Изисквания за отпускане на кредит

Условията за кредит на прост език

Когато човек планира да изтегли кредит от дадена банка, обикновено условията са доста сложно формулирани, така че малцина успяват да схванат всичко. Всъщност сложността идва не толкова от начина, по който информацията е поднесена, колкото от огромното количество информация, което човек трябва да прочете и осмисли.

Съществуват толкова много точки, подточки и клаузи, че да ви се завие свят от информация. Но нека се опитаме да обобщим на прост език какво иска една банка и имате ли шанс да получите кредитиране от нея:

Два фактора, определящи шансовете да получите кредит.

  1. Първото, което всяка една банка иска да разбере, е дали ще можете да изплащате кредитът, който евентуално може да ви бъде отпуснат. Това е съвсем нормално и в никакъв случай не прави банковата политика несправедлива.

 

Никой не иска да подарява пари. Банката предлага услуга, тази услуга се нарича финансиране и струва пари. Точно, както когато купувате хляб или сирене от магазина. Именно за това са всички тези подробности като безсрочен трудов договор, редовно трудово възнаграждение и така нататък.

Ако вие не сте сигурен кредитополучател, банката може да бъде толерантна и да ви отпусне кредит, при условие че друг човек може да понесе финансовата отговорност. Ако намерите такъв човек с редовни доходи и стабилни финанси, то тогава имате добри шансове.

Всъщност, ако искате кредит и той не ви е отпуснат, това е дори може да е за ваше добро, защото най-вероятно според съответната банка вашите шансове да можете да се изплатите не са добри и всъщност този отказ спестява и на вас и на банката бъдещи грижи. Все пак нека не забравяме, че в банките работят висококвалифицирани експерти, които могат да преценят рисковете и обективно да анализират вероятностите.

  1. Вторият много важен момент е вашата надеждност като кредитополучател. Обърнете внимание, че банката иска да ви повярва и търси доказателства за това, че сте надежден клиент.

Може на пръв поглед да изглеждате идеалния кандидат, но ако при предишни случаи сте теглили кредити и не сте били изрядни платци, това със сигурност няма да ви е от полза. Ако сте забавяли вноски или сте прескачали такива, това е черна точка за вас.

Ако това се е случвало, банката няма да има ви има доверие, защото кредитната ви история не е добра. В такъв случай никой не може да гарантира на банката, че вие ще сте изряден в бъдеще и вероятността да получите отказ е значителна.

Всъщност, както се вижда, зад сложната на пръв поглед технология на кредитирането стоят съвсем обикновени и лесни за разбиране принципи, които самите ние използваме в ежедневието си дори без да се замисляме.

За това, следващият път, когато решите да се отправите към банката за кредит, помислете добре какво е вашето финансово положение. Бъдете честни със себе си и най-вероятно ще можете да отгатнете предварително каква ще е позицията на вашата банка и дали ще ви бъде отпуснат заем.