Потребителски заем

Особености на потребителския кредит

В сравнение с много други видове кредитиране, например бързите кредити или пък заемите до заплата, потребителският кредит може да се отпусне на кредитополучателя за по-дълъг период от време, например за срок от 5 или дори 10 години, в зависимост от условията в подписания договор.

Съвети за потребителския кредит

Обикновено сумата по потребителския кредит е по-голяма в сравнение с други кредити. Тя може да бъде дори от порядъка на 30 000 лева или повече. При по-голяма сума може да се изиска по-голям брой поръчители.

Както вече отбелязахме, потребителският кредит има много предимства. Едно от тях е, че в повечето случаи не се проследява дали харчите парите по предназначение, тоест за това, за което банката ви ги е отпуснала.

Обикновено решението дали сте подходящ кандидат за отпускане на потребителски кредит се взима сравнително бързо. Някои банки предлагат оптимално бързи решения и възможност да разгледат документите ви в рамките на 2 часа. Въпреки това не се изненадвайте ако за обработката на документите са нужни и няколко дни, защото това е съвсем нормална практика.

Все повече банки, да не кажем всички, вече предлагат възможности да кандидатствате за кредитиране и онлайн. Разбира се, не всяко кредитиране е подходящо да се прави онлайн, така че в някои случаи отскачането до банката е неизбежно.

Служителите на банката, която евентуално ще ви отпусне искания кредит, ще ви запознаят с подробностите – кога трябва да започне погасяването, има ли гратисни срокове, каква сума ще изтеглите и каква ще трябва да върнете, какъв ще е лихвения процент и ще си запази ли банката правото да го променя през периода.

Добре е да знаете също така, че повечето банки изискват такса за обработка на документи при кандидатстване за потребителски кредит, като таксата е най-често около 60 лева.

Гаранциите, които една банка може да поиска за обезпечаване на потребителския кредит, са различни, но най-често това могат са редовни доходи, финансово стабилен гарант и други подобни.

Наличието на пари в банкова сметка в съответната банка може да е голям плюс при обработка на документите, правейки го много по-лесно и удобно.