Кое плаши хората при нужда от заем

Кое плаши хората при нужда от заем

Понякога всички ние се оказваме притиснати от обстоятелствата и изпадаме в необходимост от известна финансова подкрепа. Това е съвсем естествено и в повечето случаи, за съжаление, е неизбежно. Имайки предвид, че сметките могат да ни изненадат доста неприятно, хазяинът може да мине преди очакваната дата, а заплатата да закъснее с няколко дни, вероятността да се стигне до подобна нужда не е малка.

Във времена като тези, да намериш компания, от която да изтеглиш малка сума се оказва по-лесно от това да откриеш дори близък супермаркет. На фона на всичко това, обаче, хората често усещат страх и нежелание да се възползват от услугите на компаниите за бързи заеми.

Помислете преди това

В тегленето на малка сума при нужда наистина няма нищо страшно. Едновременно с това, голяма част от случаите, в които посягаме към тази услуга, всъщност бихме могли да се оправим и съвсем сами, без да се налага да теглим пари, които в последствие да връщаме с лихва, колкото и незначителна да е тя.

Реално погледнато, опасенията на хората масово са неоснователни и нямат никакво покритие или пък са свързани с притеснения, които са по-скоро характерни за далечното минало. Всъщност, това може да се окаже най-добрият вариант, когато наистина сте в нужда. Важно е, обаче, да се запитате дали можете да избегнете това, защото в крайна сметка може да се окажете по-добре в дългосрочен план. Все пак всеки изтеглен лев в един или друг момент трябва да се върне.

Има много хора, които страдат от дългосрочни финансови проблеми. В такива случаи, от тегленето на дори и сравнително малки суми, могат да възникнат най-различни трудности и грижи. Важно е да се знае, че този тип заеми са предназначени да решават проблеми на момента, а не такива, които съществуват от преди и ще са на лице дълго след като сте изтеглили малко пари.

От какво се притесняват потребителите

Хората много често изпитват страхове и опасения от ситуации, в които се случва нещо ново и неочаквано, а тегленето на кредит може да е точно такова. Колкото и да звучи странно, мнозина нямат никакъв опит в тази област, тъй като никога не са взимали дори и един лев на заем. Ето някои от най-големите опасения на хората и защо те са неоснователни.

Страх от скрити такси

Сред най-често срещаните опасения е, че тегленето на бърз кредит означава да се изправите пред много скрити такси, за които дори не сте подозирали в началото. Всъщност, страховете от този сорт са малко неоснователни.

Съществува изключително висока конкуренция между отделните компании в този сектор, като един от начините да се просъществува насред тази висококонкурентна среда е да се постигне максимална прозрачност.

Всички компании се стремят да изчистят всякакви скрити условия и такси, което води до по-голямо доверие в потребителите. Да не говорим, че всички заеми в размер под 400 лева попадат под Закона за потребителските кредити, което означава, че всички условия трябва да бъдат представени на един лист в ясно разбираем текст, без неясноти.

Страх че са забранени

Бързите заеми са действително забранени в редица страни по света. В държавите в Европа, обаче, те са разрешени и правилата по тях са много строго регламентирани. Това е с цел да се избегнат всякакви неприятни положения, в това число и да се ограничат лихвените проценти, да се направят по-ясно разбираеми за потребителя таксите и да се заложи единствено на добрите практики.

Целта в края на краищата е постигната, така че потребителите обикновено остават доста доволни от услугата. Опасения от типа, че тегленето на бърз кредит е незаконно всъщност са напълно неоснователни, защото това е един сектор, който постоянно се стреми да подобри своя имидж..

Страх от агресивни практики за събиране

Една от най-често срещаните причини, които създават страх от тегленето на бързи заеми е опасението от агресивно събиране на задълженията. Всъщност, повечето компании реално са доста цивилизовани в това отношение и техните методи за събиране на задълженията реално не се отличават от тези, които банките прилагат към своите длъжници.

