. От друга страна обаче, вариантът с по-високи месечни вноски, но за по-малък период от време за погасяване на ипотеката е много по-добър вариант, стига да можете да издържите на този темп. Причината е, че по този начин ще успеете да се издължите много по-бързо. Така дори спестявате сериозни натрупвания на лихви по заема.

Често надвишавате кредитния си лимит

Това също може да бъде знак, че не се справяте особено добре с финансовото си състояние и не балансирате ефективно между приходи и разходи. В случай, че използвате кредитна карта, вероятно сте наясно, че това не са пари, дошли от нищото. Тя има лимит и трябва да го спазвате. Ако обаче често не успявате, то най-вероятно не сте напълно способни да се справите с тези икономически условия.

Това води не само до глоби и парични загуби. На ваше име се води специална кредитна история, която отразява всеки факт, всеки навреме върнат заем, както и тези, при които сте забавили във възстановяването на сумата.

Често при лоша кредитна история може да се окажете неплатежоспособен и при нужда от заем, той да не ви бъде отпуснат или просто да ви бъдат предложени много по-строги условия.

През последната година сте използвали овърдрафт

В случай, че парите които имате от приходите си за месеца не са достатъчни да погасят някои от заемите си, то тогава е ясно, че има вероятност да използвате овърдрафт услугата. Много хора са използвали тези финансови лостове, за да платят дори ежедневни продукти или услуги. Добър вариант е да намалите някои разходи, за да влезете в нормален баланс.

Осезаемо усещате, че средствата ви намаляват, но не разбирате как

В повечето случаи големите харчове, които правим наведнъж се помнят и оставят резултат. Те няма как да бъдат неочаквани причинители на дисбаланс във финансите ви. Помислете по-скоро за малките неща, които не отчитате като важни, но се повтарят много често. Такива са излизанията навън, посещението на ресторанти и други заведения, ходенето на фризьор, гримьор и козметик твърде често.

Все неща, на които можете да намерите алтернативни варианти и да се справите дори сами (най-вероятно бихте могли да се лакирате сами, нали така?) ако намалите именно тези малки ежедневни разходи,вероятно ще усетите положителния ефект върху паричния си баланс.

Твърде често посягате към спестяванията си

Това е един огромен знак, че нещо в балансирането между месечни приходи и разходи ви куца и то сериозно. Ако сте забелязали, че твърде често посягате и се осланяте на допълнителна парична помощ от личната си банкова сметка или спестявания в кеш, то тогава вероятно отново не се справяте и правите неразумни покупки твърде често.

Замислете се при какви ситуации се решавате на това крайно действие. Преценете дали си струва да стигнете до ситуация на притеснения и намаляване на количеството на спестяванията ви, само защото искате да си купите нещо, което може и да не е толкова важно или наложително в дадения момент.

Разчитате на заплатата си до последната стотинка

Ако накрая на месеца се окаже, че всъщност разчитате на всеки един разход на заплатата си, без да ви остава нито един лев или сте почти на ръба, то вероятно неподозирано ще се окаже, че харчите повече, отколкото трябва. Въпросът с доходите е не само да ви стигат за основни неща или някои допълнителни харчове, но и да успявате да заделите дори малки суми за „черни дни“.

Ако положението при вас стои по подобен начин, това означава, че при един непланиран харч или спешно плащане на странични ситуации, ще изпитате сериозна трудност да „закърпите“ положението през съответния месец.

Често забавяне на сметките

Честото забавяне в плащането на някои основни сметки е признак, че не се справяте добре с баланса между приходи и разходи. Ако получаването на „последни предупреждения“ за плащането на различни сметки е редовна случка от ежедневието ви, то най-вероятно ще трябва да помислите креативно по този въпрос. Намаляването на някои странични разходи за не толкова нужни продукти и стоки е добър начин да се стабилизирате в тази насока.

Отсрочките в такива ситуации са възможни, стига учрежденията, към които сте длъжници да позволяват това.

Имате твърде малко спестявания

Твърде малко спестявания или никакви е признак за проблем, който трябва да решите час по скоро. Едно е сигурно – цифрите не лъжат. Ако балансът на парите в банковата ви сметка е твърде малък или почти никакъв, то трябва да намерите начини да промените това. Причината е, че при изникнали наложителни плащания за странични неща, няма да успеете да се справите без странична помощ.

Заемите от банки понякога са сложно нещо, а да разчитате постоянно на близки и приятели не е особено приятна и комфортна ситуация, в която да поставяте себе си и тях самите. Не забравяйте още и че заемите трябва да бъдат връщани. Това са отговорност и напрежение, които при добри спестявания можете да прескочите и да запазите спокойствието си.

При заем от банка, учреждението изисква поръчител

В случай, че имате желание да изтеглите вид кредит от банкова институция и тя изисква задължително от вас съдлъжник за заема или поръчител, това означава, че финансовото ви състояние не отговаря на условията ѝ. Грубо казано, банката ви няма доверие, че ще успеете да върнете кредита безпроблемно и навреме.

Служителите на институцията могат да проверят финансовото ви състояние, ще изискват от вас информация за това какви са месечните ви доходи и техния произход. Това е един вид гаранция, която посочва колко е вероятно да имате или не проблеми с възстановяването на сумата. Така може да се окаже, че заплатата и доходите ви не са достатъчна гаранция за това да получите банкова помощ в определен момент и това налага защитни мерки от нейна страна.

Банката ви отказва обединение на кредитите

В случай, че сте стигнали до момент, в който искате да обедините няколко заема и лизинги от практична гледна точка и банката ви отказва това, то най-вероятно имате финансови пречки за това. Служителите в учреждението могат да предположат дали „заслужавате“ това, спрямо икономическото ви положение, кредитна история и други фактори. В случай, че това ви се случи, то е ясен знак, че има какво повече да се желае по финансовото ви положение.

Грубо казано, този отказ означава, че банката не е убедена, че вие сте в състояние да изплатите задълженията си.

Пренасяте финансовите си притеснения в останалия живот

В случай, че изпитвате притеснения, относно финансовото си състояние и това влияе и на личния ви живот и спокойствие, то вероятно надвишавате паричните си възможности. Тези проблеми са разрешими. Това е най-важното, което трябва да се запомни. С малко повече усърдие, търпение и разумни харчове, можете да успеете да вкарате тази част от живота си в правилния път. Така не само ще се чувствате много по-спокойни, но и ще може да водите абсолютно спокоен живот, без наличие на излишни тревоги и проблеми.