Рефинансирайте своя заем

Рефинансиране на заем

Голяма част от хората в наши дни по един или друг начин живеят на кредит. Понякога, за съжаление, не всичко зависи само от добрата ни воля и желание да се изплащаме на кредиторите си редовно. Може да се случи така, че доходите ни да намалеят и тогава внезапно да се окажем в затруднено положение.

Рефинансиране на заем – как е възможно?

Разбира се, винаги има начин човек да се справи, стига да има желание. Понякога банките предлагат предоговаряне на сроковете, което доста често е най-доброто решение, но има и други опции, за които всеки трябва да знае.

Една от възможностите, ако сте изпаднали във финансово затруднение пред банката е да рефинансирате своя кредит. Така например, ако сте изтеглили жилищен кредит със срок на погасяване 20 години, но лихвите ви се виждат прекалено високи, а в същото време друга банка предлага същия размер кредит, но с на половина висока лихва, пред вас стои възможността за рефинансиране на вашите задължения.

С други думи, вие бихте могли да изтеглите повторно същия кредит от друга банка при по-изгодни условия, след което да изплатите първия си кредит и да се концентрирате изцяло върху изплащането на втория при много по-изгодни условия за вас.

Имайте предвид, че разликите могат наистина да са драматични. Да речем, ако едната банка ви е отпуснала кредит срещу лихва от 15%, то друга банка може да иска срещу същата сума лихва от 6%.

Това се превръща във все по-популярна практика и е доста “здравословно” за банковата система, защото така се стимулира конкуренцията между банките, а от това винаги ще спечели именно крайния потребител. Освен това се подобрява възможността на хората да обслужват собствените си задължения.

Струва ли си подобен ход от ваша страна? Дори и ако нямате финансови затруднения, разликата между вноските при две банки може да е толкова голяма, че чувствително да облекчите своя месечен бюджет само с едно рефинансиране.

Ако пък рефинансирате свой кредит с пари от друга банка, която предлага значително по-добри условия, можете дори да изтеглите по-голяма сума пари, плащайки същите погасителни вноски както до сега. В този случай сами можете да се уверите, че рефинансирането не е само вариант при хора, които в момента са в затруднено положение, но също и такива, които просто искат да получат повече.