Имайте предвид, че държавата изключително строго регулира този тип дейности по събиране на задълженията, така че няма причина да изпитвате каквито и да било страхове в това отношение.

Страх, че всичко може да се превърне в цикъл

Този страх не е случаен, защото много хора използват заем за да платят предишен. Така, плащане след плащане, потребителите попадат в един дяволски цикъл, от който няма измъкване.

Някои реномирани кредитни компании се опитват да предотвратят тези цикличност. Те правят това като отказват заеми на хора с дългосрочни финансови проблеми и на потребители, за които се знае, че в момента имат задължения към друга кредитна институция.

Страх, че ще изискват достъп до вашата банкова сметка

В повечето случаи, кредитните компании искат достъп до банковата ви сметка. Това ужасно много притеснява хората, а от своя страна компаниите твърдят, че достъпът е необходим, за да могат просто да изтеглят парите от профила ви в момента, в който това е необходимо за да се погаси съответната вноска.

Компаниите всъщност правят това за да бъдат нещата по-удобни и за вас, и за тях. Това може да бъде наистина много неприятно, но от друга страна, създава повече удобство, тъй като ви освобождава от една грижа, за която да мислите.

Друг е въпросът, че много хора ги притеснява това, че някой просто така ще тегли от сметката им. Имайте предвид, обаче, че при всички положения, компанията няма да си позволи да изтегли повече от необходимото, а задълженията към нея вече така или иначе ги имате, в случай, че сте решили да изтеглите заем.

Страх, че това е най-доброто за вашето финансово бъдеще

Бързите заеми могат да са наистина страхотни, в случай, че наистина имате нужда от пари бързо и на момента. Ако трябва да платите тока до утре, защото има риск да ви го спрат, по-добре наистина изтеглете необходимата сума. Или пък ако спешно са нужни пари за зъболекарска услуга например, тогава също имате оправдание. За съжаление, има някои особености, които плашат хората.

Едно от тези “страшни” неща са високите лихвени проценти, които вече до голяма степен са мит, а не реалност. Всъщност, в действителност лихвите не са толкова големи като размер, просто защото този тип заеми са наистина малки.

Другото опасение е страх от скритите такси. Тук трябва да се отбележи, че при заеми до 400 лева законът задължава фирмите да издават документ в една страница, на който да са описани ясно всички условия.

Другото, което тревожи хората и ги кара да изпитват опасение за бъдещето, това са практиките за събиране. Всъщност, те са не по-различни от тези на всяка друга финансова институция, например банка. Процедира се под определен ред и няма нещо, което да ви притеснява. И въпреки това, едно нещо е факт – ако няма да можете да разрешите финансовите си проблеми скоро, то много по-добре е да избягвате този тип услуга и изобщо да не се възползвате от нея.

Ако нямате избор

Ако бързият заем е единственото решение за вас към момента и ако не намирате друг начин за плащане на прииждащите сметки, бъдете внимателни и се информирайте за всичко, което може да дойде с него. Свържете се с компанията, която сте избрали, след което задайте всички въпроси, които ви вълнуват. Имайте предвид, че ако питате с точност конкретни въпроси, вероятността да ви излъжат е почти нулева.

Ако искате да знаете нещо, но ви съмнява, че ще получите адекватен отговор, попитайте някой свой близък, който вече се е възползвал от тази услуга, дори и ако не е ползвал същата фирма. Много от вашите познати ще са щастливи да ви дадат отзив и съвет и повярвайте – няма да ви подведат. Ако пък ви хареса това, което чуете, после нищо чудно и да отидете именно при компанията, която са ви похвалили.

Пазарът е необятен, а решенията са безкрайно много

Без значение каква е ситуацията в която сте изпаднали, винаги има компания, която да предлага точното решение на вашите проблеми и е много важно да имате предвид това. Към момента, съществуват над 100 компании, които отпускат заеми на българския пазар, като всяка си има своята специфична насоченост.

