Покупка на кола със заем

Кола на лизинг или с кредит

Дали да изберете купуване на нов автомобил на лизинг, или предпочитате да изтеглите изгоден банков кредит? За повечето хора този въпрос звучи все едно да попитаме дали предпочитате кола на кредит, или … кола на кредит. Да, защото много хора реално не различават думите лизинг и кредит. Все пак не е ли и лизинга някаква форма на кредитиране? Всъщност, не съвсем.

Автомобил на лицинг или кредит?

На лизинг може да се купи какво ли не. Може да се купуват черна и бяла техните, различни по-скъпи стоки за дома, кухненско обзавеждане, обзавеждане за спалня или детска стая. Без съмнение обаче, най-често споменаваме думата лизинг когато става дума за покупка на нов или ползван автомобил.

Преди да се втурнете да купувате кола на лизинг обаче, има някои неща, за които е редно да помислим предварително. Така например, ако изтеглите кредит от дадена банка и с този кредит купите автомобил, вие ставате реалния собственик на движимото имущество незабавно.

Тоест взимате кредита, купувате колата и тя е вече ваша. След това, разбира се, вие имате задължения към банката, които трябва да обслужвате според договореностите между вас и банката кредитор.

Какво е положението когато колата е на лизинг? Всъщност колата на лизинг е също един вид кола на кредит, но с някои малки (и значими) разлики. Колата на лизинг всъщност не е точно ваша. Вие я ползвате, грижите се за нея, носите пълна отговорност, поемате всички разходи по застраховане и поддръжка и за вас тя е все едно ваша собственост, но реално колата на лизинг принадлежи на лизингодателя.

Може би вече се питате: “Добре, а аз кога ще получа собствеността върху закупения от мен автомобил?” Всъщност, реално вие ще придобиете собствеността върху возилото едва след като изплатите и последната лизингова вноска по колата.

Това може да стане и след 10 години, като всички зависи за колко време ще я изплатите. Така че следващия път когато се поколебаете коя от двете опции да изберете, спомнете си какви са всички плюсове и минуси на двете възможности.