На лице са много фирми, които са се специализирали в дадена сфера, предлагайки програми за финансиране на ремонтни дейности или пък са се насочили към отпускане на кредит до заплата. Важното е да се насочите към правилната компания и да се спрете на правилния продукт. Тогава съответно и вероятността да останете доволни ще бъде много по-голяма.

Разбира се, в повечето случаи най-подходящото решение може да се намери при големите компании, които съответно предлагат и най-голямо разнообразие от решения на различните по характер финансови проблеми. Големите имена често се стремят много по-усърдно да защитят своята добра репутация, което рефлектира и върху по-високото качество на услугата.

За какво да следим

Има няколко неща, които ще направят работата ви с компаниите за бързи кредити много по-лесна за предвиждане и приятна за вас. За да тече всичко гладко и за да няма неприятни изненади, ето няколко фактора, за които да се “оглеждате” в търсене на подходящата фирма.

Фиксирани лихви

Старайте се да ограничите избора се само до онези компании, които ви обещават фиксирана лихва за срока на договора. Това означава, че ще бъдете сигурни колко точно ще трябва да връщате, без да има неприятни изненади по въпроса. Ако компанията не работи с фиксирана лихва, винаги можете да очаквате някаква неприятна и радикална промяна от курса.

Дребния шрифт

Ако нещо е написано с по-ситен и трудночетивен шрифт, би било може би най-добре да започнете с четенето именно от там. Дребният текст в повечето случаи има за цел да ви накара да пропуснете нещо. Възможно е също така да става дума за нещо, което държавата и законите задължават кредитора да изпише, а той в същото време желае вие да пропуснете, защото счита, че това може да ви изплаши. Ето защо, видите ли дребен текст, тръгвайте от там и ще си спестите доста проблеми.

Суми под 400 лева

Колкото и да звучи странно като условие, препоръчително е при теглене на бърз заем да се придържате към сумите под границата от 400 лева. Те са доста безопасни, като това се дължи на няколко причини.

От една страна, задължение от този сорт се погасява по-лесно, защото сумата е малка, а това води до по-лесното справяне със задължението, което имате. От друга страна, тези заеми са защитени от закона за потребителските кредити, което създава своеобразна гаранция, че няма да бъдете измамени, дори и ако попаднете на некоректна компания.

Само по банков път

От много голямо значение е да работите единствено с фирми, които използват парични преводи по банков път. Единствено и само по този начин се вижда ясно и точно каква сума пари сте получили и колко сте върнали след това. Този детайл е от огромно значение и не бива да се подминава като нещо маловажно.

Проверявайте компанията дали е регистрирана

Преди да помислите за теглене на пари, задължително отделете няколко минути за да разгледате дали компанията е регистрирана и дали съответно има правото да упражнява този вид дейност. Ако случайно попаднете на нещо, което очевидно да е извън закона, незабавно сигнализирайте на съответните власти.

Търсете безлихвени заеми

Много фирми предлагат безлихвен първи заем, с което се опитват да привлекат повече нови клиенти. Това се прави за да се остави положително впечатление в потребителите, които след време да се връщат отново и отново при тях в случай на спешна нужда от пари. Обикновено, при тези заеми се плаща единствено първоначална административна такса, както и във всеки друг случай, при което сумата е в рамките на около 20 лева.

Има си тънкости

При всички положения, тегленето на кредит, както и всичко друго, си има своите тънкости. Можете да изпаднете в неприятни ситуации, от които след това да се чудите как да се измъкнете, но е възможно и да останете много по-доволни от услугата, отколкото сте очаквали. Всичко зависи от вашата информираност и от особеностите на фирмата, която сте използвали.

Определено, ще е нужно време за да свикнете с правилата при този тип финансиране и с подводните камъни, които то крие, но така или иначе ще трябва да сте много внимателни, тъй като все пак става дума за пари. Ако веднъж се възползвате от бързото финансиране, вероятно в случай на нужда след време ще го направите пак, като тогава ще сте много по-запознати и експертни по въпроса.